loader

Universul credinţei: Duminica Ortodoxiei

Comemorări, pelerinaje, prezentări de carte, dialoguri despre credinţă, portrete ale unor mari duhovnici. Duminică, 20 martie, de la ora 08:10, pe TVR1.

 

Universul credinţei

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Duminica Ortodoxiei:

Pelerinajul din Duminica Ortodoxiei este un subiect amplu, ce a fost discutat în cadrul rubricii „Dialogurile dimineţii”, dar l-am regăsit şi în rubrica „Însemnări”. Am urmărit câteva perspective asupra Ortodoxiei astăzi, am văzut cum percep contemporanii noştri Invăţătura Ortodoxiei. Rubrica „Uşile pocăinţei” a oferit lămuriri, de data aceasta din perspectivă teologică, asupra semnificaţiei acestei duminici din Postul Mare.

În perioada 18-21 martie 2016, cu prilejul sărbătorii Duminica Ortodoxiei (prima din postul Sfintelor Paşti), cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la biserica Icoanei din Bucureşti va avea loc a IX-a ediţie a manifestării religios-culturale intitulată ,,ICOANA - FEREASTRĂ SPRE DUMNEZEU”, organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Protoieria Sector II Capitală în colaborare cu Primăria Sectorului II.

Trecerea la cele veşnice a Părintelui Arhimandrit Neonil Ştefan, stareţul Sfintei Mănăstirii Frăsinei:

Duminică, 13 martie 2016, Părintele Arhimandrit Neonil Ștefan, starețul Sfintei Mănăstiri Frăsinei din județul Vâlcea, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 94 de ani. Slujba de înmormântare a avut loc miercuri, 16 martie 2016, la Sfânta Mănăstire Frăsinei.

Părintele Neonil a fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai vremii noastre. După încredinţarea ascultării de stareţ părintelui Neonil Ştefan, în anul 1961, viaţa monahală din Mănăstirea Frăsinei a început să înflorească sub toate aspectele. Om de rugăciune şi bun administrator, părintele a rânduit cu credinţă, cu răbdare şi cu hotărare toate treburile mănăstirii vreme de jumătate de secol.

 

Sumarul ediţiei:

Reportaj – Trecerea la cele veşnice a Părintelui Arhimandrit Neonil Ştefan, stareţul Sfintei Mănăstirii Frăsinei. Rafael Udrişte - jurnalist

Corespondenţă telefonică – despre specificul vieţii monahale la Mănăstirea Frăsinei cu Andrei Vlădăreanu - jurnalist

Dialogurile dimineţii – Pelerinajul credincioşilor catolici de Florii, finalul Campaniei „40 de zile pt. viaţa”, anunţul despre beatificarea Maicii Tereza - cu pr. Eduard Giurgi

Catholica – Comemorarea Fericitului Ieremia Valahul. Ciprian Dumea - jurnalist

Sub un alt cer - Parohia românească din Solvesborg, Suedia. Victor Dochia - jurnalist

In memoriam – Memoria unui veac - Comemorare Laetitia Mitran Leonte. Rafael Udrişte - jurnalist

Dialogurile dimineţii – despre Duminica Ortodoxiei şi Pelerinajul cu Icoana Maicii Domnului de la Nicula , invitaţi Tomi Cristin şi Pr. Aurel Mihai, Consilier patriarhal

Însemnări - Ortodoxia în lumea contemporană, Corneliu Matache

Dialogurile dimineţii

Prezentare campanie Ed. Doxologia – lecturi recomandate pentru Postul Mare

Uşile pocăinţei - Duminica ortodoxiei. Părintele Ion Popescu, Biserica Grădina Icoanei, Jurnalist Paula Tăbîrcă

Anunt Litera - Prezentare de carte- BIBLIA ILUSTRATA. Repovestita şi explicată de la Creaţie la Învierea lui Hristos

Cartea de duminică – Patrimoniul brâncovenesc pe înţelesul tuturor, Adriana Scripcariu, Lucia Toader

 

Prezentator: Lucia Toader

Coordonatori: Adrian Bodonea Florea

Producător: Estela Dincă

 

10:00 Devreme, despre vreme

* Prezentator Dana Iancu

* Emisiunea „Devreme, despre vreme” este destinată completării cunoştinţelor publicului telespectator cu informaţii de bază şi la zi despre vreme şi conexiunile acesteia cu societatea şi mediul înconjurător.

Vremea nu mai este demult un subiect-clişeu de conversaţie la o cană de ceai. Viaţa noastră de zi cu zi este din ce în ce mai afectată de schimbările condiţiilor meteo, adeseori bruşte şi neaşteptate. Astfel că acestea au devenit o temă frecventă de discuţie în mass-media şi, în egală măsură, între oameni.

În plus, noţiunile de vreme şi climă sunt confundate încă, deşi există diferite programe de televiziune în care se vorbeşte frecvent despre acestea. De aceea, nicio ocazie suplimentară de informare nu este inutilă.

Este esenţial să aflăm date corecte şi din cât mai multe surse, chiar cu abordări diferite, şi să înţelegem fenomenele, pentru a fi pregătiţi în fiecare zi, pentru orice situaţie. Producător şi realizator Cristina Dănilă

Premiera

10:30 In grădina Danei

Horticultura este o alegere excelentă în carieră dacă dorești să lucrezi în aer liber și să fii aproape de lumea plantelor care ne înconjoară!

Duminică, 11 mai, de la ora 10,30, descoperim povesti frumoase cu tineri legumicultori și floricultori care mizează în fiecare an pe culturile lor!

Preot Daniel Apaitan, consultant Cosmin Dragu și ing.Viorel Oprea ne povestesc despre strânsă legatura dintre carieră și pasiune.

Realizator Dana Constantinescu

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1