loader
Foto

„Teleenciclopedia”: despre cel mai vizitat obiectiv speologic din Masivul Bucegi

Sâmbătă, 15 mai, ora 18.50, TVR 1 v-a invitat să aflați despre tainele Peșterii Ialomicioarei,  dar și despre alte subiecte precum: Conferința de la Ialta, constructorii de castele și viața insectelor. Emisiunea poate fi urmărită online, pe TVR+. | VIDEO

 

Teleenciclopedia

PEȘTERA IALOMICIOAREI

La altitudinea de 1.530 metri, săpată în versantul drept al culmii de sud-est a muntelui Bătrâna, se află Peștera Ialomicioarei, cel mai vizitat obiectiv speologic din Masivul Bucegi. Dispusă pe două niveluri, are o dezvoltare explorată de 1.128 metri lungime, galerii fosile și active, dar și o denivelare pozitivă de 62 de metri.

 

Primii care au studiat-o amănunțit au fost Vasile Popovici Hațeg și inginerul Iosif Sângeorzan, sub egida Societății Carpatine „Sinaia”. Se întâmpla în 1897.

(w882) ialta

CONFERINȚA DE LA IALTA (ep.4)

Diplomatul britanic Alexander Cadogan și ministrul de externe Anthony Eden nu bănuiau că serviciile sovietice de informații infiltrate în mediile politice britanice și americane aflaseră multe dintre intențiile occidentalilor înaintea începerii Conferinței de la Ialta. Prioritare pentru Roosevelt erau ONU și Japonia, iar Churchill dorea ceva neinclus în agenda întâlnirilor: Grecia.

(w882) castel

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.14)

În 1498, după numai șapte ani de la oficierea căsătoriei cu Anne de Bretagne, Carol al VIII-lea murea lovindu-se la cap de grinda unei uși. Pentru a respecta acordurile încheiate anterior, tânăra văduvă, pe atunci de doar 21 de ani, avea să devină, a doua oară, regină a Franței. Soțul său, Ludovic al XII-lea, născut la Blois, era vărul regelui decedat, Carol al VIII-lea, și urmașul său la tron.

(w882) carabus

INSECTELE (ep. 4)

Coleoptera (cel mai înfloritor și mai divers ordin) numără peste 300.000 de specii de gândaci. O „vedetă” incontestabilă printre acestea este cărăbușul de bălegar (Scarabeus sacer), care construiește bile, folosite fie ca sursă de hrană, fie ca adăpost pentru reproducere. La capitolul vrednicie și bună organizare, fruntașe sunt furnicile și albinele !

Emisiunea poate fi urmărită, în reluare, luni, 17 mai, de la ora 01.50.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1