loader

Teleenciclopedia: Din Florența renascentistă la Alba Iulia şi Palatul Cotroceni

Istoria României şi arhitectura europeană se împletesc într-o nouă ediţie a "Teleenciclopediei" care aduce tihna cărţilor din bibliotecă pe micile ecrane:  sâmbătă, 2 decembrie, la TVR 1, de la ora 18:50.  

 

ARTA ARHITECTURII

Continuăm seria despre capodoperele arhitectonice europene cu o oprire la Florenţa.

Marcată de ascensiunea Familiei Medici, Florența renascentistă a excelat mai ales în domeniul artei, exemplul cel mai convingător fiind Catedrala Santa Maria del Fiore, cu măreața sa cupolă – capodopera ilustrului arhitect Filippo Brunelleschi – şi turnul clopotniței, proiectat de alt faimos arhitect şi pictor florentin: Giotto di Bondone.

 

SANCTUARUL DIN DELPHI

Importanţa Sanctuarului Delphic, vestit şi dincolo de hotarele Eladei, se datora îndeosebi Oracolului – la care veneau mii de pelerini pentru a-și cunoaște viitorul.

 

MIGDALUL

Originar din Orientul Apropiat, migdalul a fost cultivat încă din mileniul al II-lea î.C., în toată Asia Mică – de unde a ajuns în Grecia. Apoi, l-au ,,descoperit” romanii – care l-au numit nux grecae” (nuc grecesc) şi l-au răspândit în întregul bazin mediteranean.

 

REGINA MARIA A ROMÂNIEI

Rememorăm, în această ediţie de la începutul lui decembrie, alte momente emblematice din destinul Reginei Maria: ne reamintim de ceremonia de la Alba Iulia, când au fost încoronaţi Ferdinand şi Maria, perechea regală a României Mari. Apoi omagiem personalitatea Reginei prin admirarea arhitecturii asupra căreia şi-a pus amprenta gustul său: decorarea interiorului Palatului Cotroceni.

 

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, "Teleenciclopedia" a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***

Producător  OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1