loader

"Teleenciclopedia" în căutarea tinereții fără bătrânețe, cu Ana Aslan | VIDEO

Pe 7 decembrie, de la ora 19.00, "Teleenciclopedia" v-a invitat să urmăriți noi pagini din biblioteca universală, cu subiecte din artă, medicină, sonde spațiale și geografie. La TVR 1, TVR 1 HD și online pe TVR+.

 

IVAN AIVAZOVSKI (episodul 1/2)

Inspirat de o legendă a navigatorilor – potrivit căreia valurile din timpul furtunilor cresc progresiv – Ivan Konstantinovici Aivazovski (n.1835 – m. 1900) isprăvea, în anul 1850, „Al nouălea val”, considerat de mulți admiratori și critici „cel mai frumos tablou din Rusia”.

 

ANA ASLAN

La mijlocul veacului trecut, idealul „tinereţii fără bătrâneţe” devenea mai accesibil graţie spiritului iscoditor şi perseverent al unei românce. Născută în prima zi a anului 1897, la Brăila, mezina familiei cu patru copii a Sofiei (originară din Bucovina) şi a lui Mărgărit (epitrop al Bisericii Armene), Ana Aslan și-a pus amprenta asupra cercetării mondiale în gerontologie –  ramură a medicinii care studiază aspectele medicale, biologice și sociale ale îmbătrânirii organismului uman.

SONDE SPAȚIALE. VOYAGER 1 și VOYAGER 2 (episodul 1) (Premieră)

La  5 septembrie 1977, NASA lansa sondă spațială, Voyager 1, după ce lansase Voyager 2, cu două săptămâni înainte, pe 20 august. Misiunea lor oficială – explorarea giganților Jupiter și Saturn –  ar fi trebuit sa ia sfârșit după ce ar fi transmis date suficiente despre acestea. Dar, fiindcă sondele mai aveau energie, s-a hotărât continuarea călătoriei spre limitele Sistemului Solar și dincolo de ele. În noiembrie 2018, Voyager 2 a părăsit Sistemul Solar pătrunzând în spațiul interstelar.

PODIŞUL DEOSAI (episodul 1/3)

În Munţii Karakorum, din vestul lanţului himalayan, se află Tărâmul UriaşilorDeosai, în urdu, limba oficială a Pakistanului. Pentru a permite o repartizare „echitabilă” a resurselor naturale între patrupede şi oameni, administraţia a divizat teritoriul parcului. Pe de altă parte, Garda Forestieră Districtuală subliniază efectul negativ al celor aproape 15.000 de animale domestice care invadează parcul în virtutea dreptului de acces la terenurile de păşunat tradiţionale.

 

Emisiunea este reluare în 08.12.2019, TVR 1 și TVR 1 HD,  ora  00.35.

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1