loader
Foto

Teleenciclopedia: Din Florența renascentistă la Alba Iulia şi Palatul Cotroceni

Istoria României şi arhitectura europeană se împletesc într-o nouă ediţie a "Teleenciclopediei" care aduce tihna cărţilor din bibliotecă pe micile ecrane:  sâmbătă, 2 decembrie, la TVR 1, de la ora 18:50.  

 

Teleenciclopedia

ARTA ARHITECTURII

Continuăm seria despre capodoperele arhitectonice europene cu o oprire la Florenţa.

Marcată de ascensiunea Familiei Medici, Florența renascentistă a excelat mai ales în domeniul artei, exemplul cel mai convingător fiind Catedrala Santa Maria del Fiore, cu măreața sa cupolă – capodopera ilustrului arhitect Filippo Brunelleschi – şi turnul clopotniței, proiectat de alt faimos arhitect şi pictor florentin: Giotto di Bondone.

(w882) Santa Mari

SANCTUARUL DIN DELPHI

Importanţa Sanctuarului Delphic, vestit şi dincolo de hotarele Eladei, se datora îndeosebi Oracolului – la care veneau mii de pelerini pentru a-și cunoaște viitorul.

(w882) Delphi

MIGDALUL

Originar din Orientul Apropiat, migdalul a fost cultivat încă din mileniul al II-lea î.C., în toată Asia Mică – de unde a ajuns în Grecia. Apoi, l-au ,,descoperit” romanii – care l-au numit nux grecae” (nuc grecesc) şi l-au răspândit în întregul bazin mediteranean.

REGINA MARIA A ROMÂNIEI

Rememorăm, în această ediţie de la începutul lui decembrie, alte momente emblematice din destinul Reginei Maria: ne reamintim de ceremonia de la Alba Iulia, când au fost încoronaţi Ferdinand şi Maria, perechea regală a României Mari. Apoi omagiem personalitatea Reginei prin admirarea arhitecturii asupra căreia şi-a pus amprenta gustul său: decorarea interiorului Palatului Cotroceni.

(w882) Regina Mar

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, "Teleenciclopedia" a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***

Producător  OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

4:10 Oamenii şi legea (R)

*Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

4:55 Agrostrategia (R)

Producator Vlad Macovei

(Reluare)
 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1