La TVR 1, pe 31 octombrie de la ora 18:50, ne-am dat întâlnire cu arta, istoria, geografia și astronomia.
REMBRANDT VAN RIJN – RONDUL DE NOAPTE
Realizat în 1642 de Rembrandt van Rijn, „Rondul de noapte”, inițial numit „Compania Căpitanului Rosecrans”, impresiona prin personajele în mărime naturală, dar și prin aplicarea clarobscurului (redarea volumelor și a adâncimii imaginilor, prin jocul de lumini și umbre).
CONFERINȚA DE LA IALTA
În a treia zi a Conferinței de la Ialta, pe 6 februarie 1945, era atins cel mai spinos și mai plin de semnificații punct din agendă: Dosarul Polonez. Sovieticii revendicau Polonia în sfera lor de influență, deoarece o considerau o perpetuă amenințare.
SONDE SPAȚIALE: INIMA LUI PLUTO
Pluto, zărită prin telescoape doar ca un punct luminos, era considerată „capătul” Sistemului Solar și, probabil, o lume moartă în adâncurile înghețate ale spațiului. Ne-a schimbat părerea New Horizons, sonda mare cât un pian, trimisă de pământeni într-o călătorie de zece ani și peste 4,8 miliarde de kilometri. (foto credit: nasa.gov)
INSULA ROTTNEST
La extremitatea vestică a Insulei Rottnest, o colonie de otarii neozeelandeze se bucură de priveliște și hrana abundentă. În largul Oceanului Indian, balenele cu cocoașă revin din migrația anuală: 13.000 de kilometri dus-întors, de la zonele de reproducere din nord-vestul Australiei, până la cele de hrănire din Antarctica. Sunt întâmpinate entuziast de delfinii „localnici”. Pe Insula Carnac, numărul mare al pescărușilor explică densitatea record a șerpilor tigru. Și în colonia de quokka natalitatea sporește între ianuarie și martie, când scad temperaturile.
***
Producător: OANA HAŞEGAN R
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca