loader
Foto

„Ora Regelui” revine cu ediţii în premieră

Noul sezon „Ora Regelui” debutează sâmbătă, 12 aprilie, ora 13.00, cu o ediţie în care vom afla amânunte din cartea-mărturie scrisă de Regina Maria, dar şi despre un proiect care reflectă destinele unor personalități ale politicii și culturii interbelice supuse represiunii comuniste şi vom urmări învestituri regale, la Castelul Peleș.

 

O adevărată comoară pentru cei interesați de istoria Romaniei, volumul „Însemnări zilnice. 1932” dezvăluie perspective originale asupra unor evenimente importante, precum și asupra vieții de zi cu zi a Reginei Maria. Fragmentele inedite din istoria Casei Regale a României şi detaliile care reconstituie atmosfera epocii interbelice sunt inserate cu fantezie în cartea tradusă din limba engleză și îngrijită de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române. Notele explicative ale acestei valoroase cronici a vremii sunt semnate de istoricul Tudor Vișan-Miu.

(w500) Ora Regelu

„Paginile Însemnărilor zilnice sunt o împletire permanentă între consemnarea faptelor cotidiene și mărturisiri cu iz scriitoricesc despre creația lite­rară a Reginei, trăirile și emoțiile ei”, constată istoricul Georgeta Filitti.

Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este unul dintre cele mai interesante volume din seria „Însemnări zilnice”, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectiva personală: fiul său Carol urcase pe tron, viața la Curte era total schimbată, ca și aceea de familie.

(w500) Ora regelu

Proiectul „Istorii deturnate - destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” s-a concretizat printr-o expoziţie deschisă la Muzeul Naţional Cotroceni şi un atelier la care au participat studenţi de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ şi de la Facultatea de Istorie din Bucureşti. Studiul reflectă destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice supuse represiunii comuniste și soldate cu exil, detenție sau moarte. Proiectul, realizat împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a fost un exercițiu de rememorare a istoriei recente cu ajutorul martorilor arhitecturali și de înțelegere a practicilor regimului comunist, care au generat schimbări radicale la nivelul întregii societăți. Legătura dintre componenta umană și cea arhitecturală a fost explorată prin intermediul a nouă studii care au adus în fața publicului poveștile locuințelor și ale proprietarilor acestora, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Secțiunile expoziției au analizat și convertirea a două edificii regale: Palatul Cotroceni, transformat în spațiu al activităților de masă destinate educației politico-ideologice și Palatul Snagov care a devenit exponent al nomenclaturii comuniste.

Învestituri regale, la Castelul Peleș

(w500) Ora Regelu

Campionii olimpici la canotaj au fost invitați de Familia Regală la Castelul Peleș. Sportivii s-au bucurat de momentul special prin care Majestatea Sa a acordat Înaltul Patronaj Federației Române de Canotaj. La ceremonia din Holul de Onoare, Custodele Coroanei a acordat învestituri regale unor personalități române din țară, dar și din afara ei.

Decorația Regală Nihil Sine Deo a fost conferită cineastului Stere Gulea și poetei Nora Iuga. Majestatea Sa Margareta a remarcat Alianța Națională pentru Boli Rare, Festivalul EUROPAfest și Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”.

(w500) Ora Rgelui

Crucea Casei Regale a României a fost conferită Asociației româno-germane Athenäum din Düsseldorf. Înființată în anul 2010, aceasta încearcă să evidențieze conexiunile dintre Germania și România și susține public valorile și principiile Coroanei Române, atât în țara noastră, cât și rândurile comunității românești din Occident. De-a lungul anilor, Athenäum a organizat evenimente care ne-au pus în valoare cultura, arta, tradițiile și istoria.

(w500) Ora Regelu

Emisiunea „Ora Regelui” se vede la TVR după următorul program:

TVR 1 – sâmbătă, 12 aprilie 2025, ora 13.00

TVR Internațional –  sâmbătă, 12 aprilie 2025, ora 15.00

TVR Moldova – joi, 17 aprilie 2025, ora 16.00

(w500) Custodele

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Adelina Dumitrescu, Diana Ilica, Sandrino Gavriloaia

 

credit foto: romaniaregala.ro, muzeulcotroceni.ro

21:00 Maria din Nazaret

(MARIA DI NAZARET-Italia, Germania, Spania, 2012)

Prima parte

Regia Giaccomo Campiotti

Cu: Alissa Jung, Luca Marinelli, Andreas Pietschmann, Paz Vega

* Dramă biblică. Într-o dimineaţă luminoasă, într-un sătuc din Galileea, arhanghelul Gabriel i se arată tinerei Maria, încredinţându-i un rol măreţ. Între Buna Vestire şi Duminica Paştelui, viaţa celei care devine soţia lui Iosif şi mama lui Iisus se întretaie mereu cu destinul complet diferit al celeilalte Marii-Maria Magdalena, femeia ispitită de opulenţa curţii regelui Irod, care-şi regretă apoi păcatele, devenind discipola lui Hristos.

23:05 Dincolo de alb şi negru

Producător Ioana Mureşan

(Reluare)
 
În culisele „TOP INVERS - EROII COMEDIEI” - o emisiune săptămânală de satiră și umor, în premieră la TVR 1

Alături de cunoscuți actori de comedie, Toni Grecu revine pe micul ecran în prima zi de Paște, duminică, 20 aprilie, de la ora 20.30. În noul ...

„Mulțunesc, Anne! Laeso e muzica mea”... când pictura şi muzica dau naştere unui documentar poezie

O reîntâlnire între Adrian Mardan, compozitor și profesor de chitară din Timișoara și Anne Julie, pictoriță și creatoare de pipe din Danemarca. ...

„Prea multe mi-ați adus! Doamne, mulțam!”. De Paști, echipa „Izolați în România” face bine

Mulțumită telespectatorilor și voluntarilor, bucuria e împărțită în munții din Caraș, Hunedoara și Alba, în cătunele în care Dite Dinesz şi ...

 

#tvr1