loader

Teleenciclopedia: Din Florența renascentistă la Alba Iulia şi Palatul Cotroceni

Istoria României şi arhitectura europeană se împletesc într-o nouă ediţie a "Teleenciclopediei" care aduce tihna cărţilor din bibliotecă pe micile ecrane:  sâmbătă, 2 decembrie, la TVR 1, de la ora 18:50.  

 

ARTA ARHITECTURII

Continuăm seria despre capodoperele arhitectonice europene cu o oprire la Florenţa.

Marcată de ascensiunea Familiei Medici, Florența renascentistă a excelat mai ales în domeniul artei, exemplul cel mai convingător fiind Catedrala Santa Maria del Fiore, cu măreața sa cupolă – capodopera ilustrului arhitect Filippo Brunelleschi – şi turnul clopotniței, proiectat de alt faimos arhitect şi pictor florentin: Giotto di Bondone.

 

SANCTUARUL DIN DELPHI

Importanţa Sanctuarului Delphic, vestit şi dincolo de hotarele Eladei, se datora îndeosebi Oracolului – la care veneau mii de pelerini pentru a-și cunoaște viitorul.

 

MIGDALUL

Originar din Orientul Apropiat, migdalul a fost cultivat încă din mileniul al II-lea î.C., în toată Asia Mică – de unde a ajuns în Grecia. Apoi, l-au ,,descoperit” romanii – care l-au numit nux grecae” (nuc grecesc) şi l-au răspândit în întregul bazin mediteranean.

 

REGINA MARIA A ROMÂNIEI

Rememorăm, în această ediţie de la începutul lui decembrie, alte momente emblematice din destinul Reginei Maria: ne reamintim de ceremonia de la Alba Iulia, când au fost încoronaţi Ferdinand şi Maria, perechea regală a României Mari. Apoi omagiem personalitatea Reginei prin admirarea arhitecturii asupra căreia şi-a pus amprenta gustul său: decorarea interiorului Palatului Cotroceni.

 

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, "Teleenciclopedia" a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***

Producător  OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

Tema -Hartuirea morala la locul de munca

Invitat Av. Alexandru Cazacu

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

 
O viziune măreaţă şi un eşec epic au schimbat lumea... Cum? Aflăm din documentarul „General Magic”, joi, la TVR 1

I deile care domină acum industria tehnologică și viața noastră de zi cu zi s-au născut la „ General Magic ”. P ovestea nespusă a uneia ...

O țară care învață să cânte. Despre educația prin muzică, la „Ţară, ţară, cine eşti?”

Într-o societate în care cifrele par încurajatoare, dar realitatea din teren nu ține ritmul, emisiunea „Țară, țară, cine ești?” aduce în ...

Conferința de închidere a cursurilor de calificare pentru ocupația de mediator școlar, desfășurată recent la Centrul de Formare Profesională al ...

 

#tvr1