loader
Foto

Teleenciclopedia: Soldații americani în Primul Război Mondial

Pictură, gastronomie, istorie și științe naturale - noi file din Teleenciclopedia de la TVR1 din 18 septembrie, ora 18.50 (redifuzare pe 19 septembrie, ora 1.15). | VIDEO

 

Teleenciclopedia

Paris, capitala lumii (ep. 2/5) premieră

Pictorul rus Chaim Solomónovici Sutín își făcea veacul alături de alți artiști sărăciți de război în bistroul La Rotonde din Montparnasse.

Chinuit de frig și lihnit, răscolea coşurile de gunoi din cartier, în căutarea unor haine sau ghete vechi, date în schimbul unui hering, sau unui ou.

(w882) Soutine

Când, la 16 ani, Sutín a păcătuit pictându-l pe rabinul satului, măcelarul din Smilavici l-a închis într-un beci și l-a bătut crunt. Iată de ce în tablourile sale cu natură statică se regăsesc curcani, iepuri, raţe, găini și carcase de vită jupuite sau în putrefacție. Înainte de război, a fugit de acasă, refugiindu-se la Paris, asemenea altor artişti est-europeni: Kikoïne, Krémègne, Mané-Katz, Hana Orloff, polonezul Kisling, Arhipenko, Zadkine. Toţi aparţineau Şcolii de la Paris, pe cale să devină faimoasă în lume.

Auguste Escoffier și gastronomia modernă (ep. 3/5) premieră

Ajuns bucătar şef, Escoffier putea, în sfârșit, să dea frâu liber imaginației. Pentru a servi preparatele, la temperatura potrivită, a simplificat complicatele rețete și prezentări ale precursorilor săi: Carême și Gouffé. Compoziția, alăturarea texturilor și culorilor alcătuiau o operă de artă în miniatură. Timp de șase ani, Ritz, Escoffier și echipa lor au alternat iernile petrecute la Monte Carlo cu verile în Lucerna, urmați de o clientelă fidelă care le-a sporit reputația. Într-o bună zi, cineva le-a sugerat o adevărată provocare: să cucerească Londra!

(w882) Escoffier

Richard D’Oyly Carte, proprietarul faimosului Teatru Savoy, dorea ca hotelul pe care tocmai îl construia în apropiere să aibă un “aer parizian”. Și iată cum, în 1890, îl numea pe Ritz director, iar pe Auguste Escoffier – bucătar şef.

America în Primul Război Mondial (ep. 5/5) premieră

Între 26 septembrie-11 noiembrie 1918, pe râul Meuse și în pădurea Argonne, 1.200.000 de sammies luptau în cea mai mare ofensivă din istoria armatei americane, și a doua ca număr de victime: peste 26.000, în comparație cu 28.000 de germani. „Iadul din Argonne”, cum l-au numit combatanții, avea să fie ultimul mare asalt, decisiv pentru soarta Primului Război Mondial. În spatele frontului, efectele bătăliilor erau dramatice. Reporterul Cyrus Leroy Baldridge, relata despre mulțimea de cadavre și oamenii ce-și abandonau casele distruse. Geografia locului păstrează urmele confruntărilor de acum un secol. La 200 de kilometri est de Paris, fermierii continuă să dezgroape vestigiile zilelor sângeroase. În Romagne-sous-Montfaucon, Jean-Paul de Vries a descoperit peste 40.000 de relicve, transformându-şi casa într-un muzeu.

Insula Rottnest (ep. 5)

Căutate de turiști din întreaga lume, balenele cu cocoașă (Megaptera novae-angliae) călătoresc spre locul de reproducere din largul coastei Kimberley (în nord-vestul Australiei), după ce și-au petrecut vara hrănindu-se în vecinătatea Antarcticii. Este una dintre cele mai lungi migrații din lumea animală – 13.000 de kilometri dus-întors. Și pe micile insule din documentarul nostru începe sezonul de împerechere. În pădurile din centrul insulei Rottnest, masculii quokka luptă cu agresivitate pentru a intra în grațiile femelelor. În cuibul perechii vultur-pescar din Golful Little Salmon, au apărut trei ouă, iar pe insula Pinguinilor, o femelă de Eudyptula minor, lipsită de ajutorul partenerului, îşi părăsește ouăle pentru a se hrăni.

(w882) Rottnest

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

17:00 Dincolo de alb şi negru

*Moderator Mihai Radulescu

* Istoria comunismului

Invitat Stephan Courtoise, istoric

Emisiunea continuă seria de întâlniri cu invitaţi inspiraționali.

Programul pune accent pe acurateţea discuţiei, apelând la analize serioase ale evenimentelor şi la opinii pertinente.

Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

* Muzeul abandonului

Invitati: Oana Dragulinescu, fondatorul muzeului

Bogdan Simion, director executiv Fundația SERA

Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1