loader
Foto

Teleenciclopedia: Fouquet - „Martiriul Sfintei Apolonia”| VIDEO

Sâmbătă, 25 februarie, de la ora 18:55, la TVR1 a fost momentul întâlnirii cu o nouă ediție a "Teleenciclopediei". Reluarea este programată pe 26 februarie, de la ora 01:00.

 

Teleenciclopedia

SUBIECTUL 1: JEAN FOUQUET - MARTIRIUL SFINTEI APOLONIA (ep.1)

La jumătatea secolului al XV-lea, Regele Carol al VII-lea Victoriosul își mutase reşedinţa pe malurile fluviului Loara, în pitorescul oraș Tours. Tot acolo îşi avea atelierul şi pictorul Jean Fouquet, autorul miniaturii „Martiriul Sfintei Apolonia” – un tablou ce reflectă violenţa şi intoleranţa întunecatulului Ev Mediu, o reprezentaţie, un spectacol dramatic la care luau parte până la 500 de actori şi figuranţi.

SUBIECTUL2: AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.1) Premieră

Stilul şi viziunea lui Gustav Klimt au contribuit, în mare măsură, la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei. Lider al avangardei şi fondator al Secesiunii vieneze, pictorul austriac s-a evidenţiat prin compoziţii debordând de senzualitate, motive antice, motive şi simboluri reinterpretate. Sărutul (1907-1908), una dintre cele mai faimoase picturi ale sale, datează din așa-numită perioadă de aura artistului. În ciuda numeroaselor idile pe care le-a avut, Gustav Klimt a iubit-o cu adevărat doar pe Emilie Flöge – una dintre marile creatoare de modă ale secolului al XX-lea.

(w882) klimt

SUBIECTUL 3 :  INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 9) Premieră

Timp de secole, chiar milenii, cântatul a fost o „chestiune” mecanică, fie că era vorba de percuție, coarde ori instrumente de suflat. Până la apariția electricității, care a produs sonorități nemaiauzite. Astfel, artiștilor li s-au dezvăluit noi orizonturi. „Cusurul” unei chitare clasice este „timiditatea”: acompaniază plăcut vocea, dar alte instrumente o eclipsează. Deși are multe de „spus”, nu o ajută volumul. Iar printre saxofoane și trompete se pierde aproape complet. Ceea ce i-a nemulțumit pe interpreți. Noroc că minți luminate au decis să aplice, și în acest domeniu, electricitatea.

(w882) Instrument

SUBIECTUL 4 :  PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.7) Premieră

În fiordurile Norvegiei asistăm, anual, la o demonstrație de inteligență și forță a două specii remarcabile. Balenele cu cocoașă Megaptera novaeangliae și delfinii Orcinus orca, numiți și balene ucigașe, nu doar se tolerează, ci cooperează strălucit, profitând de inteligența unui al treilea participant la vânătoare: omul. Noaptea, când heringii se ridică la suprafață, pescarii își aruncă plasele. Un trio de balene cu cocoașă și un grup de delfini așteaptă, răbdătoare, momentul să ia parte la marele ospăţ.

(w882) Oceane

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:45 Istorii ascunse

* TEZAURUL DIN PEȘTERA CIOCLOVINA

În 1953, în peștera Ponorici-Cioclovina cu apă, una dintre formațiunile carstice ale Munților Șureanu, speologul Traian Orghidan descoperea, din întâmplare, cel mai mare depozit european de piese ce aparține Epocii Bronzului Târziu. Cercetarea sitului a fost reluată în 2018, iar analizele chimice arată că o parte dintre cele aproape 8000 de obiecte descoperite în peșteră provin din zona Mării Baltice, iar altele din vechea regiune a Mesopotamiei.

Realizator Cristina Băican

17:15 Frumoasa mincinoasă

Frumoasa mincinoasă (THE FORBIDDEN MARRIAGE-Coreea de Sud, 2022)

* Comedie romantică. De şapte ani, familia regală şi membrii guvernului din regatul Joseon încearcă să-i găsească tânărului rege Lee Heon o nouă consoartă, după ce prima lui soţie a murit, lăsându-l cu inima frântă. Spre nemulţumirea populaţiei, a fost impusă şi o lege prin care nicio femeie nemăritată n-are voie să se căsătorească, până când regatul nu va avea o nouă regină. Atmosfera mohorâtă de la curtea regală se schimbă odată cu apariţia pitorească a unei fete neobişnuite: Ye So-Rang, frumoasă şi isteaţă, care se dă drept medium ca să-şi câştige existenţa. Arestată şi adusă în faţa regelui, fata declară că palatul este bântuit de spiritul fostei lui soţii, pe care ea îl poate chema din lumea de dincolo. Angajată să câştige încrederea regelui şi să ajute la restabilirea ordinii în regat, Ye So-Rang trebuie să-şi continue şirul de minciuni şi să se pretindă posedată de spiritul răposatei prinţese, ceea ce provoacă în mod inevitabil şi mai multe încurcături. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1