loader
Foto

"Teleenciclopedia": Paolo Veronese - Nunta din Cana | VIDEO

Sâmbătă, 25 mai, de la ora 19:00, la TVR 1, urmărim o nouă ediție "Teleenciclopedia". Emisiunea este în reluare pe 27 mai, de la ora 11:00, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

PAOLO VERONESE: NUNTA DIN CANA  (ep.1)

La sfârșitul secolului al XVI-lea, Veneţia (supranumită Serrenissima) – ce urma să-şi serbeze a 900-a aniversare, mândră de independența sa față de Roma și papalitate – găzduia trei pictori de geniu, Tiţian, Tintoretto şi, nu în ultimul rând, Paolo Veronese. Cel din urmă isprăvea, în 1563,  Nunta din Cana: monumentală pictură în ulei, menită refectoriului mănăstirii benedictine San Giorgio Maggiore. Pe o terasă, împărțită de o balustradă în două planuri orizontale, în contrast cu verticalitatea coloanelor monumentale, se desfășoară nunta unor cetățeni de vază ai urbei. Cerul deschide perspectiva, înviorând ansamblul, iar nuntașii din prim-plan dau senzația de haos. Hristos se află în centru, senin şi nemişcat.
.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: DEZINFORMARE ŞI ÎNŞELĂCIUNE – NIKITA HRUȘCIOV (premieră) (ep.12)

La 5 mai 1946, într-un discurs ţinut la Fulton, Missouri, Winston Churchill vorbea despre Războiul Rece dintre Occident şi URSS folosind, prima oară, sintagma Iron Curtain (Cortina de Fier). Aproape 20 de ani mai târziu, în 1962, comuniștii sovietici instalau rachete de luptă pe cea mai mare insulă din Caraibe, la nici 160 km de coasta Americii. Diversiunea, numită de istorici Criza rachetelor cubaneze, i-a aparţinut lui Nikita Hrușciov și a fost pe cale să distrugă nu doar America, ci întreaga omenire.

ALEXANDRIA (ep.2)

Continuăm documentarul dedicat măreței metropole antice Alexandria: Civitas opulenta, dives fecunda (Oraș foarte fertil și foarte bogat în toate), cum a numit-o împăratul Hadrian. Pe lângă regele Alexandru cel Mare, care a ctitorit-o, alte nume de referință și-au pus amprenta asupra ei: Dinocrates din Rhodos (arhitectul principal), Sostratos din Cnidos (constructorul farului), Ptolemeu I Soter (fondatorul centrului Museion) și Demetrius din Phalerus (părintele și cel dintâi administrator al celebrei Biblioteci.

REGELE PĂDURII (ep.3)

Odată cu sosirea toamnei, pădurile de foioase răsună de boncăluitul cerbilor. Mugetele profunde adună ciutele răzlețe în jurul celor mai puternice exemplare, avertizând competitorii să se țină departe. Timp de o lună, în septembrie-octombrie, pretendenții recurg la diverse „trucuri” pentru a capta atenția, etalându-și splendidele „coroane” în soare. Majoritatea confruntărilor dintre masculi sunt câștigate prin abandon – numai aproximativ 6% dintre ei încheind sezonul de „turniruri” cu trupurile brăzdate de răni grave.

***
.
Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1