loader

„Răsărit de soare” la "Teleenciclopedia"

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR1 și TVR HD vă invită să petreceți o oră magică la "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

CLAUDE MONET – IMPRESIE, RĂSĂRIT DE SOARE

De la Răsăritul de soare, ce i-a conferit calitatea de părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până în anul 1926, lăsând umanității peste 2000 de tablouri.

(w882)

ZIMBRII (episodul 4 din 5)

Iarna, blana deasă și terenul înșelător încetinesc zimbrii, expunându-i atacurilor carnivorelor. De la exterminarea ursului brun (Ursus arctos), la sfârşitul secolului al XIX-lea, lupii cenuşii au rămas cei mai de temut în Rezervația poloneză Białowieża.

(w882)

DESPRE JUCĂRII. MOZAICUL

Primele mozaicuri, cu forme romboidale şi triunghiulare, decorau palatele din Mesopotamia în a doua jumătate a mileniului al IV-lea î.d.Hr ! Curând, au ajuns în Grecia antică, unde s-au „îmbogăţit” cu figuri umane şi zoomorfe. Tehnica a cunoscut dezvoltarea maximă în timpul Imperiului Bizantin, între veacurile al VI-lea şi al XV-lea.

(w882)

ODISEEA VULCANILOR (episodul 9/10)

În anul 2010, erupția vulcanului Eyjafjallajökull din Islanda ne-a reamintit puterea distructivă a Pământului. La 8 iunie 1783, cei ce locuiau în regiunea Síða din sudul Islandei au fost martorii primelor urmări dezastruoase ale erupţiei vulcanului Laki. Întocmai ca pe vremea dinozaurilor, efectele s-au simțit până departe, dincolo de granițele micii țări. Gazele, cenușa și ceața acidă au poluat atmosfera deasupra Europei. În lunile ce au urmat, Marea Britanie, Olanda, Germania și Franța au semnalat o creștere semnificativă a mortalității.

***

Reluarea emisiunii "Teleenciclopedia" o puteți vedea la TVR 1, duminică, 19 mai, de la ora 6.30.

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1