loader
Foto

Teleenciclopedia: Fouquet - „Martiriul Sfintei Apolonia”| VIDEO

Sâmbătă, 25 februarie, de la ora 18:55, la TVR1 a fost momentul întâlnirii cu o nouă ediție a "Teleenciclopediei". Reluarea este programată pe 26 februarie, de la ora 01:00.

 

Teleenciclopedia

SUBIECTUL 1: JEAN FOUQUET - MARTIRIUL SFINTEI APOLONIA (ep.1)

La jumătatea secolului al XV-lea, Regele Carol al VII-lea Victoriosul își mutase reşedinţa pe malurile fluviului Loara, în pitorescul oraș Tours. Tot acolo îşi avea atelierul şi pictorul Jean Fouquet, autorul miniaturii „Martiriul Sfintei Apolonia” – un tablou ce reflectă violenţa şi intoleranţa întunecatulului Ev Mediu, o reprezentaţie, un spectacol dramatic la care luau parte până la 500 de actori şi figuranţi.

SUBIECTUL2: AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.1) Premieră

Stilul şi viziunea lui Gustav Klimt au contribuit, în mare măsură, la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei. Lider al avangardei şi fondator al Secesiunii vieneze, pictorul austriac s-a evidenţiat prin compoziţii debordând de senzualitate, motive antice, motive şi simboluri reinterpretate. Sărutul (1907-1908), una dintre cele mai faimoase picturi ale sale, datează din așa-numită perioadă de aura artistului. În ciuda numeroaselor idile pe care le-a avut, Gustav Klimt a iubit-o cu adevărat doar pe Emilie Flöge – una dintre marile creatoare de modă ale secolului al XX-lea.

(w882) klimt

SUBIECTUL 3 :  INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 9) Premieră

Timp de secole, chiar milenii, cântatul a fost o „chestiune” mecanică, fie că era vorba de percuție, coarde ori instrumente de suflat. Până la apariția electricității, care a produs sonorități nemaiauzite. Astfel, artiștilor li s-au dezvăluit noi orizonturi. „Cusurul” unei chitare clasice este „timiditatea”: acompaniază plăcut vocea, dar alte instrumente o eclipsează. Deși are multe de „spus”, nu o ajută volumul. Iar printre saxofoane și trompete se pierde aproape complet. Ceea ce i-a nemulțumit pe interpreți. Noroc că minți luminate au decis să aplice, și în acest domeniu, electricitatea.

(w882) Instrument

SUBIECTUL 4 :  PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.7) Premieră

În fiordurile Norvegiei asistăm, anual, la o demonstrație de inteligență și forță a două specii remarcabile. Balenele cu cocoașă Megaptera novaeangliae și delfinii Orcinus orca, numiți și balene ucigașe, nu doar se tolerează, ci cooperează strălucit, profitând de inteligența unui al treilea participant la vânătoare: omul. Noaptea, când heringii se ridică la suprafață, pescarii își aruncă plasele. Un trio de balene cu cocoașă și un grup de delfini așteaptă, răbdătoare, momentul să ia parte la marele ospăţ.

(w882) Oceane

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

Tema -Hartuirea morala la locul de munca

Invitat Av. Alexandru Cazacu

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

 
O viziune măreaţă şi un eşec epic au schimbat lumea... Cum? Aflăm din documentarul „General Magic”, joi, la TVR 1

I deile care domină acum industria tehnologică și viața noastră de zi cu zi s-au născut la „ General Magic ”. P ovestea nespusă a uneia ...

O țară care învață să cânte. Despre educația prin muzică, la „Ţară, ţară, cine eşti?”

Într-o societate în care cifrele par încurajatoare, dar realitatea din teren nu ține ritmul, emisiunea „Țară, țară, cine ești?” aduce în ...

Conferința de închidere a cursurilor de calificare pentru ocupația de mediator școlar, desfășurată recent la Centrul de Formare Profesională al ...

 

#tvr1