loader
Foto

Teleenciclopedia, sâmbătă la TVR 1 | VIDEO

Sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 18.50, pe TVR1, v-am invitat să urmăriți o oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în  19 septembrie, ora 11.00, la TVR 1 HD.

 

Teleenciclopedia

WILLIAM TURNER - CORABIE CU SCLAVI (episodul 2) premieră

Oare, vasul reprezentat în tabloul lui William Turner aparține Regatului Unit, stăpânul mărilor ?! O pată alb cu albastru, se pare, un pavilion portughez, sugerează o altă interpretare a compoziției ! După 1807, Anglia și-a arogat dreptul de a impune și celorlalte națiuni încetarea comerțului cu sclavi. Franța a tras de timp 10 ani, abolind sclavia abia în 1848, pe când Spania și Portugalia s-au împotrivit cu înverșunare. În consecință, marina britanică le „vâna” corăbiile, ale căror echipaje, pentru a evita capturarea și confiscarea banilor, aruncau negrii peste bord ... Așadar, dacă episodul descris de Turner s-a petrecut în 1839 – anul realizării pânzei, înseamnă că ceea ce vedem nu este tragedia de pe vasul englez Zong. Artistul, ilustra două fațete ale istoriei: trecutul și prezentul se întrepătrundeau nefericit, unite prin cătușele robiei de care Imperiul Britanic continua să profite, deși o abolise.

* COLABORAȚIONISM ȘI REZISTENȚĂ ÎN FRANȚA (episodul 3) premieră

Este iarna anului 1943. În Franța, colaboraționiștii, și oponenții ocupației naziste așteaptă veștile de la Stalingrad unde, printre ruinele orașului, aproape 300.000 de soldați nemți luptă cu gerul de – 40 de grade Celsius și încercuirea dârză a Armatei Roșii. La 31 ianuarie 1943, mareșalul Friedrich Paulus, comandantul Armatei a 6-a, se predă, încercând să-și salveze soldații epuizați și flămânzi. Întreaga lume asistă la destrămarea mitului invincibilității proclamat de Wehrmacht. În schimb, regimul de la Vichy își continuă represiunea pe plan intern, înființând, în aceeași zi de ianuarie, Miliția – organizație menită să sprijine cu orice preț, autoritatea mareșalului Philippe Pétain.

* FRANK SINATRA (episodul 4) premieră

Frank își adula prietenii, cel mai bun exemplu fiind simpatica Rat Pack, nume ales chiar de el, pentru gașca de amici fideli, tot timpul prin preajmă. Toți actori, cântăreți și, evident, afemeiați notorii și neobosiți, adunați în jurul lui Sinatra. Dean Martin, alt crooner italo-american; inepuizabilul Sammy Davis Jr, extraordinar om de spectacol, întâlnit în cluburi prin anii ‘40. Deși, prietenia dintre Frank și Sammy șoca societatea americană, profund segregaționistă în acea perioadă, lui Sinatra nu-i păsa. Mai mult, susținea puternica mișcare pentru drepturi civile, și participa frecvent la gale organizate în sprijinul lui Martin Luther King. Atitudine firească, deoarece era prieten și partener de scenă al „monștrilor” jazz-ului: Nat King Cole, Billie Holiday, Louis Armstrong, Count Basie ...

* REGELE PĂDURII (episodul 3)

La început de toamnă, pădurile de foioase răsună de boncăluitul cerbilor. Mugetele profunde adună ciutele răzlețe în jurul celor mai puternice exemplare și avertizează competitorii să se țină departe ... Timp de o lună, în septembrie-octombrie, pretendenții recurg la „trucuri”, pentru a le capta atenția și se plimbă țanțoși, etalându-și „coroana” în lumina Soarelui. Câte unul, mai „hotărât”, își demonstrează bărbăția „războindu-se” cu ... solul și vegetația. Resturile de tufișuri și iarbă prinse între coarne îi slujesc drept... trofeu. În afara „panopliei” propriu-zise, cerbii dispun de încă un atu: „vocea” inconfundabilă. Masculii nu se mulțumesc cu o singură femelă, le dispută ... pe toate.

 

Producător OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1