loader
Foto

Teleenciclopedia: Delicatesele preferate ale cașaloților | VIDEO

Arta plastică, istoria, științele naturale și geografia au fost lecțiile Teleenciclopediei din 26 februarie, ora 18.50, pe TVR 1.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PARIS LA MIEZUL NOPŢII ! (ep.2) premieră

Operele lui Pablo Picasso erau expuse în toată lumea, mai puțin în Europa ocupată. O parte dintre tablouri zăceau la Muzeul Jeu de Paume alături de cele ale unor pictori „degenerați”, cum îi numeau naziștii, Braque, Cezanne, Monet, Dali, Gauguin, Matisse, Manet, Renoir și Soutine, cărora li se interzisese expunerea sau vânzarea lucrărilor. Mulți artiști au preferat să părăsească Parisul, dar Picasso considera că avea două atuuri: notorietatea și naționalitatea spaniolă.

GULAG 1938-1957 (ep. 7) premieră

La 22 iunie 1941, Germania lansa în forță Operațiunea Barbarossa și trupele Wehrmacht invadau Uniunea Sovietică. Pe măsură ce Armata Roșie înainta către vest, NKVD muncea cu sârg, numărul arestaților creștea. În aprilie 1945, după două săptămâni de bătălii încrâncenate, sovieticii au cucerit Berlinul. Oare victoriile avea să „îmblânzească” represaliile regimului împotriva propriilor conaționali ? Dimpotrivă, gulagurile continuau să se înmulțească, iar URSS savura victoria – trupele sale eliberaseră jumătate din Europa de „jugul” naziștilor.

ALEXANDRIA (ep. 5) premieră

(w882) farul Alex

Credit foto: F. von Erlach - 1001inventions.com

După un veac de la întemeiere, Alexandria număra deja 500.000 de locuitori, iar la începutul Epocii Romane – aproape un milion. Devenit cel mai populat și important port comercial din perioada elenistică, a fost depășit de Roma abia în primul secol d.C. Pe țărmul estic al insulei, unde se află acum Fortul Qaitbay, se înălța odinioară Farul din Alexandria, construcție ce avea să devină a Șaptea Minune a Lumii. Înalt de circa 135 de metri, „turnul de foc” a luminat calea navigatorilor timp de aproape 17 veacuri.

MAMIFERE MARINE (ep. 4) premieră

Printre delicatesele preferate ale cașaloților se numără și cefalopodele. Deși calmarii, din genul Architeuthis, ating 13 metri lungime și cântăresc o mie de kilograme, nu pot înfrunta balenele de 40 de tone. Monitorizarea cu tehnologie avansată a demonstrat că există un alt mamifer marin în măsură să depășească recordurile de adâncime ale cașaloților. (credit foto 1: Getty Images)

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

12:45 Dong Yi, concubina regelui

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 36

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

Dramă istorică.

(Reluare)

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Producător Anamaria Panait

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

„Roșia Montană trăiește”. Cum a răsturnat „buturuga mică” planurile gigantului minier aflăm la „Dosar România”

În premieră națională, TVR difuzează mărturii ale principalului intervenient în procesul de la Washington, Sorin Jurca, unul dintre puținii ...

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

 

#tvr1