loader
Foto

Galerie foto

Repere creştine în Heraklion şi Sânzienele la Jilavele de Ilfov

Duminică, 26 iunie, de la ora 8:10, „Universul credinţei” v-a propus noi documentare şi reportaje, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sânzienele la Jilavele de Ilfov

Vineri, 24 iunie, Parohia Jilavele şi-a serbat ocrotitorul spiritual - pe Sfântul Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi conduşi de Părinte Valentin Manea.

(w882) Jilavele d

În această ediţie, vă prezentăm cum s-a desfăşurat această sărbătoare precum şi predica rostită la sfârşitul slujbei, în care părintele a evocat viaţa plină de virtuţi a Sfântului Ioan Botezătorul.

***

Repere creştine în Heraklion - Creta

Creta este un loc fascinant şi misterios care are o istorie tumultoasă. Timp de multe secole a influenţat mentalitatea Europei, aici fiind constituită, după cum au numit-o istoricii, „prima civilizaţie aristocrată a Europei”. Era prin mileniul doi înainte de Hristos.

(w882) Turn

O perioadă de răscruce a fost epoca greco-romană. Timp în care se fondează la Gortina prima comunitate creştină de către episcopul Titus. Acesta a fost şi momentul de cotitură în destinul spiritual al cretanilor. În centru localităţii Heraklion se află Catedrala Sfântul Titus.

(w882) Sfantul Mi

Situat într-o piaţetă cochetă cu terase, cafenele şi fântâni arteziene, edificiul este considerat unul dintre cele mai importante monumente bizantine ale urbei. Biserica a fost ridicată în anul 960 de către generalul bizantin Nichifor Focas, care a hotărât să reaprindă credinţa creştină în inimile cretanilor încercaţi de cuceritori. În inima oraşului, nu departe de catedrala Sfântul Titus, se ridică impozantă una dintre cele mai mari biserici ortodoxe ale Greciei, închinată Sfântului Mina.

(w882) Sf Mina

Lăcaşul de cult a fost construit în anul 1735 de către un călugăr căruia Sfântul Mina i-a apărut într-o viziune. Acest monument este considerat de localnici ca fiind un simbol al revoluţiei cretane.

***

Invitaţii rubricii Dialogurile dimineţii sunt: jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu şi actorul Silviu Biriş. Concluziile pe marginea dezbaterilor Sfântului Sinod din Creta, le discutăm împreună cu părintele Matei Vulcănescu.

Jurnalişti: Paula Tăbârcă, Adrian Bodonea, Lucia Toader, Victor Dochia, Corneliu Matache, Ciprian Dumea. Producător Estela Dincă.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


 

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1