loader
Foto

„Teleenciclopedia”: Tehnica de pictură a lui Georges Seurat

Sâmbătă, 16 noiembrie, ora 19.00, la TVR 1 și TVR 1 HD, Teleenciclopedia vă prezintă următoarele subiecte: Georges Seurat o nouă tehnică în tabloul „Un scăldat la Asnières”, Constructorii de Castele şi cele mai drăguţe insecte - fluturii.

 

Teleenciclopedia

Georges Seurat – Un scăldat la Asnières

La 24 de ani, Seurat inventa o nouă tehnică în tabloul Un scăldat la Asnières. Prin procedeul numit pictură optică, artistul crea forme, alăturând „pete” cu nuanțe complementare sau contrastante. În pofida atitudinii calme, chiar nepăsătoare, a personajelor din scena bucolică, fundalul sugerează agitația sfârșitului de secol al XIX-lea.

Peştera Ialomicioarei

La altitudinea de 1530 metri, săpată în versantul drept al culmii de sud-est a muntelui Bătrâna, se află Peștera Ialomicioarei, cel mai vizitat obiectiv speologic din Masivul Bucegi. Dispusă pe două niveluri, are o dezvoltare explorată de 1.128 metri lungime, galerii fosile și active,  dar și o denivelare pozitivă de 62 de metri. Primii care au studiat-o amănunțit au fost Vasile Popovici Hațeg și inginerul Iosif Sângeorzan, sub egida Societății Carpatine „Sinaia”. Se întâmpla în 1897.

(w882) Teleencicl

Constructorii de castele

După bătălia de la Azincourt din 1415, curtea franceză a fost nevoită să se mute pe malurile Loarei. În 1465, regele Ludovic al XI-lea hotăra să construiască un impunător castel. Deși era dotat cu ziduri groase, tunuri înalte și un pod mobil, Langeais nu avea un scop militar. În 1491, acolo și-au unit destinele Anne de Bretania și Carol al VIII-lea al Franței. Peste numai șapte ani, regele Carol a murit fără să lase moștenitori, iar Anne a devenit soția regelui Ludovic al XII-lea, alături de care a trăit la castelul Bois, până în 1514.

(w882) Teleencicl

Insecte

Fluturii (ordinul Lepidoptera) își asigură cele mai bune căi de adaptare și supraviețuire de-a lungul fiecărui stadiu al evoluției. Tactica simulării este folosită de aproape toate speciile, vertebrate sau nevertebrate. Alte insecte au aspect de bastonaș și ating dimensiuni impresionante, camuflându-se și stând complet nemișcate ore, chiar zile. Libelulele, pe de altă parte, sunt extrem de agile, fiind capabile să se acupleze chiar în timpul zborului.

(w882) Teleencicl

***

Puteţi urmări emisiunea în reluare duminica, 17 noiembrie, la TVR1 şi TVR1 HD, la ora 1:35.

Producător: Oana Haşegan

Redactori: IoanaDimoftache, Viviana Roşca

1:50 Lili Marleen (R)

Telecinemateca ( Germania, 1981)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Rainer Werner Fassbinder

Cu: Hanna Schygulla, Giancarlo Giannini, Mel Ferrer

Dramă. Redactor Cristina Crăciun

X

(Reluare)

3:55 Sport (R)

(Reluare)
 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, s-a difuzat drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1