loader
Foto

Un nou sezon „Adevăruri despre trecut”, de sâmbătă la TVR 1

Din 6 octombrie, la „Adevăruri despre trecut” continuăm să oferim subiecte și mărturii cutremurătoare despre ce a înseamnat istoria noastră recentă. La 14.30, la TVR 1.

 

Adevăruri despre trecut

Fără tușe suprarealiste, fără erezii, fără nostalgii sterile și renunțând la simțul caustic, vorbim pur și simplu despre viața noastră în comunism. După atâția ani de obidă mută și de literatură omagială, după anii ce-au urmat acestora în care s-a vorbit mult și justificat doar despre temnițe și deținuți politici, la „Adevăruri despre trecut” povestim, fără patimă, despre viața omului de rând în comunism.

Vremuri în care exista o dragoste existențială pentru salam, când coada la hârtie igienică era contemporană cu imaginea lui Ceaușescu în caleașcă cu Regina Angliei, când oamenii adormeau cu gândul la jeanși și portocale, când beția nu era un viciu, ci o formă voioasă de dizidență.

Vor vorbi oameni care au trăit ca în povestirea lui Jack London: într-o cămașă de forță! Vor povesti cum s-au obișnuit cu chingile ei, cum au învățat să se abandoneze și să se obișnuiască. Și chiar să viseze! Un trai de cârtiță în care ritmica marșului victorios, isteria colectivistă, retorica propagandistică, scenografia triumfalistă transforma omul într-o stafie care se mișca într-un vacuum. Astăzi, după aproape 30 de ani de la „eliberare”, unii sunt dominați de o nevoie voluptoasă de mărturisire. Cei mai mulți, însă, încă tac, perforați de spaime. La „Adevăruri despre trecut” oferim mărturii unice ale oamenilor care au acceptat să-și deschidă sufletul și să vorbească despre ce a însemnat destinul lor sub comunism.

Începem cu o ediție despre invazia Cehoslovaciei din august 1968 și celebrul discurs susținut de Nicolae Ceaușescu prin care condamna cu vehemență intervenția trupelor Tratatului de la Varșovia - cel mai important și prestigios moment din istoria comunismului din România, practic - Apoteoza lui Ceaușescu!

Continuăm cu episoade despre ce însemna „Acasă” pentru Ceaușescu - Palatul din strada Primăverii, nr.50. Ce se petrecea acolo, în spatele ușilor închise, atent supravegheate de către Securitate a aprins ani în șir imaginația românilor. Legenda instalațiilor din aur, excedentul de spaţiu locuibil şi toate obiectele de artă aflate în casă i-au revoltat pe românii nevoiţi să locuiască în aşa-numitele „cutii de chibrituri”, apartamente de 40, 50 maximum 70 de metri pătraţi, în care se afla strictul necesar. Secrete ferecate în Palatul din Primăverii vor ieși la iveală în premieră, după aproape 30 de ani de la Revoluție.

(w882) Adevaruri

Vom vorbi și despre consumul de alcool și răcoritoare din perioada ceaușistă. Pe atunci, băutura chiar era temelie! Mâncare nu se găsea mai deloc, dar băutură era cât cuprinde pe rafturile alimentarelor! E drept, de proastă calitate, dar, cât cuprinde! Florin Iaru își amintește cum aveau „ori miros de dop, ori erau acre, ori aveau gust de carton presat, ori nu aveau niciun gust, ori erau respingătoare, ori borai a doua zi.” În ceea ce privește băuturile răcoritoare, „Quick Cola era ca nechezolul. Adică avea culoarea lui Pepsi, dar gustul era o combinație între paie, puțină balegă, un strop de pâine și un pic de praf.”

Tot la „Adevăruri despre trecut” din acest sezon: Cum era să trăiești la comun, forțat, cu alte familii, ca în vremea studenției, să împrumuți o lingură de ulei sau un strop de făină. Vom vorbi și despre cum funcționau azilele de bătrâni și câtă grijă avea partidul de pensionari.

În acest sezon ne-am întors în trecut ca să aflăm cine au fost olimpicii epocii de aur, să le aflăm poveștile și care a fost destinul lor, ce se întamplă cu ei astăzi, cât de benefică le-a fost medalia internațională obținută în anii ceaușiști.

La „Adevăruri despre trecut” vom afla și ce însemna viața de cuplu în mediul rural, în urmă cu 50 de ani. Femei și bărbați care s-au căsătorit în vremuri ce nu anunțau nimic bun pentru destinele lor, povestesc despre cum era să ai doar două rânduri de haine și să nu știi ce înseamna cuvântul „chiloți”. Despre bătaie și dragoste, război și fericire, copii și foamete.

(w882) Adevaruri

Vom dezvălui în exlusivitate mărturii despre construcția Canal Dunăre-Marea Neagră, ne vom aminti despre bucuria taberelor și despre colindele din decembrie 1968.

La „Adevăruri despre trecut”, sâmbătă, de la 14.30, încercăm să aflăm ce s-a întâmplat cu noi timp de aproape 50 de ani, pentru a învăța cum să mergem cu ochii larg deschiși, mai departe.

Din 6 octombrie, la TVR1!

Producător și realizator-Raluca Rogojină

Alți realizatori-Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu, Raluca Bibiri

Colaboratori-Ștefania Țene, Doru Ionescu, Iulian Foișor

Consultant-Lavinia Betea

Editor imagine-Ioana Cristea

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1