loader
Foto

„Punctul critic”, cu ediţii în premieră, la TVR 1 | VIDEO

După prima ediţie în care moderatorul Bogdan Muzgoci şi Tudor Călin Zarojanu, co-moderator, au discutat despre dezinteresul copiilor pentru citit şi cum arată viitorul lecturii, pe 16 ianuarie, realizatorii ne-au propus o nouă temă de actualitate: „Tirania telefonului mobil – mai putem fără el?”.  Iar miercuri, 17 ianuarie, am aflat secretele din spatele etichetelor ”bio”.  

 

Emisiunea de dezbateri „Punctul critic”, ediţii în premieră la TVR 1

Din 15 ianuarie, emisiunea de dezbateri „Punctul critic” a revenit cu ediţii în premieră la TVR 1. Şi ce temă mai potrivită putea să fie adusă în atenţia publicului, chiar de Ziua Culturii Naţionale şi a poetului Mihai Eminescu, decât una legată de carte, lectură...

​Statisticile recente ne dezvăluie că tot mai mulți copii renunță la cărți în favoarea lumii digitale. De ce se înregistrează acest declin în dragostea pentru lectură și cum putem readuce această pasiune în viața celor mici?

(w882)

În căutarea drumului minunat către pasiunea pentru lectură, în ediția intitulată „Carte vs. ecran: cum facem copiii să citească?”, Bogdan Muzgoci şi jurnalistul Călin Zarojanu i-au avut invitaţi pe Ioana Nicolaie, scriitoare şi profesoară, Dana Papadima, director educaţional, şcoală particulară şi Remus Ștefureac, președintele think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group și director general al INSCOP.

(w882)

(w882)

„Cifrele nu sunt nici optimiste, nici pesimiste, atunci când avem jumătate din populaţie care declară că a citit cel puţin o carte în ultimele şase luni, cred că încă mai avem o şansă să acordăm cărţilor prinosul pe care îl merită, mai ales când vorbim de consumul de cultură”, a fost de părere Remus Ştefureac.

(w882)

La rândul său, Ioana Nicolaie oferă o explicaţie pentru „apetitul” scăzut pentru lectură al copiilor: „Dacă noi închidem bibliotecile şi conform unor cifre din 2020, în România s-au închis 8.207 de biblioteci în ultimii 30 de ani, iar țara noastră e alcătuită dominant din copii care nu pot ajunge într-o bibliotecă, la o carte... copiii nu au acces la biblioteci, de unde presupunem că ar putea citi aceşti copii? De unde ar putea citi aceşti copii? Ei nu au în localităţile lor librării, nu au bibliteci, nu au biblioteci la şcoală, nu au o carte în casă, cei mai mulţi copii nu au o carte a lor în casă...”... „Eu sunt foarte supărată pe cei care ne educă ţara de atâta vreme şi nu dau bani pentru bibliotecile şcolare. Aceşti decidenţi spun: copiii noştri nu mai citesc, pentru că ei înşişi nu au citit o carte în viaţa lor, pentru că ei văd în jurul lor copii care nu citesc... Eu, care am făcut mii de km, ducând cu maşina mea cărţi prin ţară, am văzut foarte mulţi copii care citesc. Şi care îmi spun: mi-aţi schimbat viaţa!”, a mai spus scriitoarea Ioana Nicolaie.

(w882)

Concurența intensă a tehnologiei reprezintă una dintre principalele cauze ale declinului lecturii. Şi nu numai în cazul copiilor, ci şi al adulţilor. Dana Papadima, director educaţional, recunoaşte că după ce a primit un abonament la un seviciu de cablu care distribuie filme, timpul dedicat lecturii s-a înjumătăţit: „E o concurenţă acerbă a mediilor. Iar eu sunt o victimă... Şi e vorba de un om adult”.

