loader
Foto

Insula Rottnest, sâmbătă la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 11 decembrie, de la ora 18:50, pe TVR1 şi TVR+, vă aşteptăm cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

Aventurierii artei moderne: Vrăjitorii din Montparnasse  (Premieră)

Într-o dimineață din anul 1926, la ușa lui Picasso, a sunat însuşi Salvador Dalí.  Renunţase la pictura impresionistă, în favoarea cubiștilor. Pe Juan Gris, îl considera cel mai bun, pe Giorgio de Chirico îl stima, dar Matisse îl impresiona prea puţin. Dintre clasici, cel mai mult îl aprecia pe Vermeer. Mai târziu, în vara anului 1929, la Cadaques, Dali avea să descopere o nouă metodă de a picta, paranoico-critică. Ulteriordezvoltată și teoretizată, ea se baza pe principiul că asocierile și interpretările delirante, născute din paranoia, conduceau la creație. Într-o bună zi, la Salvador au sosit doi oaspeți – Paul și Gala Éluard. Captivat de farmecul rece al femii, a hotărât să o cucerească imediat.Ulterior, la Paris, Luis Buñuel şi Dalí aveau să realizeze împreună un film inspirat de propriile vise: Un chien andalouCâinele andaluz.

(w882) 1


1917: Un an, două revoluții (Premieră)

La șase luni după alungarea dinastiei Románovilor și răsturnarea cârmuirii țariste, guvernul provizoriu, condus de avocatul Aleksandr Kérenski, se confrunta cu „dușmanii” democrației. Spre sfârșitul verii anului 1917, Rusia se afunda încet în haos. După avântul industrial sprijinit de investițiile străine din timpul țarului, economia stagna. Deși căutat de poliție, Vladimir Ilíci Lenin se întorcea în secret la Petrograd, la începutul lui septembrie. Venise momentul să intre în scenă. Cu discursuri înflăcărate și susținut de aliatul Troțki, Lenin urma să-şi convingă liderii Partidului Bolșevic de necesitatea unei insurecții armate. Intenția unei ample revolte populare se preschimbase într-o operațiune militară. Pentru a prelua puterea în Rusia, trebuiau ocupate punctele strategice din capitală.

(w882) 2


Cavalerul mongol (Premieră)

Ori de câte ori nomazii tuvan fură câte un cal din Valea Darhad (Mongolia), Shukhert este chemat în ajutor. Acum, va trebui să găsească doi bidivii: unul alb, cu o copită crestată şi altul negru, dispărut înainte de izbucnirea furtunii. În fiecare an, la începutul lunii noiembrie, mii de cai sălbatici sunt măcelăriți. Practica este tributară unei tradiții populare: se crede că datorită consumului de carne de cal, iernile sunt mai ușor de suportat. Odată animalele sacrificate, tâlharii scapă nepedepsiți. Când dă prima ninsoare, la mijlocul lui noiembrie, turmele de iaci, oi şi capre încep cea mai lungă şi periculoasă migraţie, pe distanţe de sute de kilometri, din vale până în zonele înalte.

(w882) 3


Insula Rottnest
(ep. 7)

În general pașnice, quokka reușesc să coabiteze fără probleme cu speciile „vecine”, cum ar fi şopârlele Egernia kingii. Şerpii-tigru de pe insula Carnac și-au adaptat „meniul” „specificului local”: puii din numeroasa colonie de pescăruși argintii. De fapt, când primăvara „bate la ușă”, toate zburătoarele, „băștinașe” sau „venetice” în insulele Australiei Occidentale, cunosc o veritabilă „explozie demografică”, iar cuplul de vulturi-pescar formează o „familie-model”.

Reluare în 12 decembrie, TVR 1HD, la ora 01:00.

***
Producător Oana Haşegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

10:00 Agrostrategia

Agrostrategia

Emil Dumitru-Vicepreședinte Comisia de agricultură din Camera Deputaților

Rubrica Fermierii României

Fermă de porci din rasele Mangalița și Bazna în județul Caraș-Severin

Producator Vlad Macovei

10:50 Fiica regelui (R)

(THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014) Episodul 10.

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

Dramă istorică. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

(Reluare)
 
Alienarea parentală. Efectele pe termen lung asupra copilului

Miercuri, 21 februarie, revedem o ediție a emisiunii ”Oamenii și legea” moderată de Mihaela Olaru. Ora 13:00, pe TVR 1.

Miercuri, 21 februarie, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la un film poliţist, ecranizarea romanului "Maigret tend un piege" de Georges Simenon.

De 60 de ani pe scenă, FLORICA BRADU este ANIVERSATĂ LA TVR 1

Concertul aniversar la 60 de ani de carieră ai interpretei de muzică populară, desfăşurat la Teatrul de Stat din Oradea, poate fi urmărit la TVR ...

 

#tvr1