loader
Foto

Insula Rottnest, sâmbătă la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 11 decembrie, de la ora 18:50, pe TVR1 şi TVR+, vă aşteptăm cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

Aventurierii artei moderne: Vrăjitorii din Montparnasse  (Premieră)

Într-o dimineață din anul 1926, la ușa lui Picasso, a sunat însuşi Salvador Dalí.  Renunţase la pictura impresionistă, în favoarea cubiștilor. Pe Juan Gris, îl considera cel mai bun, pe Giorgio de Chirico îl stima, dar Matisse îl impresiona prea puţin. Dintre clasici, cel mai mult îl aprecia pe Vermeer. Mai târziu, în vara anului 1929, la Cadaques, Dali avea să descopere o nouă metodă de a picta, paranoico-critică. Ulteriordezvoltată și teoretizată, ea se baza pe principiul că asocierile și interpretările delirante, născute din paranoia, conduceau la creație. Într-o bună zi, la Salvador au sosit doi oaspeți – Paul și Gala Éluard. Captivat de farmecul rece al femii, a hotărât să o cucerească imediat.Ulterior, la Paris, Luis Buñuel şi Dalí aveau să realizeze împreună un film inspirat de propriile vise: Un chien andalouCâinele andaluz.

(w882) 1


1917: Un an, două revoluții (Premieră)

La șase luni după alungarea dinastiei Románovilor și răsturnarea cârmuirii țariste, guvernul provizoriu, condus de avocatul Aleksandr Kérenski, se confrunta cu „dușmanii” democrației. Spre sfârșitul verii anului 1917, Rusia se afunda încet în haos. După avântul industrial sprijinit de investițiile străine din timpul țarului, economia stagna. Deși căutat de poliție, Vladimir Ilíci Lenin se întorcea în secret la Petrograd, la începutul lui septembrie. Venise momentul să intre în scenă. Cu discursuri înflăcărate și susținut de aliatul Troțki, Lenin urma să-şi convingă liderii Partidului Bolșevic de necesitatea unei insurecții armate. Intenția unei ample revolte populare se preschimbase într-o operațiune militară. Pentru a prelua puterea în Rusia, trebuiau ocupate punctele strategice din capitală.

(w882) 2


Cavalerul mongol (Premieră)

Ori de câte ori nomazii tuvan fură câte un cal din Valea Darhad (Mongolia), Shukhert este chemat în ajutor. Acum, va trebui să găsească doi bidivii: unul alb, cu o copită crestată şi altul negru, dispărut înainte de izbucnirea furtunii. În fiecare an, la începutul lunii noiembrie, mii de cai sălbatici sunt măcelăriți. Practica este tributară unei tradiții populare: se crede că datorită consumului de carne de cal, iernile sunt mai ușor de suportat. Odată animalele sacrificate, tâlharii scapă nepedepsiți. Când dă prima ninsoare, la mijlocul lui noiembrie, turmele de iaci, oi şi capre încep cea mai lungă şi periculoasă migraţie, pe distanţe de sute de kilometri, din vale până în zonele înalte.

(w882) 3


Insula Rottnest
(ep. 7)

În general pașnice, quokka reușesc să coabiteze fără probleme cu speciile „vecine”, cum ar fi şopârlele Egernia kingii. Şerpii-tigru de pe insula Carnac și-au adaptat „meniul” „specificului local”: puii din numeroasa colonie de pescăruși argintii. De fapt, când primăvara „bate la ușă”, toate zburătoarele, „băștinașe” sau „venetice” în insulele Australiei Occidentale, cunosc o veritabilă „explozie demografică”, iar cuplul de vulturi-pescar formează o „familie-model”.

Reluare în 12 decembrie, TVR 1HD, la ora 01:00.

***
Producător Oana Haşegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

18:00 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Nadine Vlădescu-jurnalist TVR

*Predicţiile, între ştiinţă şi pseudoştiinţă

Invitaţi:

Prof. Adrian Mitroi, doctor in finante comportamentale,

Psiholog Radu Lecca,

Anca Dimancea, specialist Feng Shui

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Raluca Neagu, Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1