loader

Teleenciclopedia: Grija pentru lume și frumusețile ei

"Teleenciclopedia" de vacanță ne-a oferit noi "lecții" sâmbătă, 13 iulie, la TVR 1, TVR HD și online pe TVR+, de la ora 18.30. Sumarul ediției a parcurs subiecte din artă, geografie și botanică.

 

Teleenciclopedia

Diego Velazquez. Las Meninas

În vara anului 1656, la 57 de ani, Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, pictorul oficial al Curţii Regale, strălucit exponent al barocului şi excepţional portretist, adăuga ultimele tuşe la un tablou de mari dimensiuni intitulat Familia.

(w882) Velazquez

Podişul Deosai

În Munţii Karakorum, din vestul lanţului himalayan, se află Tărâmul Uriaşilor – Deosai, în urdu, limba oficială a Pakistanului. Pentru a permite o repartizare „echitabilă” a resurselor naturale între patrupede şi oameni, administraţia a divizat teritoriul parcului. Pe de altă parte, Garda Forestieră Districtuală subliniază efectul negativ al celor aproape 15.000 de animale domestice care invadează parcul în virtutea dreptului de acces la terenurile de păşunat tradiţionale.

(w882) deosai

Spirulina

Soluția salvării planetei ar putea fi metoda revoluționară de producere a hranei organice. Iată de ce cercetătorii, guvernele și ONG-urile îndeamnă tot mai virulent la cultivarea spirulinei: Nu doar că nu poluează atmosfera sau apa, dar nici nu erodează solul și nici nu distruge vegetația.

(w882)

Trovanţii de la Bozioru

Pe culmile domoale ale Subcarpaților de curbură, din nordul județului Buzău, se află comuna Bozioru – tărâm fermecat, însuflețit de trovanți – bizare „pietre vii”. Ciudatele forme de microrelief reprezintă o formă de trecere de la structura mineral la cea vegetală, deoarece după fiecare ploaie, „cresc”. Geologii definesc formațiunile dendritice, nodulare, sferoidale, elipsoidale, sau cilindrice, drept „concreţiuni grezoase”, adică nisipuri cimentate sau gresii.

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1