loader
Foto

Teleenciclopedia: Comorile Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița

Printre subiectele ediţiei de sâmbătă, 23 februarie, s-au regăsit: interpretarea celebrei tapiserii "Doamna şi unicornul", istoria trenuleţelor, o excursie la Ochiul Beiului şi Cascada Beușnița. Pe TVR 1, de la ora 19:00.

 

Teleenciclopedia

DOAMNA ȘI UNICORNUL (ep.2/3)

Cinci dintre cele șase tapiserii numite generic "La Dame à la licorne" (Doamna și unicornul) sunt interpretate ca reprezentând cele cinci simțuri – gust, auz, văz, miros și tactil. Cea de-a șasea tapiserie poartă mesajul "À mon seul désir" (Dorința proprie fiecărui om) – echivalent cu fiorul iubirii.

(w882)

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ(ep.6/9)

Locuitorii Parcului Naţional Lonsko Polje din Croaţia au învățat să facă față inundaţiilor periodice de pe râul Sava. Primăvara, berzele invadează satul croat Čigoč, dar și Lunca Moravei din Slovacia. În Turopolje (Croația), terenurile mlăștinoase sunt luate în stăpânire de turmele de porci, iar pădurile riverane de caii sălbatici de Posavina.

DESPRE JUCĂRII. TRENULEȚELE

Istoria trenulețelor de jucărie – „bijuterii inginerești” care trezesc și astăzi curiozitatea, admirația și pasiunea micuților, dar și adulților din toată lumea.

(w882)

MOLUȘTELE (ep.2/5)

Continuăm incursiunea în captivanta și uimitoarea lume a moluştelor – încrengătura ce grupează cele mai multe vietăţi marine. Trăsătura lor comună este consistenţa „flască” a corpului . Unele sunt sedentare, permanent fixate pe un suport. Altele se deplasează lent ori, dimpotrivă, foarte rapid!

(w882)

OCHIUL BEIULUI și CASCADA BEUȘNIȚA

În partea de sud a Munţilor Aninei, din judeţul Caraş-Severin, se află unul dintre puținele locuri încă virgine din România: Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, cu misterioase și neasemuit de frumoase comori, precum Ochiul Beiului și Cascada Beușnița.

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

22:00 Misterul lui Kaspar Hauser

Telecinemateca * Misterul lui Kaspar Hauser (KASPAR HAUSER/JEDER FUR SICH UND GOTT GEGEN ALLE-Germania, 1974)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Werner Herzog

Cu: Bruno S., Walter Ladengast, Brigitte Mira

Dramă-bazată pe o poveste reală. Un tânăr bărbat misterios, Kaspar Hauser, apare la Nuremberg, în 1828, ca de nicăieri, abia putând să meargă şi să vorbească şi purtând un bilet ciudat. Tânărul explică ulterior că a fost ţinut captiv într-o temniţă întreaga viaţă şi că abia a fost eliberat, din motive pe care nu le cunoaşte. Rezultatul eforturilor celor din jur de a-l integra social dă cazului o turnură neobişnuită.Redactor Cristina Crăciun

X

*Marele Premiu al Juriului, premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic-Festivalul de Film de la Cannes, 1975

0:15 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

 

#tvr1