loader

Sonde spațiale, sâmbătă la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 18:00, pe TVR 1, TVR 1 HD şi TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".    

 

Teleenciclopedia

Iată subiectele ediției 2640:

IVAN AIVAZOVSKI
(episodul 2/2)

Exponent al picturii romantice din Rusia, Ivan Konstantinovici Aivazovski este unul dintre cei mai faimoși autori de peisaje marine. Talentul i-a fost prețuit încă din studenție, Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg recompensându-l cu o medalie de argint și două de aur. Și-a petrecut ultimii ani din viață în Feodosia, unde a deschis o școală de artă, a început primele excavații arheologice din regiune și a construit un muzeu de istorie. Datorită eforturilor sale, orașul său natal are azi un port comercial și o rețea de căi ferate.

(w882)

CONFERINȚA DE LA IALTA (episodul 1/4) (Premieră)

Conferinţa de la Ialta, desfășurată între 4-11 februarie 1945, a redesenat harta Europei postbelice – fiind, încă, un subiect intens dezbătut. Prin avantajele pe care au fost nevoiţi să i le ofere lui Iosif Vissarionovici Stalin, Winston Churchill şi Franklin Delano Roosevelt au permis URSS-ului să-şi extindă stăpânirea asupra Europei de Est.

(w882)

SONDE SPAȚIALE. VOYAGER 1 și VOYAGER 2 (episodul 2) (Premieră)

În ianuarie 1979, Voyager 1 făcea primele fotografii cu planeta Jupiter – o descoperire surprinzătoare fiind activitatea vulcanică de pe satelitul Io. Voyager 1 este a doua sondă care a vizitat planeta Saturn, în 1980, prima fiind Pioneer 11, în septembrie 1979.  Voyager 2 a ajuns la Saturn în august 1981 și a descoperit trei noi sateliţi, dar și așa numitele „spiţe” ale inelelor. Ambele sonde Voyager au la bord câte un disc de aur ce conține imagini și sunete de pe Pământ, utile eventualelor civilizații extraterestre pe care le vor întâlni.

(w882) voyager 2

PODIŞUL DEOSAI (episodul 2/3)

În Deosai, al doilea podiş ca altitudine (4.114 metri) după Chang-tang din Tibet, prioritară este oprirea incursiunilor etnicilor gujjar în cei 1.400 de km2 ai sanctuarului din zona centrală a rezervației, unde tăierea necontrolată și excesivă a arbuștilor folosiți drept combustibil împiedică refacerea vegetaţiei. Răspunderea salvării și protejării „Tărâmului Uriaşilor” aparține, în primul rând, autorităţilor şi locuitorilor din Gilgit-Baltistan.

(w882)

* * *

Puteţi urmări emisiunea în reluare, pe 15 decembrie, la TVR1 şi TVR1 HD, la ora 00:35.

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1