Sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 18:00, pe TVR 1, TVR 1 HD şi TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".
Iată subiectele ediției 2640:
IVAN AIVAZOVSKI (episodul 2/2)
Exponent al picturii romantice din Rusia, Ivan Konstantinovici Aivazovski este unul dintre cei mai faimoși autori de peisaje marine. Talentul i-a fost prețuit încă din studenție, Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg recompensându-l cu o medalie de argint și două de aur. Și-a petrecut ultimii ani din viață în Feodosia, unde a deschis o școală de artă, a început primele excavații arheologice din regiune și a construit un muzeu de istorie. Datorită eforturilor sale, orașul său natal are azi un port comercial și o rețea de căi ferate.
CONFERINȚA DE LA IALTA (episodul 1/4) (Premieră)
Conferinţa de la Ialta, desfășurată între 4-11 februarie 1945, a redesenat harta Europei postbelice – fiind, încă, un subiect intens dezbătut. Prin avantajele pe care au fost nevoiţi să i le ofere lui Iosif Vissarionovici Stalin, Winston Churchill şi Franklin Delano Roosevelt au permis URSS-ului să-şi extindă stăpânirea asupra Europei de Est.
SONDE SPAȚIALE. VOYAGER 1 și VOYAGER 2 (episodul 2) (Premieră)
În ianuarie 1979, Voyager 1 făcea primele fotografii cu planeta Jupiter – o descoperire surprinzătoare fiind activitatea vulcanică de pe satelitul Io. Voyager 1 este a doua sondă care a vizitat planeta Saturn, în 1980, prima fiind Pioneer 11, în septembrie 1979. Voyager 2 a ajuns la Saturn în august 1981 și a descoperit trei noi sateliţi, dar și așa numitele „spiţe” ale inelelor. Ambele sonde Voyager au la bord câte un disc de aur ce conține imagini și sunete de pe Pământ, utile eventualelor civilizații extraterestre pe care le vor întâlni.
PODIŞUL DEOSAI (episodul 2/3)
În Deosai, al doilea podiş ca altitudine (4.114 metri) după Chang-tang din Tibet, prioritară este oprirea incursiunilor etnicilor gujjar în cei 1.400 de km2 ai sanctuarului din zona centrală a rezervației, unde tăierea necontrolată și excesivă a arbuștilor folosiți drept combustibil împiedică refacerea vegetaţiei. Răspunderea salvării și protejării „Tărâmului Uriaşilor” aparține, în primul rând, autorităţilor şi locuitorilor din Gilgit-Baltistan.
* * *
Puteţi urmări emisiunea în reluare, pe 15 decembrie, la TVR1 şi TVR1 HD, la ora 00:35.
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca