loader

Teleenciclopedia: Gustave Courbet și misterele Atelierului său

Secretele picturii lui Gustave Courbet, curajul lui Antoine de Saint-Exupery, talentul arhitecților Evului Mediu, puterea de readaptare a maimuțelor-păianjen la mediul lor natural ne sunt relevate în ediția de sâmbătă, 28 septembrie, ora 18.30, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

GUSTAVE COURBET – ATELIERUL ARTISTULUI (ep.2/2)

Pentru chipurile din Atelierul artistului, Courbet a recurs și la „descoperirea momentului”: fotografia. Deși, intenția critică a pânzei e de necontestat, lucrarea nu și-a dezvăluit toate tainele și contradicțiile – cum afirma chiar nonconformistul ei autor: „Tabloul e destul de misterios … Să ghicească cine, ce vrea.”.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY (ep.4/5)

La 29 decembrie 1935, Exupéry și mecanicul său, André Prévot, decolau din Paris spre Saigon, neștiind că urmau să se prăbușească în plin deșert, dar și să supraviețuiască. În 1938, cu prima de asigurare încasată după accidentul din decembrie 1935, a achiziționat un alt avion. Plănuia să efectueze, împreună cu același loial Prévot, un zbor de 14.000 de km, de la New York până în Țara de Foc, trecând peste Anzi. Exupéry supraviețuise din nou, dar la numai 39 de ani, era o deja „o epavă”.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.6)

În Evul Mediu, meșteri și arhitecți iscusiți se străduiau permanent să clădească cele mai trainice și impunătoare castele. Dar acestea erau permanent amenințate de apariția unor arme tot mai puternice, menite să le distrugă: catapulte, bombarde, berbeci, baliste. În urma asediilor, zidurile se prăbușeau, iar castelanii erau nevoiți să capituleze.

MAIMUȚELE-PĂIANJEN (ep.1/5)

La centrul de reabilitare ARCAS din Guatemala, câteva maimuțe-păianjen (Ateles geoffroyi) vor începe un lung instructaj, pentru a putea fi reintegrate în sălbăticie – de unde braconierii le-au răpit în urmă cu șapte ani, ca să le vândă pe piața neagră.

***

Puteți urmări "Teleenciclopedia", în reluare, în 28 septembrie 2019, de ora 24.00, la TVR 1.

Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori:
Ioana Dimoftache și Viviana Roșca

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

14:30 Breaking fake news

* Moderator Marian Voicu

Povestea săptămânii

Care este, de fapt, miza războiului din Gaza?

Israelul a reluat atacurile asupra fâșiei Gaza după un armistițiu de 2 luni. Israel și Hamas se acuză reciproc de încălcarea acordului. Urmărește Israelul eliberarea ostaticilor rămași în captivitate sau ocuparea teritoriilor palestiniene?

Invitat: Ioana Dumitrescu, analist de politică externă, TVR

Revista presei fake

Propaganda rusă și viitorul „Trump Hotel” din Crimeea

Propagandiştii Kremlinului afirmă că Statele Unite vor recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia pentru că Donald Trump vrea să-şi construiască un hotel de lux pe malul Mării Negre. Între timp, lista controversată a pretendenţilor la premiul Nobel pentru Pace s-a îmbogăţit cu numele unei coloniste israeliene care promovează de 30 de ani îndepărtarea prin violenţă a palestinienilor din Cisiordania ocupată şi, mai nou, şi din provincia Gaza.

Istoria și istoriile sale

Ronald Reagan-Let’s Make America Great Again

Blocul est-comunist se prăbușea la sfârșitul anului 1989. În 1991, Uniunea Sovietică avea să înceteze să mai existe. Care a fost politica Statelor Unite ale Americii în deceniul care a precedat aceste evenimente?

Spărgătorii de fake news, cu Horia Sârghi și Mihai Geamănu

Inteligența Artificială halucinează?

Zaiafet și Geminschi au aflat că Inteligența Artificială halucinează, Papa de la Roma a fost declarat mort pe TikTok iar Zelenski cumpără casa lui Hitler din banii obținuți de la Uniunea Europeană.

Producător Marian Voicu

 
Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

„Telejurnalul matinal” – de luni, şi mai… matinal!

Din 31 martie, jurnalul matinal de la TVR 1 şi TVR INFO ne aduce ştirile dimineţii şi mai devreme: de luni până vineri, de la ora 6.00, iar ...

În episodul de sâmbătă,  biologul Adela Boeriu povestește despre Peperomia, un gen care cuprinde peste 1000 de specii de plante native din zonele ...

 

#tvr1