loader
Foto

Sărbătoarea Sfântului Iachint, primul mitropolit al Țării Românești

Duminică, 4 noiembrie, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 07:30, pe TVR 1 și online pe TVR+.

 

Universul credinţei

Rafael Udriște ne prezintă, în deschiderea primei părți a ediției, Jurnalul de știri.

Silviu Andrei Vlădăreanu ne vorbește în rubrica „Sinaxar” despre sfinţii acestei săptămâni.

(w882) Universul

Şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Sărbătoarea din acest an a Sfinţilor Dimitrie a reprezentat un bun prilej pentru înalții ierarhi în frunte cu PF Părinte Patriarh Daniel de a lua noi hotărâri cu privire la viaţa bisericească.

O școală pentru fiecare

Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de asistenţă socială a oferit rechizite, ghiozdane şi produse alimentare elevilor de la școala gimnazială din localitatea Bruiu. Campania O școală pentru fiecare, aflată la a 4-a ediţie, este o acțiune care are loc cu binecuvântarea IPS Părinte Laurențiu, mitropolitul Ardealului. Jurnalist Corneliu Vlad Matache.

Sărbătoarea Sfântului Iachint

Sfântul Iachint este primul mitropolit al Țării Românești, recunoscut de Patriarhia Ecumenică în 1359. Datorită credinței sale profund ortodoxe, vieții sale curate și sfinte, a păstorit Biserici din Țara Românească cu înțelepciune, răbdare, dragoste și smerenie. Jurnalist Adrian Bodonea Florea.

Un nou sfânt român

În ședința din 25 octombrie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea episcopului basarabean Dionisie Erhan, propunere venită din partea Mitropoliei Basarabiei la 100 de ani de la alegerea lui ca arhiereu. Cel mai recent sfânt român va fi pomenit în calendarul ortodox în data de 17 septembrie cu numele de Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe și Ismail. Un scurt cuvânt despre sfântul Dionisie vom afla de la preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud.

Lansare de carte: „Cele mai frumoase predici, ediție îngrijită de Marius Vasileanu

Cei mai mari predicatori ai României ortodoxe, cei mai aprinși oratori, cele mai calde cuvinte despre marile sărbători ale anului bisericesc - iată colecția care s-a lansat la librăria Sophia, în prezența unui public generos. Despre acestea au vorbit editorul, scriitorul Sorin Lavirc, părintele prof. Vasile Gordon și Marius Vasileanu. Jurnalist Daniel Vistorovschi.

„Din inimi pentru viaţă

Conştienţi de miracolul vieţii, preoţi şi credincioşi voluntari din protopopiatul Sector 4, Capitală, au participat la o nouă acţiune de donarea de sânge. Evenimentul a făcut parte din campania „Din inimi pentru viaţă”, iniţiată de Parohia Progresul în colaborare cu Centrul de Transfuzie Bucureşti şi se află la cea de a doua ediţie. Jurnalist Paula Tăbîrcă.

„Lăudați pe Domnul”

Cea de-a XI -a ediție a Festivalului concurs de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, organizat de Patriarhia Română, s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. Anul acesta manifestarea  a fost dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 și a avut ca temă cultivarea conștiinței unității de credință și de neam, prin muzica bisericească. Jurnalist Ileana Gaiță.

Pomenirea morților

În zilele de 1 şi 2 noiembrie 2018, în toate parohiile Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti a avut loc ritualul binecuvântării mormintelor. În aceste zile Biserica i-a pomenit la Sfintele Liturghii şi pe eroii care au contribuit la Marea Unire din 1918. Jurnalist Ciprian Dumea.

Rubrica Cerul cu sfinți” cu Cristina Andrei. Rareori la bine și, cel mai adesea, la greu, ne îndreptăm privirea spre cer şi rostim o rugăciune. Cum şi când ar trebui să facem acest lucru, ce canale de comunicare deschide ea cu Dumnezeu, ne spune din Cerul cu Sfinți părintele arhimandrit Sofian Boghiu.

(w882) Universul

Rubrica Semnele vremii”. Patriarhia Rusă a anunțat: schisma este o realitate! Moscova și Constantinopolul nu mai au raporturi liturgice, comunitățile lor sunt separate de acum. Acest act de ruptură, unic prin efectele sale, va fi analizat de Radu Preda, alături de Răzvan Bucuroiu la rubrica „Semnele vremii”.

(w882) Universul

Catedrala Mea. Alexandru Ilinca, meşter popular. Jurnalist Rafael Udrişte.

***

În partea a doua a emisiunii, de la ora 8:30, urmăriți Enigme artistice ale Bucureștilor”, reportaj realizat de Ion Lucian Ciucu. Domnul Ciucu vă propune dezlegarea unei enigme legate de un celebru grup statuar, azi dezmembrat, care cu mai bine de un secol în urmă facea mândria Bucureştilor, asociat numelui lui Dimtrie Paciurea si cunoscut sub numele de „Giganţii și Frumoasa adormită”.

Rubrica „Între cer şi pământ

Știaţi că povestea primei şi unicei biserici din Timișoara, întemeiată de comunitatea românilor  ortodocși, a fost proiectată de un arhitect maghiar? Știaţi că aceasta a reprezentat un factor de unitate şi coeziune pentru românii care încercau sa închege acolo o comunitate puternică? Mai multe amănunte despre acest simbol al românismului din părţile Banatului, în documentarul realizat de jurnalistul Adrian Bodonea-Florea.

La final, urmăriți „Bucuria Credinței” cu Părintele Constantin Necula. De la Palatul Mogoşoaia, Părintele Constantin Necula vorbește împreună cu Andrei-Victor Dochia pe marginea Evangheliei din duminica a 22-a după Rusalii, despre Bogatul nemilostiv şi săracul Lazăr.

(w882) Universul

***

În fiecare duminică dimineață urmăriți emisiunea „Universul Credinței” la TVR 1 și online pe TVR+. Prima parte începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30.

Contact: universal.credintei@tvr.ro; www.facebook.com/universulcredinteitvr

Foto: Mircea Mitrofan

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

19:00 Istorii ascunse

(redifuzare) MASONERIA ÎN VESTUL ȚĂRII

Francmasoneria a fost, de-a lungul timpului, una dintre principalele surse ce a alimentat nenumăratele teorii conspiraționiste; nu doar în România, ci la nivel mondial. În octombrie 2021, Templul Francmasoneriei din Oradea, monument unic în România și în această parte a Europei, intră în circuitul turistic. Acest edificiu este doar un pretext pentru a explora câteva aspecte ale unei istorii complicate

Realizator Cristina Băican

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1