loader
Foto

"Teleenciclopedia": Paolo Veronese - Nunta din Cana | VIDEO

Sâmbătă, 25 mai, de la ora 19:00, la TVR 1, urmărim o nouă ediție "Teleenciclopedia". Emisiunea este în reluare pe 27 mai, de la ora 11:00, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

PAOLO VERONESE: NUNTA DIN CANA  (ep.1)

La sfârșitul secolului al XVI-lea, Veneţia (supranumită Serrenissima) – ce urma să-şi serbeze a 900-a aniversare, mândră de independența sa față de Roma și papalitate – găzduia trei pictori de geniu, Tiţian, Tintoretto şi, nu în ultimul rând, Paolo Veronese. Cel din urmă isprăvea, în 1563,  Nunta din Cana: monumentală pictură în ulei, menită refectoriului mănăstirii benedictine San Giorgio Maggiore. Pe o terasă, împărțită de o balustradă în două planuri orizontale, în contrast cu verticalitatea coloanelor monumentale, se desfășoară nunta unor cetățeni de vază ai urbei. Cerul deschide perspectiva, înviorând ansamblul, iar nuntașii din prim-plan dau senzația de haos. Hristos se află în centru, senin şi nemişcat.
.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: DEZINFORMARE ŞI ÎNŞELĂCIUNE – NIKITA HRUȘCIOV (premieră) (ep.12)

La 5 mai 1946, într-un discurs ţinut la Fulton, Missouri, Winston Churchill vorbea despre Războiul Rece dintre Occident şi URSS folosind, prima oară, sintagma Iron Curtain (Cortina de Fier). Aproape 20 de ani mai târziu, în 1962, comuniștii sovietici instalau rachete de luptă pe cea mai mare insulă din Caraibe, la nici 160 km de coasta Americii. Diversiunea, numită de istorici Criza rachetelor cubaneze, i-a aparţinut lui Nikita Hrușciov și a fost pe cale să distrugă nu doar America, ci întreaga omenire.

ALEXANDRIA (ep.2)

Continuăm documentarul dedicat măreței metropole antice Alexandria: Civitas opulenta, dives fecunda (Oraș foarte fertil și foarte bogat în toate), cum a numit-o împăratul Hadrian. Pe lângă regele Alexandru cel Mare, care a ctitorit-o, alte nume de referință și-au pus amprenta asupra ei: Dinocrates din Rhodos (arhitectul principal), Sostratos din Cnidos (constructorul farului), Ptolemeu I Soter (fondatorul centrului Museion) și Demetrius din Phalerus (părintele și cel dintâi administrator al celebrei Biblioteci.

REGELE PĂDURII (ep.3)

Odată cu sosirea toamnei, pădurile de foioase răsună de boncăluitul cerbilor. Mugetele profunde adună ciutele răzlețe în jurul celor mai puternice exemplare, avertizând competitorii să se țină departe. Timp de o lună, în septembrie-octombrie, pretendenții recurg la diverse „trucuri” pentru a capta atenția, etalându-și splendidele „coroane” în soare. Majoritatea confruntărilor dintre masculi sunt câștigate prin abandon – numai aproximativ 6% dintre ei încheind sezonul de „turniruri” cu trupurile brăzdate de răni grave.

***
.
Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

10:30 CAMPANIE TVR (R)

România face bine! Moderatori:Mihaela Crăciun si Cristian Tabără.

Jurnalisti : Vanda Liche, Cristina Radulescu, Raluca Rogojina

Director de imagine Bogdan Marincov

Regia artistica Aurel Badea

Producatori: Aimee D’Albon , Ruxandra Tuchel

Un proiect de Dorotheea Ionescu

O productie a Redactiei Teatru-Film

(Reluare)

13:00 Ora regelui

*“Of Stone and Steel”, la Londra

O vizită în ”Casa României” de la Londra este o lecție deschisă despre istoria și cultura țării și, în același timp, o călătorie plină de inspirație. Amplasat în cartierul diplomatic din inima Londrei, Institutul Cultural Român funcționează într-un palat concesionat de Regele Carol al II-lea, spre a fi sediul ambasadei din Marea Britanie.

În Galeria „Constantin Brâncuși” a palatului londonez au fost așezate și cele 20 de panouri fotografice care compun expoziția Alteței Sale Regale Principesa Sofia. ”Din piatră și oțel-O călătorie în lumea Urbex” aduce în prim-plan o uimitoare incursiune în istoria și starea actuală a unor clădiri abandonate din România.

Vernisajul expoziției a avut loc de ziua aniversară a Principesei Sofia, aceeași dată ca a Reginei Maria, străbunica Alteței Sale Regale. Echipa ”Ora Regelui” vă invită să descoperiți Conacul Eastwell, aflat nu departe de Londra, locul în care au trait Regina României și părinții săi, ducele Alfred de Edinburgh, al doilea fiu al Reginei Victoria a Marii Britanii, și prinţesa Maria Alexandrovna, singura fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Director de imagine Claudiu Petringenaru

Editor de imagine Nicolaie Cernat

Realizator Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

sezon nou

 
„Tu votezi România!” – maraton jurnalistic şi emisiuni speciale la TVR, pe 24 noiembrie

Sub genericul „Tu votezi România!”, Televiziunea Română difuzează, pe 24 noiembrie, jurnale şi ediţii speciale dedicate primului tur al ...

Dorin zidaru' pregătește scrisoarea pentru Moş Nicolae! Să-l ajutăm să o corecteze, în noua ediţie „Care pe care”, la TVR 1

Patru concurenţi, mari iubitori ai limbii române, se întrec şi în ediţia de sâmbătă a emisiunii prezentate de Ruxandra Gheorghe-Negrea. Vedem ...

Despre revenirea lui Trump la Casa Albă, sâmbătă, la „Breaking Fake News”

Tot atunci, despre inundaţiile din Valencia şi despre statul Alaska, un etern măr al discordiei între Rusia şi SUA. Pe 23 noiembrie, de la 14.30, ...

 

#tvr1