loader

Teleenciclopedia: „Femei pe terasa unei cafenele, seara" | VIDEO

Sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 18:50, pe  #TVR1 şi TVR+, ați petrecut o nouă oră magică la  #Teleenciclopedia .

 

Teleenciclopedia

* EDGAR DEGAS - FEMEI PE TERASA UNEI CAFENELE, SEARA (ep. 2/2)

În anul 1873, reîntors din America la Paris, Edgar Degas se dedica înfățișării realității cotidiene, potrivit programului estetic al impresioniștilor. Frecventa, împreună cu Édouard Manet, Cafeneaua Guerbois, în Montmartre, unde li se alăturau Renoir, Monet și alți amici. În căutarea modernului, respingea constrângerile și experimenta noi tehnici în atelierul propriu, dar și în stradă, ridicând subiectele triviale pe culmile artei.

Consultant de specialitate acad. Răzvan Theodorescu

Lectura Mihai Gruia Sandu

Editor imagine Dragoș Oproiu

RĂZBOIUL RECE (ep. 5/5) (Reluare din 27.06.2020)-

În 16 iulie 1945, armata Statelor Unite detona prima bombă atomică în deșertul Jornada del Muerto din New Mexico. La 29 august 1949, rușii detonau, și ei, Pervaia Molnia (Primul Fulger), o bombă nucleară copiată după modelul „Grăsanului” folosit de americani la Nagasaki. Harry Truman era luat prin surprindere: nu se aștepta ca Uniunea Sovietică, devastată de război, să construiască bomba atomică atât de curând după încetarea conflagrației mondiale. Amenințarea nucleară avea să țină ambele tabere într-un „șah” perpetuu.

(w882) teleencicl

Consultant de specialitate general dr. Mihail E. Ionescu

Lectura Iulia Verbancu

Traducere Sanda Sersescu

Editor imagine Dragoș Oproiu

SONDE SPAȚIALE. VOYAGER 1 și 2 (ep. 2/2) (Reluare din 14.12.2019)

În ianuarie 1979, sonda Voyager 1 făcea primele fotografii cu planeta Jupiter și sistemul ei de luni-o descoperire surprinzătoare fiind activitatea vulcanică de pe satelitul Io. Tot Voyager 1 a vizitat Saturn în 1980, fiind a doua după Pioneer 11-ajunsă acolo în septembrie 1979. Voyager 2, în schimb, a ajuns la Saturn în august 1981 și a descoperit trei noi sateliți și ineditele „spițe” ale inelelor. Ambele sonde Voyager au la bord câte un disc de aur cu imagini și sunete de pe Pământ, o carte de vizită pentru civilizațiile extraterestre pe care sperăm că le vor întâlni.

(w882) teleencicl

Consultant de specialitate Andrei Dorobanțu

Lectura Mircea Neacșa

Editor imagine Dragoș Oproiu

* INSECTELE (ep. 5/5) (Reluare din 30.11.2019 )-

Pentru binele coloniei, furnicile obișnuiesc să practice sclavia: atacă alte mușuroaie, cărora le fură ponta. Însă, deși foarte evoluate, nu ele au descoperit avantajele vieții în societate, ci termitele, cu milioane de ani în urmă. Locuințele lor-termitierele-permit reglarea temperaturii, ventilației și umidității necesare pentru cultivarea ciupercilor. Albinele, pe de altă parte, își construiesc adăposturi de formă hexagonală, pentru o mai bună utilizare a spațiului! La fel și viespile!

(w882) teleencicl

Consultant de specialitate Alexandru Marinescu

Traducere Anca Bănărescu

Lectura Carmen Movileanu

Editor imagine Dragoș Oproiu

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca.

Producător Oana Haşegan

***

Reluare în 21.12.2020, TVR 1HD, 01.00

***

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII IN VARSTA DE PANA LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU IMPREUNA CU PARINTII ORI FAMILIA (AP)

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

11:00 Guşti! Şi apoi mănânci

Cunoscutul chef Alex Petricean alias D’Artagnan desemnat Chef al Anului 2018 de catre prestigiosul ghid Gault Millau şi chef-ul anului 2020 de către Romanian Hospitality Institute lansează către toţi iubitorii gastronomiei româneşti o nouă provocare!

Guşti! Şi apoi mănânci cu chef D’Artagnan ne propune, pe lângă reţete inedite şi rubrici de interviu alături de figuri marcante ale peisajului culinar românesc şi un challenge surpriză!

 
O viziune măreaţă şi un eşec epic au schimbat lumea... Cum? Aflăm din documentarul „General Magic”, joi, la TVR 1

I deile care domină acum industria tehnologică și viața noastră de zi cu zi s-au născut la „ General Magic ”. P ovestea nespusă a uneia ...

O țară care învață să cânte. Despre educația prin muzică, la „Ţară, ţară, cine eşti?”

Într-o societate în care cifrele par încurajatoare, dar realitatea din teren nu ține ritmul, emisiunea „Țară, țară, cine ești?” aduce în ...

Conferința de închidere a cursurilor de calificare pentru ocupația de mediator școlar, desfășurată recent la Centrul de Formare Profesională al ...

 

#tvr1