loader

Teleenciclopedia: Grija pentru lume și frumusețile ei

"Teleenciclopedia" de vacanță ne-a oferit noi "lecții" sâmbătă, 13 iulie, la TVR 1, TVR HD și online pe TVR+, de la ora 18.30. Sumarul ediției a parcurs subiecte din artă, geografie și botanică.

 

Teleenciclopedia

Diego Velazquez. Las Meninas

În vara anului 1656, la 57 de ani, Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, pictorul oficial al Curţii Regale, strălucit exponent al barocului şi excepţional portretist, adăuga ultimele tuşe la un tablou de mari dimensiuni intitulat Familia.

(w882) Velazquez

Podişul Deosai

În Munţii Karakorum, din vestul lanţului himalayan, se află Tărâmul Uriaşilor – Deosai, în urdu, limba oficială a Pakistanului. Pentru a permite o repartizare „echitabilă” a resurselor naturale între patrupede şi oameni, administraţia a divizat teritoriul parcului. Pe de altă parte, Garda Forestieră Districtuală subliniază efectul negativ al celor aproape 15.000 de animale domestice care invadează parcul în virtutea dreptului de acces la terenurile de păşunat tradiţionale.

(w882) deosai

Spirulina

Soluția salvării planetei ar putea fi metoda revoluționară de producere a hranei organice. Iată de ce cercetătorii, guvernele și ONG-urile îndeamnă tot mai virulent la cultivarea spirulinei: Nu doar că nu poluează atmosfera sau apa, dar nici nu erodează solul și nici nu distruge vegetația.

(w882)

Trovanţii de la Bozioru

Pe culmile domoale ale Subcarpaților de curbură, din nordul județului Buzău, se află comuna Bozioru – tărâm fermecat, însuflețit de trovanți – bizare „pietre vii”. Ciudatele forme de microrelief reprezintă o formă de trecere de la structura mineral la cea vegetală, deoarece după fiecare ploaie, „cresc”. Geologii definesc formațiunile dendritice, nodulare, sferoidale, elipsoidale, sau cilindrice, drept „concreţiuni grezoase”, adică nisipuri cimentate sau gresii.

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1