loader

Universul credinţei: Despre moaştele Sf. Visarion şi brâul Maicii Domnului

Luna mai este încărcată de evenimente religioase.Duminică, 22 mai, de la ora 8.10, am venit cu informaţii despre vizita moaştelor Sf. Visarion la Mănăstirea Pantocrator, dar şi despre brâul Maicii Domului care s-a aflat în România, în perioada 13-15 mai.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Reportajul ediţiei din această săptămână vine cu o veste bună despre moaştele Sfântului Ierarh Visarion. Acestea au fost aduse din Grecia, în data de 13 mai, la Mănăstirea Pantocrator din Episcopia Alexandriei și Teleormanului. Evenimentul a fost organizat cu ocazia hramului paraclisului Mănăstirii, sărbătorit în Duminica Mironosiţelor.

(w882) Moaste Sf.

Moaştele au mai fost aduse în România în urmă cu 220 de ani, când Bucureştiul şi zonele apropiate erau măcinate de molimă şi ciumă. Sfântul Visarion este cunoscut ca vindecător de ciumă şi alungător al invaziilor de lăcuste şi insecte.

*

La rubrica Eveniment, Lucia Toader vine cu informaţii despre Brâul Maicii Domnului, care a poposit anul acesta, în perioada 13-15 mai, la noi în ţară. El a fost adus în orașul Voluntari de către maicile de la Mănăstirea Kato Xeniam, situată în oraşul grecesc Volos.

(w882) Braul Maic

Brâul a fost ţesut de Maica Domnului din păr de cămilă. Alături de Cinstitul ei Acoperământ, brâul constituie singura amintire preţioasă ce se păstrează din viaţa Maicii.

*

La rubrica Actualitate, ajungem la Mănăstirea Putna unde este comemorat  prof. univ. Zoe Dumitrescu Buşulenga.

Alături de noi, la Dialogurile dimineţii este preotul Dumitru Ştefănescu, consilier la Arhiepiscopia Bucureştilor, cu care vorbim despre Brâul Maicii Domnului şi despre importanţa Sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Pe aceastsubiect, prin telefon, ni se alătură şi preotul Pompiliu Dinu.

Tot prin legătură telefonică, IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, ne dă informaţii despre ce s-a discutat la Congresul Mitropolitan de la Roma.

Prezentator: Rafael Udrişte

Jurnalisti: Paula Tăbîrcă, Lucia Toader, Corneliu Matache, Victor Dochia, Ciprian Dumea, Rafael Udrişte, Radu Găină

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


9:30 M.A.I. aproape de tine

O emisiune pentru siguranța ta şi a celor dragi! Află care sunt situațiile care te pot pune în pericol şi cum să eviți să devii o victima a infractorilor!

Tot alături de noi, vei cunoaṣte o parte din munca, viața şi pasiunile oamenilor în uniformă din Ministerul Afacerilor Interne, sau cum poți să devii unul dintre ei!

10:00 Devreme, despre vreme

* Prezentator Dana Iancu

* Emisiunea „Devreme, despre vreme” este destinată completării cunoştinţelor publicului telespectator cu informaţii de bază şi la zi despre vreme şi conexiunile acesteia cu societatea şi mediul înconjurător.

Vremea nu mai este demult un subiect-clişeu de conversaţie la o cană de ceai. Viaţa noastră de zi cu zi este din ce în ce mai afectată de schimbările condiţiilor meteo, adeseori bruşte şi neaşteptate. Astfel că acestea au devenit o temă frecventă de discuţie în mass-media şi, în egală măsură, între oameni.

În plus, noţiunile de vreme şi climă sunt confundate încă, deşi există diferite programe de televiziune în care se vorbeşte frecvent despre acestea. De aceea, nicio ocazie suplimentară de informare nu este inutilă.

Este esenţial să aflăm date corecte şi din cât mai multe surse, chiar cu abordări diferite, şi să înţelegem fenomenele, pentru a fi pregătiţi în fiecare zi, pentru orice situaţie. Producător şi realizator Cristina Dănilă

Premiera

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1