loader

Părintele Constantin Necula şi Andrei Victor Dochia, la Institutul de la Măgurele

Duminică, 23 februarie, urmăriţi, în direct, „Universul Credinței”, de la ora 07:00, pe TVR 1, TVR MOLDOVA, TVR Internațional și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:00, iar cea de-a doua, de la ora 8:00.

 

Andrei - Victor Dochia
Universul credinţei

Ediţia începe cu un dialog interesant cu Radu Carp, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, pe teme de actualitate religioasă.

Convorbirea cu profesorul Radu Carp este urmată de o ştire despre întâlnirea sinodală ce a avut loc săptămâna trecută, la Palatul Patriarhal, în prezenţa Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

(w882) Universul

În 18 februarie, la Galaţi, a fost sărbătorit Arhiepiscopul Dunării de Jos, Î.P.S Casian, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de pastoraţie. Din iulie 1994 a fost numit episcop al Dunării de Jos, iar în 2009, a fost ridicat la rang de episcop. Un eveniment surprins de echipa noastră.

(w882) Universul

(w882) Universul

Avem şi un moment de aducere aminte dedicat unui realizator al Televiziunii Române, plecat recent dintre noi.

(w882) universul

Vasile Alecu a făcut cu dăruire şi pasiune, mai bine de 40 de ani, film documentar.

(w882) universul

În 1999 a luat pentru prima oară premiul APTR pentru documentar de cultură, „Evocare B.P.Haşdeu”, în 2012, Premiul de Excelenţă  APTR pentru producţia documentară „Destine şi asasinate pe scena politică românească”, în 2015, Premiul APTR pentru documentarul „Mircea Vulcănescu - Jertfă şi iertare”, iar în 2014,  Marele Premiu al APTR pentru campania „Anul Brâncoveanu”, realizată de Filaret Acatrinei, Vasile Alecu, Georges Boisnard, Cristian Amza şi Radu Găină.

La Dialogurile dimineţii, Răzvan Bucuroiu îl are ca invitat pe episcopul emerit Ioan Robu.

(w882) universul

A ocupat, vreme de 35 de ani, cea mai înaltă treaptă a arhieriei în biserica romano-catolică din România. Acum s-a retras, lăsând scaunul de mitropolit unui urmaş mai tânăr. Episcopul emerit Ioan Robu ne vorbeşte cu sinceritate şi cu dragoste despre viaţa şi misiunea sa.

În partea a II-a, puteţi urmări un dialog cu Părintele Eugen Tănăsescu - care analizează subiectele fierbinţi de actualitate religioasă şi socială.

Pe data de 29 februarie îi sărbătorim pe Sfinţii Ioan Casian Românul şi Gherman din Dobrogea.

Părintele Iustin Petre, stareţul centrului monahal închinat acestor sfinţi, ridicat în anul 2002, în zona unor situri arheologice necercetate şi în apropierea unei peşteri de pe tărâmul Cheilor Dobrogei, ţese, ca martor activ, povestea încântătoare a locului, de la facere până în zilele noastre.

(w882) universul

La rubrica Bucuria credinţei, Părintele Constantin Necula şi Andrei Victor Dochia au ales un loc inedit.

Urmărim un dialog fascinant, realizat, poate surprizător pentru mulţi, la Măgurele, la Institutul Naţional de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Emisiunea „Universul Credinței” este disponibilă online pe TVR+.

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1