loader

Teleenciclopedia - sumar, 14 decembrie

Documentare fantastice şi istorii fabuloase. Toate, difuzate într-o oră magică. Vă aşteptăm sâmbătă, de la 18:50, pe TVR 1.

 

Teleenciclopedia

Vă aşteptăm şi în această sâmbătă, aşa cum v-aţi obişnuit deja, cu poveşti spectaculoase din toate colţurile lumii. Acestea vor fi subiectele ediției din 14 decembrie:

Dirijabilele (ep.2/2) (R. din 16.02.2013)

Prăbuşirea zepelinul Hindenburg, la 6 mai 1937, a întrerupt pentru o perioadă de timp consttruirea altor astfel de aparate. Însă au fost utile din nou, pentru armatele germană şi cele aliate, în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. În prezent, se folosesc pentru zboruri de agrement şi publicitare.

Batracofobia

Unii se sperie dacă văd ochii bulbucaţi… pielea alunecoasă şi acoperită cu „negi”… sau mişcările rapide ale unei… broaşte!

Albert Eistein (1/2)  (R. din 6.03.2013)

Albert Einstein – fizicianul genial, îndeobşte cunoscut ca autor al teoriei relativităţii – a stârnit reacţii divergente: entuziasm necondiționat, ori, brutală denigrare; iar în jurul omului cu însuşiri contradictorii – sobru, expansiv, sensibil raţional, generos, egoist, consecvent şi nestatornic – s-a creat o aură de mister, care dăinuie şi acum – la aproape şase  decenii de la dispariţia lui...

Rapa-Nui (Insula Paștelui) (ep.1/3)

Aproximativ un mileniu, Insula Paştelui din sudul Oceanului Pacific, a găzduit o remarcabilă civilizaţie, a cărei înflorire a fost curmată de un dezastru ecologic. Soarta întemeietorilor săi şi a generaţiilor, ce le-au succedat, nu încetează să preocupe specialiştii din diferite domenii.

Arhitecți nativi (13/13) (R. din 12.01.2013)

Atât albinele şi viespile, cât şi termitele au găsit modalităţi extraordinare de a-şi ,,climatiza” complicatele şi aglomeratele locuinţe.


Redactor OANA HAŞEGAN

Emisiune de: CORNELIA RĂDULESCU

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1