loader
Foto

Galerie foto

Universul florilor din „grădina Danei"

Dana Constantinescu a venit cu sfaturi utile pentru iubitorii florilor şi la ediţia din 26 februarie, difuzată la TVR 1 şi online, de  TVR+ . De la ora 10.00, am aflat cum plantăm lalele, cum îngrijim crinul peruan sau Cyclamen-ul.

 

Dana Constantinescu
În grădina Danei

Editia este disponibila online pe TVR+.

Pentru toţi cei care au aşteptat primăvara cu „alaiul ei de flori”, informaţii la zi despre îngrijirea acestora ne sunt oferite de producătoarea Dana Constantinescu şi invitaţii ei. În ultima duminică de februarie, la emisiunea În grădina Danei, difuzată de TVR 1 şi TVR+, de la ora 10.00.

(w882)

Despre îngrijirea şi plantarea lalelelor aflăm de la ing. Gheorghe Teodorescu, de la Lehliu, jud. Călăraşi. Plantarea bulbilor se recomandă a fi făcută în luna noiembrie. Înainte de plantare trebuie făcută o selecţie a bulbilor, să fie îndepărtaţi cei stricaţi sau uscaţi. Bulbii trebuie să nu prezinte zgârieturi, tăieturi sau zone moi. Terenul trebuie să fie ales în zone luminoase şi călduroase. Este preferat terenul nisipos pentru a drena apa de ploaie din perioada rece. Un sol greu poate reţine apa şi poate duce la putrezirea rădăcinilor.

(w882)

(w882)

(w882)

Din punct de vedere simbolic, Alstroemeria sau Crinul peruan este asociat cu prietenia, altruismul, bogăţia, prosperitatea şi norocul. Paleta coloristică variază de la nuanţe de roz şi roşu, mov şi culoarea lavandei, până la alb sau galben-auriu şi chiar portocaliu. Pentru a creşte şi pentru a se dezvolta corespunzător, are nevoie de lumină şi temperaturi între 14 şi 24 de grade Celsius. Căldurile mari favorizează apariţia lăstarilor, dar nu şi înflorirea. Despre Alstroemeria sau Crinul peruan ne va vorbi, la În grădina Danei, lector univ. Diana Vâşcă Zamfir de la Facutatea de Horticultură a USAMVB.

(w882)

Cyclamen-ul preferă o amplasare luminoasă, dar ferită de razele directe ale soarelui. Pentru a evita orice apariţie a putregaiului, florile ofilite trebuie îndepărtate împreună cu tija florală, prin răsucire, astfel încât ruperea să se producă de la nivelul tuberculului. Orice rămăşiţă va putrezi şi infecţia va ajunge până la nivelul tuberculului. Foarte important pentru Cyclamen este să-i oferim imediat ce termină faza de înflorire o perioadă de repaus, timp în care vom elimina complet udarea, fertilizarea şi expunerea la lumină. Mai multe sfaturi despre îngrijirea Cyclamen-ului ne va oferi, tot la ediţia de duminică În grădina Danei de la TVR 1, Virgil Oprea, horticultor de la Râfov, jud. Prahova.

(w882)

Emisiunea În grădina Danei, difuzată de TVR 1 în fiecare duminică, între orele 10.00 şi 10.25, vine cu sfaturi telespectatorilor interesaţi de amenajarea şi întreţinerea unei grădini. „Discutăm despre pasiuni, despre dragostea pentru natură, despre ceea ce înseamnă să trăim verde într-o lume verde. Consider grădina o adevarată provocare, atât pentru proprietarii ei, cât şi pentru cei care o amenajează. Legume, fructe, răsaduri, flori, plante decorative, pomi fructiferi, arbuşti ornamentali, arbuşti fructiferi, proiecte de amenajare, gazon, sisteme de irigaţie, sisteme de drenaj, lucrări de întreţinere, sisteme de producţie, tratamente şi dăunători, toate îşi găsesc locul în emisiunea de la TVR 1”, spune prezentatoarea şi producătoarea Dana Constantinescu.

Jurnalist: Magda Olteanu

Producător: Dana Constantinescu

7:00 Vreau sa fiu sănătos!

(redifuzare) Prezinta Izabela Marinescu

Jurnalisti: Izabela Marinescu, Grigore Vîrsta, Dorin Chioţea

Producători: Beatrice Cioba, Eduard Dârvariu

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Liviu Stan, scriitor

Muzeul Antipa are o expoziţie temporară inedită: specii rare de cititori, precum cititorul de autori români sau cititorul de beletristică. Numărul de cititori de la noi din ţară este în continuă scădere. Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. Cititorii devin astfel o specie rară, pe cale de dispariţie.

Geanina Petrea, preşedinte Asociaţia TNR şi Florin Pişcoţiu, psiholog

Pisicile fara stapân din Capitală au primit primele adăposturi , la inţiativa Asociaţiei TNR, care se ocupă cu sterilizarea pisicilor de pe stradă. Asociaţia se ocupa cu capturarea, sterilizarea şi eliberarea pisicilor fara stăpân şi militează pentru încurajarea adopţiilor. De ce sunt importante adopţiile, sterilizările şi acest tip de adăposturi

Claudia Pendea, antreprenor

Claudia a infiintat platforma şi comunitatea "Nu mai port“ un proiect ambițios ce a trecut deja de mult timp granițele internetului. În prezent, este vorba despre o comunitate ce depășește 50.000 de membri. Fenomenul modei circulare, „presupune să dăm hainelor o nouă șansă de a fi iubite și purtate în noi aventuri“.

Christel Ungar, jurnalist TVR

Săptamâna viitoare, la Sibiu, are loc cea mai întrunire a saşilor în România. Cu motto-ul „Patrie fără frontiere”, scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre sașii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine și trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania. Evenimentul a fost planificat pentru prima săptămână din august deoarece atunci în toate landurile germane este vacanță școlară. Se aşteaptă ca numărul participanților să depășească și de această dată 10.000. Cei mai mulți participanți vin din străinătate, Germania și Austria, sunt anunțate însă și grupuri din Statele Unite ale Americii și Canada

Live din Delta Văcăreşti cu Ciprian Nechita, organizator -proiectul "Vara Verde în Parcul Naţional Bucureşti" este în plină desfăşurare. În lunile iulie şi august, Delta din centrul Bucureştilor aşteaptă locuitorii oraşului cu ateliere interactive, spectacole şi tururi ghidate.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1