La "Teleenciclopedia" din 29 decembrie, la ora 19.00 pe TVR 1, răsfoim pagini despre artă, biologie, geografie, în momente de desfătare a minţii. Vă prezentăm sumarul ultimei ediţii din acest an:
CLAUDE MONET
Părintele fondator al mișcării impresioniste, Claude Monet rămâne cunoscut mai ales pentru zugrăvirea obsedantă a iazului cu nuferi. Și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină, lucrând neobosit de la 15 ani până în anul 1926 și a lăsat umanității peste 2000 de picturi de o valoare inestimabilă.
ZIMBRII
Iarna, blana deasă și terenul înșelător încetinesc zimbrii, expunându-i atacurilor carnivorelor. De la exterminarea ursului brun (Ursus arctos), la sfârşitul secolului al XIX-lea, lupii cenuşii au rămas cei mai de temut în Rezervația poloneză Białowieża.
DESPRE JUCĂRII. MOZAICUL
Primele mozaicuri, cu forme romboidale şi triunghiulare, decorau palatele din Mesopotamia în a doua jumătate a mileniului al IV-lea î.Hr. Curând, au ajuns în Grecia antică, unde s-au „îmbogăţit” cu figuri umane şi zoomorfe. Tehnica a cunoscut dezvoltarea maximă în timpul Imperiului Bizantin, între veacurile al VI-lea şi al XV-lea.
ODISEEA VULCANILOR
La 8 iunie 1783, locuitorii regiunii islandeze Síða au fost martorii primelor urmări dezastruoase ale erupţiei vulcanului Laki. În anul 2010, erupția vulcanului Eyjafjallajökull ne-a reamintit puterea distructivă a Pământului. În lunile ce au urmat, Marea Britanie, Olanda, Germania și Franța au semnalat o creștere semnificativă a mortalității în rândul populației.