loader
Foto

Aventura cunoașterii continuă la ”Teleenciclopedia”

L-ați descoperit în această ediție pe Vo Nguyen Giap, cunoscutul lider politic și militar a cărui gândire strategică a transformat niște simpli luptători de gherilă vietnamezi într-o armată care a învins atât Franța, cât și Statele Unite.

 

Teleenciclopedia

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: RĂZBOIUL DE GHERILĂ – VÕ NGUYÊN GIÁP (Premieră) (ep. 18)

Până în 1926, Vietnam, Laos și Cambodgia făceau parte din colonia franceză Indochina. „Răzmerița” comuniștilor conduși de fostul învățător Ho Și Min i-a iritat pe francezi care, în 1939, au declarat ilegal Partidul Comunist din Indochina. Võ Nguyên Giáp a frecventat liceul absolvit cu două decenii în urmă de Ho Și Min, fiind încă de atunci adept al ideologiei de stânga. Când francezii au început represalii brutale împotriva militanților vietnamezi, tânărul a fugit în China. Profund marcat de uciderea soției și a cumnatei sale rămase în țară, Giáp a transformat revoluția și dobândirea independenței în ... „vendetă” personală. Orchestrând o mișcare populară ce a învins două superputeri mondiale, Franţa şi Statele Unite ale Americii, Võ Nguyên Giáp a devenit eroul comuniștilor din întreaga lume.

EUGÈNE DELACROIX – FEMEI DIN ALGER ÎN APARTAMENTUL LOR (ep.2)

În anul 1832, Eugène Delacroix devenea primul pictor francez care ajungea în Maroc și, totodată, căruia i se îngăduia să viziteze un harem. Grație tabloului său realist, dar și romantic în spirit, Femei din Alger în apartamentul lor, spectatorul pătrundea într-o lume nouă, lipsită de stereotipurile vremii.

FRANK SINATRA (ep.3)

După divorțul de Nancy Rose Barbato, mariajul turbulent cu Ava Gardner şi legăturile strânse cu Mafia, imaginea lui Frank Sinatra a început să pălească. Dar, în 1953, artistul avea să uimească cu rolul lui Angelo Maggio în ”From Here to Eternity” (regia Alfred Zinnemann), fiind recompensat cu un premiu Oscar. Un alt rol îndrăgit de Sinatra a fost şi Frankie Machine din ”The Man with the Golden Arm” (1955, regia Otto Preminger) – toboşarul de jazz care luptă să renunţe la heroină pentru a-şi reclădi viaţa.

INDIILE DE VEST (ep.3)

Plasate ideal, între Atlanticul de Nord și Marea Caraibilor, Indiile de Vest atrag numeroase înaripate migratoare. Chiar dacă numai pentru două escale: prima în drum spre zonele de reproducere în Arhipelagul Arctic Canadian, apoi, din nou, la întoarcerea spre „reședințele de iarnă” din sudul Americii.

Sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 18:55, TVR 1 ne-a oferit o nouă incursiune în lumea cunoașterii, la ”Teleenciclopedia”. Ediția se redifuzează pe 9 septembrie, de la ora 11, la TVR 1.

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Foto: Pixabay/free photo

 

18:55 Teleenciclopedia

* PAOLO VERONESE-NUNTA DIN CANA (ep.2)

Paolo Veronese, pe numele său real Paolo Caliari, obişnuia să picteze în ulei chiar şi lucrările de mari dimensiuni, știind că umezeala și aerul marin degradau frescele murale. Artistul patrona un atelier cu peste 30 de angajați, săvârşind un număr impresionant de tablouri. Lucra repede și-spre deosebire de Tintoretto sau de Tiţian-schimba rareori forma inițială. Făcea schițe precise, pe care ucenicii le transpuneau apoi pe pânză. Tot ei procurau materialele şi preparau culorile, iar Veronese se consacra desăvârșirii compoziției. La Nunta din Cana, pictorul veronez a folosit întâi o pensulă mare, pentru a contura fiecare personaj, apoi una mai fină, pentru finisarea detaliilor. De ajutor i-a fost chiar fratele său, Benedetto, despre care se spune că a definitivat elementele arhitecturale şi cerul din registrul superior.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. DEZINFORMAREA ŞI ÎNŞELĂCIUNEA. NIKITA HRUŞCIOV

La 5 mai 1946, într-un discurs ţinut la Fulton, Missouri, Winston Churchill vorbea despre Războiul Rece dintre Occident şi URSS folosind, pentru prima oară, sintagma Iron Curtain (Cortina de Fier). Aproape 20 de ani mai târziu, în 1962, comuniștii sovietici aveau să instaleze rachete de luptă pe cea mai mare insulă din Caraibe, la nici 160 km de coasta Americii. Diversiunea, numită de istorici Criza rachetelor cubaneze, i-a aparţinut lui Nikita Hrușciov și a fost pe cale să distrugă nu doar America, ci întreaga omenire.

MITURILE GRECIEI ANTICE: APOLLON, ZEUL LUMINII (ep.2) (Premieră)

După ce colindă lumea în carul primit cadou de la Zeus, tânărul Apollon își construiește templul mult visat şi îl numeşte Delphi. Credincioşi din toată Elada vin acolo să afle, de la faimosul Oracol omonim, lămuriri despre viitorul lor. Răspunsurile, oferite de preoteasa Pythia, sunt deseori evazive sau cu tâlc. După ce şi-a ales „reşedinţa”, Apollon începe să-şi consolideze poziția în Olimp. În spatele acestui zeu al luminii şi protector al artelor, care farmecă pe toţi cu lira sa, se ascunde însă un arcaș însetat de sânge.

ECOSISTEME: CHINA (ep.10)

Peste platoul tibetan, cel mai vast și mai înalt din lume, se așterne zăpada. Turme de antilope Pontholops hodgsonii sau Chiru -adulți și pui născuți în iunie-iulie-migrează spre sud. În această lungă călătorie de 7.000 de km, prin Asia Centrală, vor întâlni şi lupi himalayeni (Canis lupus chanco). La final de noiembrie, antilopele încep rutul-perioadă în care masculii se înfruntă direct ori se fugăresc cu până la 70 de km pe oră, pentru a-şi disputa haremuri compuse, uneori, din peste zece femele.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Duminică seară, ne relaxăm la „Popasuri muzicale cu Junii Sibiului”, pe TVR 1

La aniversarea celor 80 de ani de existenţă a Junilor, Televiziunea Română difuzează o serie de recitaluri muzical coregrafice ale acestora şi ...

Cum văd ucrainenii pacea? Aflăm sâmbătă, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre listele de cuvinte şi expresii interzise în America administraţiei Trump, dar şi despre cei 76 de ani de existență ai ...

“Bucuria credinței”: Biserica Universității Gheorghe Asachi | VIDEO

Biserica din campusul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași reprezintă mult mai mult decât o simplă structură arhitecturală. Este un ...

 

#tvr1