loader

Teleenciclopedia, ultimele file din 2018, cu picturi și mozaicuri

La "Teleenciclopedia" din 29 decembrie, la ora 19.00 pe TVR 1, răsfoim pagini despre artă, biologie, geografie, în momente de desfătare a minţii. Vă prezentăm sumarul ultimei ediţii din acest an:

 

Teleenciclopedia

CLAUDE MONET

Părintele fondator al mișcării impresioniste, Claude Monet rămâne cunoscut mai ales pentru zugrăvirea obsedantă a iazului cu nuferi. Și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină, lucrând neobosit de la 15 ani până în anul 1926 și a lăsat umanității peste 2000 de picturi de o valoare inestimabilă.

(w882) Monet

ZIMBRII

Iarna, blana deasă și terenul înșelător încetinesc zimbrii, expunându-i atacurilor carnivorelor. De la exterminarea ursului brun (Ursus arctos), la sfârşitul secolului al XIX-lea, lupii cenuşii au rămas cei mai de temut în Rezervația poloneză Białowieża.

DESPRE JUCĂRII. MOZAICUL

Primele mozaicuri, cu forme romboidale şi triunghiulare, decorau palatele din Mesopotamia în a doua jumătate a mileniului al IV-lea î.Hr. Curând, au ajuns în Grecia antică, unde s-au „îmbogăţit” cu figuri umane şi zoomorfe. Tehnica a cunoscut dezvoltarea maximă în timpul Imperiului Bizantin, între veacurile al VI-lea şi al XV-lea.

(w882) mozaic

ODISEEA VULCANILOR

La 8 iunie 1783, locuitorii regiunii islandeze Síða au fost martorii primelor urmări dezastruoase ale erupţiei vulcanului Laki. În anul 2010, erupția vulcanului Eyjafjallajökull ne-a reamintit puterea distructivă a Pământului. În lunile ce au urmat, Marea Britanie, Olanda, Germania și Franța au semnalat o creștere semnificativă a mortalității în rândul populației.

(w882) Vulcan

6:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători: Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:45 Teleshopping

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...

 

#tvr1