loader

Teleenciclopedia: Comorile Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița

Printre subiectele ediţiei de sâmbătă, 23 februarie, s-au regăsit: interpretarea celebrei tapiserii "Doamna şi unicornul", istoria trenuleţelor, o excursie la Ochiul Beiului şi Cascada Beușnița. Pe TVR 1, de la ora 19:00.

 

Teleenciclopedia

DOAMNA ȘI UNICORNUL (ep.2/3)

Cinci dintre cele șase tapiserii numite generic "La Dame à la licorne" (Doamna și unicornul) sunt interpretate ca reprezentând cele cinci simțuri – gust, auz, văz, miros și tactil. Cea de-a șasea tapiserie poartă mesajul "À mon seul désir" (Dorința proprie fiecărui om) – echivalent cu fiorul iubirii.

(w882)

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ(ep.6/9)

Locuitorii Parcului Naţional Lonsko Polje din Croaţia au învățat să facă față inundaţiilor periodice de pe râul Sava. Primăvara, berzele invadează satul croat Čigoč, dar și Lunca Moravei din Slovacia. În Turopolje (Croația), terenurile mlăștinoase sunt luate în stăpânire de turmele de porci, iar pădurile riverane de caii sălbatici de Posavina.

DESPRE JUCĂRII. TRENULEȚELE

Istoria trenulețelor de jucărie – „bijuterii inginerești” care trezesc și astăzi curiozitatea, admirația și pasiunea micuților, dar și adulților din toată lumea.

(w882)

MOLUȘTELE (ep.2/5)

Continuăm incursiunea în captivanta și uimitoarea lume a moluştelor – încrengătura ce grupează cele mai multe vietăţi marine. Trăsătura lor comună este consistenţa „flască” a corpului . Unele sunt sedentare, permanent fixate pe un suport. Altele se deplasează lent ori, dimpotrivă, foarte rapid!

(w882)

OCHIUL BEIULUI și CASCADA BEUȘNIȚA

În partea de sud a Munţilor Aninei, din judeţul Caraş-Severin, se află unul dintre puținele locuri încă virgine din România: Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, cu misterioase și neasemuit de frumoase comori, precum Ochiul Beiului și Cascada Beușnița.

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1