loader
Foto

Teleenciclopedia: Fouquet - „Martiriul Sfintei Apolonia”| VIDEO

Sâmbătă, 25 februarie, de la ora 18:55, la TVR1 a fost momentul întâlnirii cu o nouă ediție a "Teleenciclopediei". Reluarea este programată pe 26 februarie, de la ora 01:00.

 

Teleenciclopedia

SUBIECTUL 1: JEAN FOUQUET - MARTIRIUL SFINTEI APOLONIA (ep.1)

La jumătatea secolului al XV-lea, Regele Carol al VII-lea Victoriosul își mutase reşedinţa pe malurile fluviului Loara, în pitorescul oraș Tours. Tot acolo îşi avea atelierul şi pictorul Jean Fouquet, autorul miniaturii „Martiriul Sfintei Apolonia” – un tablou ce reflectă violenţa şi intoleranţa întunecatulului Ev Mediu, o reprezentaţie, un spectacol dramatic la care luau parte până la 500 de actori şi figuranţi.

SUBIECTUL2: AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.1) Premieră

Stilul şi viziunea lui Gustav Klimt au contribuit, în mare măsură, la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei. Lider al avangardei şi fondator al Secesiunii vieneze, pictorul austriac s-a evidenţiat prin compoziţii debordând de senzualitate, motive antice, motive şi simboluri reinterpretate. Sărutul (1907-1908), una dintre cele mai faimoase picturi ale sale, datează din așa-numită perioadă de aura artistului. În ciuda numeroaselor idile pe care le-a avut, Gustav Klimt a iubit-o cu adevărat doar pe Emilie Flöge – una dintre marile creatoare de modă ale secolului al XX-lea.

(w882) klimt

SUBIECTUL 3 :  INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 9) Premieră

Timp de secole, chiar milenii, cântatul a fost o „chestiune” mecanică, fie că era vorba de percuție, coarde ori instrumente de suflat. Până la apariția electricității, care a produs sonorități nemaiauzite. Astfel, artiștilor li s-au dezvăluit noi orizonturi. „Cusurul” unei chitare clasice este „timiditatea”: acompaniază plăcut vocea, dar alte instrumente o eclipsează. Deși are multe de „spus”, nu o ajută volumul. Iar printre saxofoane și trompete se pierde aproape complet. Ceea ce i-a nemulțumit pe interpreți. Noroc că minți luminate au decis să aplice, și în acest domeniu, electricitatea.

(w882) Instrument

SUBIECTUL 4 :  PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.7) Premieră

În fiordurile Norvegiei asistăm, anual, la o demonstrație de inteligență și forță a două specii remarcabile. Balenele cu cocoașă Megaptera novaeangliae și delfinii Orcinus orca, numiți și balene ucigașe, nu doar se tolerează, ci cooperează strălucit, profitând de inteligența unui al treilea participant la vânătoare: omul. Noaptea, când heringii se ridică la suprafață, pescarii își aruncă plasele. Un trio de balene cu cocoașă și un grup de delfini așteaptă, răbdătoare, momentul să ia parte la marele ospăţ.

(w882) Oceane

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1