loader

Teleenciclopedia: Vermeer şi atracţia aştrilor

Sâmbătă, 9 martie, dezlegăm misterul  "Astronomului", aflăm despre modul de supravieţuire al animalelor din preajma Dunării, aflăm istoria păpuşilor şi explorăm adâncurile mării. Pe TVR 1 şi TVR HD, de la ora 19:00.    

 

Teleenciclopedia

VERMEER. ASTRONOMUL (ep.1/2)

„Astronomul” (1668) este, probabil, cel mai cunoscut portret pictat de olandezul Jan Vermeer Van Delft. De mici dimensiuni – 51 pe 45 de centimetri – pânza înfățișează o scenă din viața unui cercetător al aștrilor. Profesia sa ne este sugerată atât de globul ceresc, cât și de cartea aflată pe masă. Deschisă la un anumit capitol, ea îndrumă astronomul să țină seama de inspirația divină.

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ (ep.8/9)

Pentru a face faţă condiţiilor meteorologice vitrege, vieţuitoarele din împrejurimile marelui fluviu recurg la diverse stratageme.

(w882)

DESPRE JUCĂRII: PĂPUȘILE

Cea mai veche păpușă – din os de mamut – are peste 40 de milenii! Considerate odinioară sacre, figurinele întruchipau spirite și zei și erau folosite ca talismane sau obiecte magice. Vechii egiptenii le așezau în camerele funerare, pentru a-i proteja în „lumea de apoi” !

MOLUȘTELE (ep.4/5)

Cefalopodele își dovedesc inteligența sapând „tranşee” pe fundul mării, ori apelând la „arme chimice”. Caracatiţa cu inele albastre (Hapalochlaena lunulata), „rezidentă” în apele Oceanului Indian şi ale Pacificului e una dintre cele mai veninoase vieţuitoare marine, în vreme ce „caracatiţa mimetică”(Thaum-octopus mimicus) e „campioana deghizărilor”.

(w882)

Emisiunea va fi difuzată în reluare duminică, 10 martie, de la ora 6:30.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN 
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

-Povestea unui fierar rom ce păstrează vie o artă străveche.

-Lingurarii din Vâlcea, păstrători ai lemnului și ai memoriei.

-Corturarii din Sibiu-între rădăcini și orizonturi noi.

-Un moment poetic cu Luminița Cioabă-glasul inimii rome.

-Proiecte care deschid drumuri prin educație, cultură și implicare.

Producător Oana Roșca Crețulescu

15:50 EURO polis

În fiecare an, superbul palat brâncovenesc de la Mogoşoaia se transformă într-un spaţiu al diplomaţiei culturale. Aici are loc festivalul “ Culturile lumii”,care cuprinde spectacole de dans şi muzică, proiecţii de filme, degustari culinare şi ateliere pentru copii. În acest fel,vizitatorii descoperă diversitatea etnică şi culturală din Europa, Asia şi America. În acest an a participat la festival şi Asociaţia Macedonenilor din România. Trupa Sonțe a încantat spectatorii cu un recital de dans şi muzică tradiţională. Apoi, cei prezenti s-au bucurat să guste preparate speciale macedonene. Organizatorii festivalului sunt Centrul Cultural Palatele brancoveneşti şi asociţtia Pro Valores. Tot in cadrul acestei editii Europolis, va invitămin în Banat, la Vinga, loc unde comunitatea bulgară de aici a sărbatorit, cum se cuvine, 25 de ani de la înfiinţarea Ansamblulde dansuri Balgarce.

Producător Nicoleta Epure

 
Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

Gala Celebrităților: emoție, excelență și aplauze pe scena FITS – la TVR 1

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a adus în prim-plan personalităţi marcante ale culturii internaţionale. ...

 

#tvr1