loader
Foto

"Teleenciclopedia": Lumi preistorice | VIDEO

Sâmbătă, 2 iulie, de la ora 18:50, pe TVR1HD - o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în 4 iulie, de la ora 1.00, la TVR 1HD.

 

Teleenciclopedia

Bernardo Bellotto: Vedere din Varșovia, de pe terasa Palatului Regal (ep.1) premieră

În anul 1773, o stabilitate vremelnică stăpânea Regatul Polonez. De când se urcase pe tron, cu un deceniu în urmă, Stanisław August Poniatowski visa să aibă o țară modernă și unificată. Pictorul oficial al curții era, încă din 1768, venețianul Bernardo Bellotto. Supranumit Canaletto cel Tânăr, el a pictat nenumărate peisaje, printre care Vedere din Varșovia, de pe terasa Palatului Regal, cu dimensiunile de 269, pe 166 de centimetri.

Masacru de la Katîn (ep.1) premieră

La o zi după atacul înscenat de naziști asupra stației de radio germane din Gliwice – pe 1 septembrie 1939, Al Treilea Reich invada Polonia, declanșând Blitzkrieg, războiul-fulger. Undeva la est de Varșovia, căpitanul în rezervă Jozef Czapski rătăcea, însoțit de escadronul său. Avea 44 de ani, iar, în viața civilă, era pictor. Câteva săptămâni înainte, Stalin și Hitler semnaseră un pact de neagresiune, împărțindu-și Polonia „frățește”.

Roma (ep.2) premieră

Dincolo de porticul din marmură albă cu fronton triunghiular, ni se dezvăluie cea de-a doua sală a Pantheonului (Templul Tuturor Zeilor), aflată sub uriașa boltă – în fapt, parte a unei sfere, deoarece înălțimea jumătății inferioare este egală cu raza domului, având 43 de metri! Pentru a realiza o structură atât de impresionantă, romanii au folosit un material revoluționar: cimentul, care conținea, printre altele, un ingredient „minune”: cenușă vulcanică puzolanică.

Lumi preistorice (ep. 1) premieră

Acum 450 de milioane de ani, a avut loc primul eveniment distructiv la scară planetară.  Geologul Charles Lapworth a numit epoca Ordovician, după un trib celtic din nordul Țării Galilor, pe al cărui teritoriu se aflau rocile care l-au ajutat să definească respectiva perioadă geologică. Atunci, temperaturile erau mai ridicate cu două grade decât astăzi, iar uscatul nu era populat. În schimb, mările erau un veritabil paradis, unde forfoteau specii dezvoltate.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

* ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII IN VARSTA DE PANA LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU IMPREUNA CU PARINTII ORI FAMILIA  (AP)

13:00 Cu ai mei!

* Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1