loader
Foto

"Teleenciclopedia": Lumi preistorice | VIDEO

Sâmbătă, 2 iulie, de la ora 18:50, pe TVR1HD - o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în 4 iulie, de la ora 1.00, la TVR 1HD.

 

Teleenciclopedia

Bernardo Bellotto: Vedere din Varșovia, de pe terasa Palatului Regal (ep.1) premieră

În anul 1773, o stabilitate vremelnică stăpânea Regatul Polonez. De când se urcase pe tron, cu un deceniu în urmă, Stanisław August Poniatowski visa să aibă o țară modernă și unificată. Pictorul oficial al curții era, încă din 1768, venețianul Bernardo Bellotto. Supranumit Canaletto cel Tânăr, el a pictat nenumărate peisaje, printre care Vedere din Varșovia, de pe terasa Palatului Regal, cu dimensiunile de 269, pe 166 de centimetri.

Masacru de la Katîn (ep.1) premieră

La o zi după atacul înscenat de naziști asupra stației de radio germane din Gliwice – pe 1 septembrie 1939, Al Treilea Reich invada Polonia, declanșând Blitzkrieg, războiul-fulger. Undeva la est de Varșovia, căpitanul în rezervă Jozef Czapski rătăcea, însoțit de escadronul său. Avea 44 de ani, iar, în viața civilă, era pictor. Câteva săptămâni înainte, Stalin și Hitler semnaseră un pact de neagresiune, împărțindu-și Polonia „frățește”.

Roma (ep.2) premieră

Dincolo de porticul din marmură albă cu fronton triunghiular, ni se dezvăluie cea de-a doua sală a Pantheonului (Templul Tuturor Zeilor), aflată sub uriașa boltă – în fapt, parte a unei sfere, deoarece înălțimea jumătății inferioare este egală cu raza domului, având 43 de metri! Pentru a realiza o structură atât de impresionantă, romanii au folosit un material revoluționar: cimentul, care conținea, printre altele, un ingredient „minune”: cenușă vulcanică puzolanică.

Lumi preistorice (ep. 1) premieră

Acum 450 de milioane de ani, a avut loc primul eveniment distructiv la scară planetară.  Geologul Charles Lapworth a numit epoca Ordovician, după un trib celtic din nordul Țării Galilor, pe al cărui teritoriu se aflau rocile care l-au ajutat să definească respectiva perioadă geologică. Atunci, temperaturile erau mai ridicate cu două grade decât astăzi, iar uscatul nu era populat. În schimb, mările erau un veritabil paradis, unde forfoteau specii dezvoltate.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

* ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII IN VARSTA DE PANA LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU IMPREUNA CU PARINTII ORI FAMILIA  (AP)

17:00 Dincolo de alb şi negru

*Moderator Mihai Radulescu

* Istoria comunismului

Invitat Stephan Courtoise, istoric

Emisiunea continuă seria de întâlniri cu invitaţi inspiraționali.

Programul pune accent pe acurateţea discuţiei, apelând la analize serioase ale evenimentelor şi la opinii pertinente.

Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

* Muzeul abandonului

Invitati: Oana Dragulinescu, fondatorul muzeului

Bogdan Simion, director executiv Fundația SERA

Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1