loader

Repere creştine în Heraklion şi Sânzienele la Jilavele de Ilfov

Duminică, 26 iunie, de la ora 8:10, „Universul credinţei” v-a propus noi documentare şi reportaje, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sânzienele la Jilavele de Ilfov

Vineri, 24 iunie, Parohia Jilavele şi-a serbat ocrotitorul spiritual - pe Sfântul Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi conduşi de Părinte Valentin Manea.

(w882) Jilavele d

În această ediţie, vă prezentăm cum s-a desfăşurat această sărbătoare precum şi predica rostită la sfârşitul slujbei, în care părintele a evocat viaţa plină de virtuţi a Sfântului Ioan Botezătorul.

***

Repere creştine în Heraklion - Creta

Creta este un loc fascinant şi misterios care are o istorie tumultoasă. Timp de multe secole a influenţat mentalitatea Europei, aici fiind constituită, după cum au numit-o istoricii, „prima civilizaţie aristocrată a Europei”. Era prin mileniul doi înainte de Hristos.

(w882) Turn

O perioadă de răscruce a fost epoca greco-romană. Timp în care se fondează la Gortina prima comunitate creştină de către episcopul Titus. Acesta a fost şi momentul de cotitură în destinul spiritual al cretanilor. În centru localităţii Heraklion se află Catedrala Sfântul Titus.

(w882) Sfantul Mi

Situat într-o piaţetă cochetă cu terase, cafenele şi fântâni arteziene, edificiul este considerat unul dintre cele mai importante monumente bizantine ale urbei. Biserica a fost ridicată în anul 960 de către generalul bizantin Nichifor Focas, care a hotărât să reaprindă credinţa creştină în inimile cretanilor încercaţi de cuceritori. În inima oraşului, nu departe de catedrala Sfântul Titus, se ridică impozantă una dintre cele mai mari biserici ortodoxe ale Greciei, închinată Sfântului Mina.

(w882) Sf Mina

Lăcaşul de cult a fost construit în anul 1735 de către un călugăr căruia Sfântul Mina i-a apărut într-o viziune. Acest monument este considerat de localnici ca fiind un simbol al revoluţiei cretane.

***

Invitaţii rubricii Dialogurile dimineţii sunt: jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu şi actorul Silviu Biriş. Concluziile pe marginea dezbaterilor Sfântului Sinod din Creta, le discutăm împreună cu părintele Matei Vulcănescu.

Jurnalişti: Paula Tăbârcă, Adrian Bodonea, Lucia Toader, Victor Dochia, Corneliu Matache, Ciprian Dumea. Producător Estela Dincă.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


 

 

9:30 M.A.I. aproape de tine

O emisiune pentru siguranța ta şi a celor dragi! Află care sunt situațiile care te pot pune în pericol şi cum să eviți să devii o victima a infractorilor!

Tot alături de noi, vei cunoaṣte o parte din munca, viața şi pasiunile oamenilor în uniformă din Ministerul Afacerilor Interne, sau cum poți să devii unul dintre ei!

10:00 Devreme, despre vreme

* Prezentator Dana Iancu

* Emisiunea „Devreme, despre vreme” este destinată completării cunoştinţelor publicului telespectator cu informaţii de bază şi la zi despre vreme şi conexiunile acesteia cu societatea şi mediul înconjurător.

Vremea nu mai este demult un subiect-clişeu de conversaţie la o cană de ceai. Viaţa noastră de zi cu zi este din ce în ce mai afectată de schimbările condiţiilor meteo, adeseori bruşte şi neaşteptate. Astfel că acestea au devenit o temă frecventă de discuţie în mass-media şi, în egală măsură, între oameni.

În plus, noţiunile de vreme şi climă sunt confundate încă, deşi există diferite programe de televiziune în care se vorbeşte frecvent despre acestea. De aceea, nicio ocazie suplimentară de informare nu este inutilă.

Este esenţial să aflăm date corecte şi din cât mai multe surse, chiar cu abordări diferite, şi să înţelegem fenomenele, pentru a fi pregătiţi în fiecare zi, pentru orice situaţie. Producător şi realizator Cristina Dănilă

Premiera

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1