loader

Teleenciclopedia – sumar 21 decembrie

Documentare fantastice şi istorii fascinante. Toate, difuzate într-o oră magică. Vă aşteptăm sâmbătă, de la 18:50, la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

Albert Einstein (partea 2/2)

După ce lumea ştiinţifică afla cu surprindere despre teoria relativităţii restrânse, Albert Einstein urca rapid treptele ierarhiei universitare, dar viaţa familială s-a deteriorat. Mai târziu, Einstein s-a îndrăgostit de Elsa Lowenthal, o verişoară de gradul al doilea, şi s-a stabilit la Berlin.

Rapa Nui (Insula Paştelui) (partea 2/2)

Numită ,,Rapa Nui” (,,Marea Vâslă”) de polinezienii care au colonizat-o în secolul al IV-lea, după opinia unor istorici, iar a altor specialişti, în secolul al VIII-lea, ,,Insula Paştelui” (cum au botezat-o olandezii – primii europeni sosiţi aici, în 1722) avea să ajungă faimoasă, graţie ,,Moai-lor” – uriaşele statui din rocă vulcanică.

Bradul

Bradul şi rudele sale din familia Pinaceae: descriere, tradiţii asociate, utilizări.

Prundăraşul de munte (partea 1/2)

Cântecul privighetorii cu guşă vânătă (Luscinia svecica) vesteşte primăvara în ţinuturile, pe care – spune legenda – trebuie să le cunoască şi îndrăgească oricine doreşte să-l întâlnească pe ,,Lahol” – numele lapon al prundăraşului de munte (Charadrius morinellus), eroul principal al acestui documentar, realizat de cineaştii germani Ernst Arendt şi Hans Schweiger.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1