"Teleenciclopedia" de vacanță ne-a oferit noi "lecții" sâmbătă, 13 iulie, la TVR 1, TVR HD și online pe TVR+, de la ora 18.30. Sumarul ediției a parcurs subiecte din artă, geografie și botanică.
Diego Velazquez. Las Meninas
În vara anului 1656, la 57 de ani, Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, pictorul oficial al Curţii Regale, strălucit exponent al barocului şi excepţional portretist, adăuga ultimele tuşe la un tablou de mari dimensiuni intitulat Familia.
Podişul Deosai
În Munţii Karakorum, din vestul lanţului himalayan, se află Tărâmul Uriaşilor – Deosai, în urdu, limba oficială a Pakistanului. Pentru a permite o repartizare „echitabilă” a resurselor naturale între patrupede şi oameni, administraţia a divizat teritoriul parcului. Pe de altă parte, Garda Forestieră Districtuală subliniază efectul negativ al celor aproape 15.000 de animale domestice care invadează parcul în virtutea dreptului de acces la terenurile de păşunat tradiţionale.
Spirulina
Soluția salvării planetei ar putea fi metoda revoluționară de producere a hranei organice. Iată de ce cercetătorii, guvernele și ONG-urile îndeamnă tot mai virulent la cultivarea spirulinei: Nu doar că nu poluează atmosfera sau apa, dar nici nu erodează solul și nici nu distruge vegetația.
Trovanţii de la Bozioru
Pe culmile domoale ale Subcarpaților de curbură, din nordul județului Buzău, se află comuna Bozioru – tărâm fermecat, însuflețit de trovanți – bizare „pietre vii”. Ciudatele forme de microrelief reprezintă o formă de trecere de la structura mineral la cea vegetală, deoarece după fiecare ploaie, „cresc”. Geologii definesc formațiunile dendritice, nodulare, sferoidale, elipsoidale, sau cilindrice, drept „concreţiuni grezoase”, adică nisipuri cimentate sau gresii.
***
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
Producător: Oana Haşegan