loader
Foto

TVR 1 „Câştigă România”! | VIDEO

Sezonul 11 al singurului show televizat de cultură generală pe teme despre România a luat startul luni, 19 septembrie. În premieră, Virgil Ianţu le dă întâlnire telespectatorilor la TVR 1 de luni până joi, de la ora 21.00.

 

Virgil Ianțu
Câştigă România!

Luându-i la întrebări pe concurenţi în platoul emisiunii, are un aer de profesor serios - e adevărat, mai prietenos - care scoate elevii la tablă. Şi da, i-ar plăcea să fie profesor, admite Virgil Ianţu, pentru că „acest lucru m-ar motiva să lupt cu cei care amână acea reformă reală a învăţământului pe care o aşteptăm cu toţii!”. Dar, până să opteze pentru această profesie, continuă să pledeze pentru educaţie şi cultură generală solidă, la „Câştigă România”.

Cultura generală rămâne o valoare constantă, dar şi metodele de predare trebuie adaptate perioadei în care trăim. Copiii de astăzi sunt aproape altă specie, în comparaţie cu noi şi atunci noi trebuie să găsim metode moderne de învăţare care să îi şi atragă pe elevi şi să le aprindă curiozitatea. Apariţia Internetului este unul dintre factorii care ne obligă şi pe noi să ne adaptăm, dacă vrem să fim ascultaţi şi înţeleşi”, adaugă prezentatorul concursului „Câştigă România”.

Cu credinţa că doar educaţia este răspunsul la întrebările pe care şi le pune ţara asta de atâta amar de vreme, începem sezonul 11 Câştigă România! Din 19 septembrie, la TVR 1!”, ne invită Virgil Ianţu.

Singurul show televizat de cultură generală pe teme despre România a dat startul sezonului cu numărul 11 luni, 19 septembrie. În premieră, Virgil Ianţu le dă întâlnire telespectatorilor la TVR 1 de luni până joi, de la ora 21.00.

Dacă până acum Marele Premiu acordat concurenţilor care câştigau 10 ediţii consecutive era un autoturism, începând cu sezonul 11, premiul cel mare va fi un cec în valoare de 50.000 lei. Şi tot la capitolul noutăţi menţionăm întrebarea „Câştigă România” adresată concurenţilor care părăsesc concursul la finalul rundelor 1 şi 2; în noul sezon, ea este legată de un vers sau o replică celebră, de un citat, iar concurenţii vor avea de identificat autorul sau de continuat citatul. Pentru replicile din filme sau scenete cunoscute publicului, răspunsul este validat prin vizionarea unei secvenţe video reprezentative.

În cei 5 ani care s-au scurs de la pregătirile pentru primul sezon, la cele peste 500 de ediţii „Câştigă România”, 1.000 de concurenţi şi-au dovedit cunoştinţele şi prezenţa de spirit trecând prin aproximativ 28.000 de întrebări. 6 dintre ei au reuşit să câştige 10 ediţii consecutive, plecând acasă cu marele premiu. Ei au câştigat, dar cu toţii suntem norocoşi pentru că am putut afla lucruri noi despre România, locurile şi oamenii ei. „Era nevoie de o astfel de emisiune care să le arate românilor şi lucrurile frumoase pe care le are ţara asta: oameni, locuri, realizări, ce ar trebui să ne hrănească mândria şi încrederea, lucruri care ne-au cam lipsit în ultima vreme”, mai spune Virgil Ianţu.

Găsiți aici regulamentul sezonului 11 al emisiunii Câștigă România!.

***

Despre „Câştigă România“

Producţie 100% românească a Televiziunii Române împreună cu compania Zucchero Media, „Câştigă România“ este o emisiune-concurs de cultură generală care a fost difuzată timp de 10 sezoane la TVR 2 şi prezentată de Virgil Ianţu. Din toamna 2022, emisiunea poate fi urmărită de telespectatori la TVR 1 de luni până joi, de la ora 21.00. În fiecare ediţie, în platoul emisiunii se află trei concurenţi. Calculatorul alege de pe harta României un judeţ de graniţă ca punct de plecare, iar misiunea celor aflaţi în concurs este să ajungă într-un alt judeţ, tot de graniţă. Pentru a merge mai departe, participanţii trebuie să răspundă corect la întrebări de cultură generală ce au legătură cu judeţele „prin care trec“. Concurentul care reuşeşte să câştige zece ediţii consecutive, maximum de ediţii la care poate participa prin regulament, intră şi în posesia marelui premiu „Câştigă România“, în valoare de 50.000 de lei.

7:00 Universul credinţei

Prezintă: Andrei Victor Dochia

OFF: Programul manifestărilor dedicate proclamării locale a canonizării Sf. Dometie-de la Râmeț din ziua de 6 iulie. Jurnalist Corneliu Vlad Matache

Jurnal: Sinteză a sărbătorilor din această săptămână din Bucovina-Sf. Leontie de la Rădăuți cinstit pe 1 iulie la Mănăstirea Bogdana și Sf. Ștefan cel Mare, cinstit pe 2 iulie la Mănăstirea Putna. Jurnalist: Ileana Gaiță

Catholica-interviu cu Episcopul Emerit de Iași, Petru Gherghel. Jurnalist: Ciprian Dumea.

Editorialul săptămânii. Jurnalist: Răzvan Bucuroiu

Reportaj-Ședința Sfântului Sinod în care a fost aprobată canonizarea a 16 femei care si-au inchinat intreaga viata slujirii lui Hristos. Jurnalist: Corneliu Vlad Matache

Reportaj -Sfânta muceniță Chiriachi, ocrotitoarea catedralei din Huși. Jurnalist: Lucia Toader.

Înțelesuri creștine cu părintele profesor Gheorghe Holbea despre virtutea dragostei. Jurnalist Paula Tăbîrcă

Cartea de duminică-Sfaturile unui duhovnic către enoriașii săi. Jurnalist Lucia Toader.

Dialogurile dimineții cu Părintele diacon Cornel Coman despre dificultățile muncii de traducere a textelor teologice. Jurnalist Răzvan Bucuroiu.

Reportaj despre mănăstirea Rarău. Jurnalist Paula Tăbîrcă.

​Producător Andrei-Victor Dochia

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Manastirea Dealu, Partea I

La cativa kilometri de Targoviste se afla Manastirea Dealu, ctitorie a domnitorului Radu cel Mare. Acesta a zidit o biserica din caramida, placata cu piatra alba, impodobita cu fresce deosebit de frumoase. Piatra de temelie a fost pusa pe 26 august 1499, iar sfintirea a avut loc pe 4 decembrie 1501.

Cel dintai locas de cult a fost insa ridicat in timpul domniei lui Mircea cel Batran. Documentele atesta ca asezamantul monastic exista deja la 17 noiembrie 1431.

Biserica de la Manastirea Dealu este cea mai mare necropola domneasca din tara. Incepand din 1508, aici au fost inmormantati Radu cel Mare, Vladut Voievod, fratele lui Radu cel Mare, Radu Voda Badica, fiul lui Radu cel Mare, Vlad Inecatul, Patrascu Voda cel Bun, nepotul primului ctitor si Mihai Movila. In anul 1603 a fost adus capul lui Mihai Viteazul, ucis pe Campia Turzii.

​Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1