loader
Foto

Galerie foto

Vâscul şi sărutul de Revelion

O nouă ediţie a emisiunii Teleenciclopedia poate fi urmărită sâmbătă, 30 decembrie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Iată sumarul ediţiei:

SUBIECTUL 1:  DIRIJABILELE

Prăbuşirea zeppelinului Hindenburg, la 6 mai 1937, a întrerupt pentru o perioadă de timp construirea altor astfel de aparate de zbor.  Au fost utile din nou, pentru armatele germană şi cele aliate, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

(w882)

În prezent, se folosesc pentru zboruri de agrement şi publicitare.

SUBIECTUL 2: VÂSCUL

(w882)

Arbust semi-parazit –  asociat la multe popoare cu sărbătorile de iarnă şi, mai ales, cu tradiţionalul sărut de Revelion – vâscul european (Viscum album, din familia Loranthacee), a generat credinţe, superstiţii şi mituri.

SUBIECTUL 3: CALCULUL LONGITUDINII

(w882)

Britanicul John Harrison, inventatorul „cronometrului marin H1”, care a permis navigatorilor să calculeze longitudinea, comparând ora locală cu cea din portul de plecare.

SUBIECTUL 4: ALBERT EINSTEIN

(w882)

În 1905, lumea ştiinţifică afla cu surprindere despre teoria relativităţii restrânse, sintetizată de tănărul fizician german Albert Einstein  prin formula E=mc2. După excepţionala descoperire, Şcoala Superioară Politehnică din Zürich, i-a acordat titlul de doctor în fizică. Tot atunci, viaţa sa familială s-a deteriorat şi Albert s-a îndrăgostit de Elsa Lowenthal, o verişoară de gradul al doilea, care i-a devenit, ulterior, soţie.

SUBIECTUL 5: LUMI ACVATICE

(w882)

Locuitori mărunţi ai apelor: heteroptere, larvele muştelor Simuliidae, melcii marini, zooplanctonul, fitoplanctonul, păianjenii Argyroneta aquatica.

Emisiunea este în reluare pe 31 decembrie 2017, la TVR 1 şi pe portalul video TVR+, de la ora 7:00.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat” perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

4:10 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

4:55 Agrostrategia (R)

Producator Vlad Macovei

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1