loader
Foto

Teleenciclopedia: Delicatesele preferate ale cașaloților | VIDEO

Arta plastică, istoria, științele naturale și geografia au fost lecțiile Teleenciclopediei din 26 februarie, ora 18.50, pe TVR 1.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PARIS LA MIEZUL NOPŢII ! (ep.2) premieră

Operele lui Pablo Picasso erau expuse în toată lumea, mai puțin în Europa ocupată. O parte dintre tablouri zăceau la Muzeul Jeu de Paume alături de cele ale unor pictori „degenerați”, cum îi numeau naziștii, Braque, Cezanne, Monet, Dali, Gauguin, Matisse, Manet, Renoir și Soutine, cărora li se interzisese expunerea sau vânzarea lucrărilor. Mulți artiști au preferat să părăsească Parisul, dar Picasso considera că avea două atuuri: notorietatea și naționalitatea spaniolă.

GULAG 1938-1957 (ep. 7) premieră

La 22 iunie 1941, Germania lansa în forță Operațiunea Barbarossa și trupele Wehrmacht invadau Uniunea Sovietică. Pe măsură ce Armata Roșie înainta către vest, NKVD muncea cu sârg, numărul arestaților creștea. În aprilie 1945, după două săptămâni de bătălii încrâncenate, sovieticii au cucerit Berlinul. Oare victoriile avea să „îmblânzească” represaliile regimului împotriva propriilor conaționali ? Dimpotrivă, gulagurile continuau să se înmulțească, iar URSS savura victoria – trupele sale eliberaseră jumătate din Europa de „jugul” naziștilor.

ALEXANDRIA (ep. 5) premieră

(w882) farul Alex

Credit foto: F. von Erlach - 1001inventions.com

După un veac de la întemeiere, Alexandria număra deja 500.000 de locuitori, iar la începutul Epocii Romane – aproape un milion. Devenit cel mai populat și important port comercial din perioada elenistică, a fost depășit de Roma abia în primul secol d.C. Pe țărmul estic al insulei, unde se află acum Fortul Qaitbay, se înălța odinioară Farul din Alexandria, construcție ce avea să devină a Șaptea Minune a Lumii. Înalt de circa 135 de metri, „turnul de foc” a luminat calea navigatorilor timp de aproape 17 veacuri.

MAMIFERE MARINE (ep. 4) premieră

Printre delicatesele preferate ale cașaloților se numără și cefalopodele. Deși calmarii, din genul Architeuthis, ating 13 metri lungime și cântăresc o mie de kilograme, nu pot înfrunta balenele de 40 de tone. Monitorizarea cu tehnologie avansată a demonstrat că există un alt mamifer marin în măsură să depășească recordurile de adâncime ale cașaloților. (credit foto 1: Getty Images)

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

15:55 Akzente

(II)​ Noutăţi editoriale cu dr. Markus Fischer.

Transmisiune directă +înregistrare

16:45 Floarea nopţii

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1