loader
Foto

"Teleenciclopedia": Einstein și tainele universului| VIDEO

Sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 18:50, pe TVR 1 HD şi online pe TVR+, a fost difuzată o nouă oră magică la "Teleenciclopedia". Reluare în 12 octombrie 2020, TVR 1 HD, ora 01.00.  

 

Teleenciclopedia

IVAN AIVAZOVSKI (ep.2/2)

Exponent al picturii romantice din Rusia, Ivan Konstantinovici Aivazovski este unul dintre cei mai faimoși autori de peisaje marine. Talentul i-a fost prețuit încă din studenție, Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg recompensându-l cu o medalie de argint și două de aur. Și-a petrecut ultimii ani din viață în Feodosia, unde a deschis o școală de artă, a început primele excavații arheologice din regiune și a construit un muzeu de istorie. Datorită eforturilor sale, orașul său natal are azi un port comercial și o rețea de căi ferate.

(w882) ta

ALBERT EINSTEIN (ep.2/2)

Teoriile lui Albert Einstein au fost greu de înțeles, utilizând concepte abstracte și revoluționând gândirea științifică. Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de Teoria relativității restrânse (1905), care unește mecanica cu electromagnetismul, precum și de Teoria relativității generalizate (1915), ce extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației. Einstein ne-a ajutat să înțelegem tainele Universului, lăsând umanității peste 300 de lucrări științifice și mai mult de 150 în alte domenii.

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.12)

Spre deosebire de Winchester și Windsor, castelul Tregrug din sudul Țării Galilor (astăzi, o ruină) se află în afara drumurilor circulate. Deși era dotat cu o poartă uriașă, turnuri impunătoare și o incintă foarte largă, nu avea scop militar, ci oferea lorzilor pasionați de vânătoare confort și opulență. Finisajele, instalațiile sanitare, camerele cu șemineuri și ferestrele din sticlă stau mărturie. Misteriosul castel Tregrug este menționat și într-o vestită legendă cu Sir Gawain.

(w882) cast

INSULA ROTTNEST (ep. 5/10) (Premieră)

Căutate de turiști din întreaga lume, balenele cu cocoașă (Megaptera novaeangliae) călătoresc spre locul de reproducere din largul coastei Kimberley (în nord-vestul Australiei), după ce și-au petrecut vara hrănindu-se în vecinătatea Antarcticii. Este una dintre cele mai lungi migrații din lumea animală – 13.000 de kilometri dus-întors. Și pe micile insule din documentarul nostru începe sezonul de împerechere. În pădurile din centrul Insulei Rottnest, masculii quokka luptă din răsputeri pentru a intra în grațiile femelelor. În cuibul perechii de vultur-pescar din Golful Little Salmon au apărut trei ouă. Între timp, pe Insula Pinguinilor o femelă (Eudyptula minor) a rămas fără partener, fiind nevoită să își părăsească ouăle pentru a se putea hrăni.

(w882) ba


***


Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

16:45 Floarea nopţii

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1