loader

Sonde spațiale, sâmbătă la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 18:00, pe TVR 1, TVR 1 HD şi TVR+, v-am aşteptat cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".    

 

Teleenciclopedia

Iată subiectele ediției 2640:

IVAN AIVAZOVSKI
(episodul 2/2)

Exponent al picturii romantice din Rusia, Ivan Konstantinovici Aivazovski este unul dintre cei mai faimoși autori de peisaje marine. Talentul i-a fost prețuit încă din studenție, Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg recompensându-l cu o medalie de argint și două de aur. Și-a petrecut ultimii ani din viață în Feodosia, unde a deschis o școală de artă, a început primele excavații arheologice din regiune și a construit un muzeu de istorie. Datorită eforturilor sale, orașul său natal are azi un port comercial și o rețea de căi ferate.

(w882)

CONFERINȚA DE LA IALTA (episodul 1/4) (Premieră)

Conferinţa de la Ialta, desfășurată între 4-11 februarie 1945, a redesenat harta Europei postbelice – fiind, încă, un subiect intens dezbătut. Prin avantajele pe care au fost nevoiţi să i le ofere lui Iosif Vissarionovici Stalin, Winston Churchill şi Franklin Delano Roosevelt au permis URSS-ului să-şi extindă stăpânirea asupra Europei de Est.

(w882)

SONDE SPAȚIALE. VOYAGER 1 și VOYAGER 2 (episodul 2) (Premieră)

În ianuarie 1979, Voyager 1 făcea primele fotografii cu planeta Jupiter – o descoperire surprinzătoare fiind activitatea vulcanică de pe satelitul Io. Voyager 1 este a doua sondă care a vizitat planeta Saturn, în 1980, prima fiind Pioneer 11, în septembrie 1979.  Voyager 2 a ajuns la Saturn în august 1981 și a descoperit trei noi sateliţi, dar și așa numitele „spiţe” ale inelelor. Ambele sonde Voyager au la bord câte un disc de aur ce conține imagini și sunete de pe Pământ, utile eventualelor civilizații extraterestre pe care le vor întâlni.

(w882) voyager 2

PODIŞUL DEOSAI (episodul 2/3)

În Deosai, al doilea podiş ca altitudine (4.114 metri) după Chang-tang din Tibet, prioritară este oprirea incursiunilor etnicilor gujjar în cei 1.400 de km2 ai sanctuarului din zona centrală a rezervației, unde tăierea necontrolată și excesivă a arbuștilor folosiți drept combustibil împiedică refacerea vegetaţiei. Răspunderea salvării și protejării „Tărâmului Uriaşilor” aparține, în primul rând, autorităţilor şi locuitorilor din Gilgit-Baltistan.

(w882)

* * *

Puteţi urmări emisiunea în reluare, pe 15 decembrie, la TVR1 şi TVR1 HD, la ora 00:35.

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1