loader

Universul credinţei: Sărbătoarea Sfântului Luca al Crimeii

Duminică, 14 iunie, am urmărit un reportaj despre  sărbătoarea Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, la Biserica Spitalului Parhon şi un interviu cu teologul Marko Ivan Rupnik.

 

Universul credinţei

UPDATE: Pe TVR+ sunt disponibile online Partea I și Partea a II-a.

Catholica: interviu cu Marko Ivan Rupnik despre simbolistica reprezentărilor din Biserica Fecioara Maria de pe Muntele Carmel

Capela Colegiului irlandez din Roma, Capela episcopala din Tenerife, Spania, Sala sanctuarului din Vepric, (Croatia), Capela casei parohiale, Kanal, (Slovenia), Biserica Ortodoxa „Schimbarea la Faţă” din Cluj şi Biserica Mănăstirii călugarilor carmelitani desculţi din Ciofliceni-Snagov. Toate acestea au un numitor comun. Este vorba despre pictorul şi teologul Marko Ivan Rupnik - directorul Centrului Aletti din Roma, profesor la Institutul Pontifical Oriental, la Universitatea Pontificala Gregoriana, la Institutul Pontifical de Liturgică „Sfantul Anselm”. O personalitate care a susţinut prelegeri la numeroase instituţii academice europene. În ediţia de duminică, 14 iunie, a emisiunii „Universul credinţei” veţi regăsi un interviu cu teologul Marko Ivan Rupnik. Realizator Ciprian Dumea.

Eveniment: Sărbătoarea Sfântului Luca al Crimeii la Biserica Spitalului Parhon

„Principalul în viaţă este sa faci întotdeauna bine oamenilor. Dacă nu poţi să faci pentru oameni un bine mare, străduieşte-te să faci măcar unul mic.” Sunt cuvintele Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, un sfânt prăznuit de Biserica Ortodoxă săptămâna aceasta, în ziua de 11 iunie. Un sfânt născut în veacul al XIX-lea, trecut la cele veşnice în secolul XX şi făcător de minuni în zilele noastre. Un doctor fără de arginţi. Mărturisitor al credinţei în închisori şi în lagăre, un chirurg genial care vindeca, prin harul său, boli în faţa cărora ştiinţa omenească rămâne neputincioasă. Mai multe despre Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeei, veţi afla duminică, la "Universul Credinţei". Realizator Lucia Toader.

Foto: arhiva emisiunii TVR

9:30 M.A.I. aproape de tine

O emisiune pentru siguranța ta şi a celor dragi! Află care sunt situațiile care te pot pune în pericol şi cum să eviți să devii o victima a infractorilor!

Tot alături de noi, vei cunoaṣte o parte din munca, viața şi pasiunile oamenilor în uniformă din Ministerul Afacerilor Interne, sau cum poți să devii unul dintre ei!

10:00 Devreme, despre vreme

* Prezentator Dana Iancu

* Emisiunea „Devreme, despre vreme” este destinată completării cunoştinţelor publicului telespectator cu informaţii de bază şi la zi despre vreme şi conexiunile acesteia cu societatea şi mediul înconjurător.

Vremea nu mai este demult un subiect-clişeu de conversaţie la o cană de ceai. Viaţa noastră de zi cu zi este din ce în ce mai afectată de schimbările condiţiilor meteo, adeseori bruşte şi neaşteptate. Astfel că acestea au devenit o temă frecventă de discuţie în mass-media şi, în egală măsură, între oameni.

În plus, noţiunile de vreme şi climă sunt confundate încă, deşi există diferite programe de televiziune în care se vorbeşte frecvent despre acestea. De aceea, nicio ocazie suplimentară de informare nu este inutilă.

Este esenţial să aflăm date corecte şi din cât mai multe surse, chiar cu abordări diferite, şi să înţelegem fenomenele, pentru a fi pregătiţi în fiecare zi, pentru orice situaţie. Producător şi realizator Cristina Dănilă

Premiera

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1