loader

Viața șerpilor veninoși, sâmbătă la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 1 august, de la ora 18:35, pe #TVR1 , TVR 1 HD şi online pe TVR+, vă aşteptăm cu o nouă oră magică la #Teleenciclopedia .

 

Teleenciclopedia

* Pierre Auguste Renoir - Bal, la Moulin de la Galette (ep. 2)

La începutul secolului al XIX-lea, colina Montmartre era înțesată de peste 30 de mori care storceau strugurii din viile învecinate, sau măcinau grâu. În 1830, fiul morarului Pierre-Charles Debray, marcat de tragedia tatălui său, ciopârțit și țintuit de aripile morii sale după ce l-a ucis pe comandantul prusac ce-i împușcase frații, a transformat terenul unde se aflau cele două mori moștenite, în cârciumă ...

(w882) teleencicl

* Antoine de Saint-Exupéry (ep. 5/5)

În 31 iulie 1944, la 44 de ani, Antoine Saint-Exupéry decola de la baza din Borgo, din Corsica, în căutarea unui loc potrivit pentru debarcarea americană. Avea să fie a treia misiune și ultimul zbor. Prietena lui, americanca Sylvia Hamilton și-a ținut promisiunea și, în aprilie 1943, apărea pe rafturile librăriilor americane, tipărită simultan în engleză și franceză, povestea ... „Micul Prinț”.

(w882) teleencicl

* Constructorii de castele (ep. 5)

La aproximativ 70 de km sud de castelul Conwy se află alt simbol al arhitecturii militare medievale: Harlech (ridicat între anii 1283-1289). Însă, fortăreața cea mai impunătoare dintre cele înălțate în Țara Galilor de Edward I este Caernarfon, cu turnuri poligonale (nouă mari și trei mai mici) și două curți interioare – fiecare cu propria capelă. Regele a dorit să întărească importanța măreței citadele, vechi de 750 de ani, prin nașterea, acolo, a primului său fiu, Edward al II-lea, prinț de Wales și rege al Angliei între 1320-1327.

(w882) teleencicl

* Șerpii (ep. 4/6)

Ofiofagii vânează șerpi. În cazul genului Lampropeltis, acest lucru este cu atât mai remarcabil, cu cât, lipsiţi de venin, consumă crotali şi alte soiuri „ucigaşe”. Un „as” al deghizărilor este mocasinul de apă (Agkistrodon piscivorus). Iar, viperele de deșert (Cerastes cerastes) avertizează trecătorii că vor să fie lăsate în pac, scuturându-și „solzii” și producând un sunet înfricoșător. De fapt, „efortul” şerpilor veninoşi de a evita orice confruntare are la bază un principiu esențial în natură: economisirea resurselor.

Reluare în 3  august, ora 1.20, TVR 1 HD

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1