(w882)

„În ce priveşte ţara asta, regret că nu a existat un proiect de ţară, care să fi început în anii ´90, de stimulare a lecturii, atâta vreme cât mediile deveneau concurente şi atât de agresiv concurente. Şi pot să dau exemplul Germaniei, o ţară mult mai reţinută când vine vorba de sloganuri, care a avut şi duce în continuare un proiect de stimulare a lecturii, început de Prima Doamnă, care duce cărţi cu rulota în toată Germania, fără a face diferenţe de civilizaţie, de localizare... Există aceeaşi problematică a concurenţei mediilor, aceeaşi fascinaţie pentru jocuri, cu tot ce înseamnă video etc., dar se face ceva...”, a punctat Dana Papadima.

Dispozitivele electronice, atrăgătoare prin jocuri interactive, multimedia și rețelele sociale, sunt concepute pentru a capta atenția cat mai mult timp. Acestea eclipsează, fără doar și poate, farmecul cărților tradiționale. Apoi, programul zilnic al copiilor, aglomerat cu orele la școală, temele și activitățile extrașcolare, face și el ca timpul pentru lectură să fie mereu mai limitat.

Ocupați și stresați, părinții nu mai sunt nici ei - de multe ori - modele active în promovarea lecturii. Pentru că implicarea lor în activități de lectură în familie este crucială în a inspira și a transmite această pasiune către cei mici...

(w882)

Ce idei, sugestii în ceea ce priveşte modalitățile de a face lectura mai atractivă și mai accesibilă în rutina zilnică a copiilor au oferit invitaţii lui Bogdan Muzgoci la emisiunea „Punctul critic” puteţi afla urmărind înregistrarea ediţiei aici.

Marţi, 16 februarie, de la ora 18.00, la „Punctul critic”,  Bogdan Muzgoci şi Cristian Petru, co-moderator, au stat de vorbă cu Radu Umbreş, lector antropologie; Conf. Univ. Dr. Nicolae Adrian Dan – sociolog şi cu Dr. Drd. Psih. Costin Dămăşaru, pornind de la o temă la fel de apăsătoare: „Tirania telefonului mobil – mai putem fără el?”. Telespectatorii au avut posibilitatea să transmită părerea lor pe acest subiect în secţiunea comentarii de pe contul oficial de FB TVR 1, chiar în timpul transmisiunii live online a emisiunii sau la numărul de WApp: 0724.045.305.

​​Cu siguranţă, de maxim interes a fost şi ediţia de miercuri, 17 ianuarie, a emisiunii „Punctul critic”! Ce se ascunde în spatele etichetei „bio"? Ne întrebăm adesea şi suntem interesaţi să aflăm explicaţiile specialiştilor. Tocmai de aceea, în studioul emisiunii „Punctul critic”, alături de Bogdan Muzgoci şi co-prezentatoarea Izabela Marinescu, pentru a ne lămuri şi explica această temă mai mult decât actuală, s-au aflat: Conf. univ. dr. Costel Stanciu - Președintele Asociației Pro Consumatori, asist. univ. dr. Cosmin Mihai – facultatea de Horticultură, Universitatea de Ştiințe Agronomice și Medicină Veterinară USAMV şi Anca Alungulesei – consultant în nutriție. Tot de la ora 18.00, la TVR 1.

​ Într-un climat dinamic, cu evoluţii rapide, cu fenomene ce influenţează în mod direct calitatea vieţii şi deciziile fiecăruia dintre noi, Televiziunea Română aduce în discuţie, la zi şi echilibrat, aceste teme.

Din 23 octombrie, TVR 1 oferă telespectatorilor săi subiecte complexe din realitatea românească şi internaţională, în cea mai nouă emisiune de dezbateri, „Punctul critic”, moderată de jurnalistul Bogdan Muzgoci şi difuzată de luni până joi, de la ora 18.00. Co-moderator al fiecărei ediţii este unul dintre jurnaliştii sau prezentatorii TVR, bun cunoscător al temei discutate.

 

 

14:30 Breaking fake news

* Moderator Marian Voicu

Jurnalisti: Tatiana Ţarfulea, Gabriela Avram, Horia Gruşcă

Producător Marian Voicu

Sezon nou

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

Sezon nou

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1