Sâmbătă, 18 august, de la ora 18:55, călătorim pe Dunăre, vizităm Muzeul de Istorie Naturală din Viena, aflăm despre mesajele secrete din tablourile lui Botticelli şi intrăm în lumea jucăriilor.
SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.1/2)
Reluare din 27 ianuarie 2018
Botticelli transmitea un mesaj criptic în tabloul cu tematică mitologică Alegoria primăverii (1480-1485). Fastuoasa compoziție – pictată în tempera pe opt panouri din lemn de plop – a fost săvârșită la comanda lui Lorenzo Magnificul. Un secol mai târziu, artistul și biograful Giorgio Vasari a numit-o simplu "Primavera".
DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ (ep.3/9)
Reluare din 27 ianuarie 2018
La est de Viena, comorile paradisului acvatic din Parcul Naţional Donau-Auen sunt ameninţate de intervenţiile antropice; reintroduşi pe malurile germane și austriece ale Dunării în 1966, castorii s-au răspândit peste măsură în Bratislava. Hidrocentrala Gabčikovo s-a aflat în centrul unei dispute internaționale între Slovacia și Ungaria în anii '80. Câmpiile scăldate de Tisa şi Dunăre atrag milioane de păsări migratoare.
MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ DIN VIENA (ep. 3/4)
Reluare din 27 ianuarie 2018
Muzeul de Istorie Naturală din Viena oferă vizitatorilor prilejul să admire și peste 200 de specii de „exponate vii”, din zone mai puțin accesibile. Noua secție, inaugurată în anul 1995, este numită sugestiv Vivarium.
DESPRE JUCĂRII. HULA-HOOP
Reluare din 27 ianuarie 2018
Hula-hoop – cercul pe care copiii din toată lumea îl învârt în jurul corpului – a împrumutat numele hula de la binecunoscutul dans hawaiian, cu mișcări unduitoare din șolduri.
Ediţia din 18 august 2018 se transmite pe TVR 1, de la ora 18:55
Reluarea va fi pe 19 august 2018, pe TVR 1, de la ora 06:30
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
***
Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+ la ora difuzării.
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat” perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate.