loader
Foto

Teleenciclopedia: Anii de creație ai lui Claude Monet | VIDEO

O nouă ediție a „Teleenciclopediei" vă provoacă la întrebări și lecturi pe 4 iunie, de la ora 18.50, pe TVR1.

 

Teleenciclopedia

* Claude Monet: Răsărit de soare

De la Răsărit de soare, lucrare ce i-a conferit calitatea de părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până în anul 1926, lăsând umanității peste 2.000 de tablouri.

(w882) Monet

* Războiul Civil Spaniol (ep.3) premieră

Aflând că forțele lui Franco pregătesc un asalt asupra Madridului, jurnalistul Joseph Kessel şi fotograful Jean Moral aleg să navigheze, în octombrie 1938,  până la Valencia şi să-şi continue drumul spre capitală cu mașina. După mai multe peripeţii, ajung în sfârşit la destinaţie, unde îşi dau seama că totul fusese numai un zvon. Linia frontului trecând direct prin oraş, civilii supravieţuiesc cu greu foametei şi bombardamentelor.

(w882) Razboi civ

Credit foto: Jean Moral, apud zed.fr

* Tikal (ep. 5) premieră

În perioada sa de maximă dezvoltare, Tikal număra vreo 42 de edificii, majoritatea palate somptuoase, cu arhitectură monumentală (destinate nobililor, marilor preoți și elitelor), dar şi rezervoare uriaşe pentru stocarea apei de ploaie – curăţată de impurităţi cu ajutorul unui sistem de filtrare simplu, dar ingenios.

(w882) Tikal

* Indiile de Vest (ep.4) premieră

Plasate ideal, între Atlanticul de Nord și Marea Caraibilor, Indiile de Vest atrag numeroase păsări, printre care una şireată şi curajoasă. Pentru a trece neobservată, femela caprimulg  (Chordeiles gundlachii) poate sta nemişcată, pe cuib, 20 de ore pe zi, timp de trei săptămâni, indiferent de temperatura solului ori de capriciile vremii.

***

Producător: Oana Haşegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1