loader

Toamna, pe Cerna, la Exclusiv în România

Cristian Tabără a propus, pentru 6 decembrie, o plimbare inedită prin Munţii Cernei, în ediţia difuzată de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+ .

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Echipa Exclusiv în România a ales, pentru ediţia din această săptămână, un traseu prin Munţii Cernei, cu peisajele lor minunate şi cu alte unicate despre care vor afla telespectatorii TVR. Emisiunea poate fi văzută sâmbătă, 6 decembrie, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+, de la ora 18.00.

Pornim alături de Cristian Tabără şi echipa sa spre cătunele izolate din Munţii Cernei, la care ne duce un drum unic în Europa, sau chiar în lume: o scară înaltă de câteva zeci de metri, sprijinită de stâncă. Este singura cale de acces către Scărişoara, Ineleţ sau Ţaţu, ai căror locuitori continuă să traiască şi în zilele noastre fără curent electric, fără şosele şi fără automobile, dar într-un peisaj de basm.

Trecem de proba scării şi facem o mămăligă la ceaun, la lumina stelelor, după care vedem cum se macină mălaiul, la moara veche de sute de ani.

Urcăm apoi şi pe celălalt versant al Văii Cernei, în Cheile Ţesnei din Munţii Mehedinţi, unde creşte pinul negru de Banat. Poposim, apoi, dincolo de munţi, în Plaiul Cloşanilor. Trecem pe Podul lui Dumnezeu, pod natural, un unicat din comuna Ponoarele, unde se găsesc şi alte fenomene carstice rare: câmpurile de lapiezuri şi lacul-fantomă Zaton.

Aflăm lucruri interesante despre peştera cu cea mai lungă galerie submersă din ţară, Izverna, de la speologul Mihai Baciu, singurul român care a reuşit să o traverseze. Un drum cu bicicleta prin Cheile Baluţei adaugă un strop de adrenalină unei ediţii răzleţite prin munţi şi văi...

Ediţia ce prezintă frumuseţile Munţilor Cernei va putea fi urmărită, ca de obicei, sâmbătă, la TVR 1, TVR HD şi www.tvrplus.ro, de la ora 18.00. Exclusiv în România este şi pe www.tvr.ro şi www.tvrplus.ro/editie-exclusiv-in-romania, precum şi pe www.facebook.com/fanTVR1 şi https://www.facebook.com/ExclusivInRomania. TVR+ este disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

Despre Exclusiv în România

Din 27 aprilie 2013, telespectatorii TVR 1 au ocazia să cunoască obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi văzute Exclusiv în România. În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, românii pot afla ce potenţial turistic au locurile în care trăiesc, dar şi multe informaţii extrem de utile, dintr-o emisiune de turism semnată şi prezentată de Cristian Tabără. Exclusiv în România este transmisă în simulcast pe TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro.

În fiecare episod Exclusiv în România, Cristian Tăbără călătoreşte, descoperă şi prezintă obiective turistice, istorie, cultură, credinţă, arhitectură, tradiţii, gastronomie, facilităţi turistice şi, mai ales, unicate europene şi mondiale din România, dintre care unele sunt încă necunoscute şi neexploatate turistic. Emisiunea întâlneşte telespectatorul cu destinaţii spectaculoase, cu povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale.

Producători: Marin Găbudean, Cristina Madgearu

18:55 Teleenciclopedia

* MUZEUL ORSAY (ep.4)

Între anii 1945 și 1980, Gara Orsay a trăit mai multe vieți. După Al Doilea Război Mondial a găzduit prizonieri de război și cetățeni deportați, întorși din Germania. Apoi, abatele Pierre a strâns acolo donațiile pentru cei care altfel n-ar fi supraviețuit iernii teribile din 1954. În anii ’70, i se prefigura destinul artistic. Înăuntrul navei, susținea spectacole compania teatrală Renaud-Barrault și, pentru o perioadă, a funcţionat casa de licitații Drouot-Rive Gauche. Restul incintei servea drept parcare. Abia în 1980, Gara Orsay a renăscut, grație îndrăznețului proiect de construire a unui muzeu destinat celei mai vaste colecții de tablouri și sculpturi impresioniste.

GULAG: 1938-1957 (ep. 9)

Odată cu moartea lui Iosif Visarionovici Stalin, la 5 martie 1953, se încheia un sfert de veac de dictatură. Mulți îl jeleau sincer, cei din Gulag exultau și sperau vremuri mai bune, iar oficialii așteptau directivele noii conduceri. La 27 martie 1953, temutul Lavrenti Beria, rămas ministru de interne și al securității statului, acorda o amplă amnistie, dintr-un simplu calcul economic: Gulagul trebuia „curățat” de cei „neproductivi”. Paranoic, Stalin evitase deliberat să numească un succesor, dar pe 14 septembrie 1953, Nikita Hrușciov devenea prim secretar al partidului comunist. Nu era nicidecum un bătrânel jovial, cum lăsa impresia, ci un politician abil, fără scrupule.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.1)

De la Atlantic până la Pacific şi de la un pol la altul vânează ființe deosebit de inteligente, uimind pe cercetători. În Chatham Strait-strâmtoare aflată în sud-estul statului Alaska -e primăvară târzie și, din adâncuri, pândesc balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae): coloşi care ating, la maturitate, 15 metri lungime şi au 30 de tone. Grație „alchimiei” între soare și alge, vaste colonii de crustacee, printre care și Euphausia superba, prosperă de-a lungul coastei, ademenind aproximativ 3.000 de cetacee.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1