loader
Foto

Teleenciclopedia, ultimele file din 2018, cu picturi și mozaicuri

La "Teleenciclopedia" din 29 decembrie, la ora 19.00 pe TVR 1, răsfoim pagini despre artă, biologie, geografie, în momente de desfătare a minţii. Vă prezentăm sumarul ultimei ediţii din acest an:

 

Teleenciclopedia

CLAUDE MONET

Părintele fondator al mișcării impresioniste, Claude Monet rămâne cunoscut mai ales pentru zugrăvirea obsedantă a iazului cu nuferi. Și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină, lucrând neobosit de la 15 ani până în anul 1926 și a lăsat umanității peste 2000 de picturi de o valoare inestimabilă.

(w882) Monet

ZIMBRII

Iarna, blana deasă și terenul înșelător încetinesc zimbrii, expunându-i atacurilor carnivorelor. De la exterminarea ursului brun (Ursus arctos), la sfârşitul secolului al XIX-lea, lupii cenuşii au rămas cei mai de temut în Rezervația poloneză Białowieża.

DESPRE JUCĂRII. MOZAICUL

Primele mozaicuri, cu forme romboidale şi triunghiulare, decorau palatele din Mesopotamia în a doua jumătate a mileniului al IV-lea î.Hr. Curând, au ajuns în Grecia antică, unde s-au „îmbogăţit” cu figuri umane şi zoomorfe. Tehnica a cunoscut dezvoltarea maximă în timpul Imperiului Bizantin, între veacurile al VI-lea şi al XV-lea.

(w882) mozaic

ODISEEA VULCANILOR

La 8 iunie 1783, locuitorii regiunii islandeze Síða au fost martorii primelor urmări dezastruoase ale erupţiei vulcanului Laki. În anul 2010, erupția vulcanului Eyjafjallajökull ne-a reamintit puterea distructivă a Pământului. În lunile ce au urmat, Marea Britanie, Olanda, Germania și Franța au semnalat o creștere semnificativă a mortalității în rândul populației.

(w882) Vulcan

18:00 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Nadine Vlădescu-jurnalist TVR

*Predicţiile, între ştiinţă şi pseudoştiinţă

Invitaţi:

Prof. Adrian Mitroi, doctor in finante comportamentale,

Psiholog Radu Lecca,

Anca Dimancea, specialist Feng Shui

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Raluca Neagu, Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1