loader

Vâscul şi sărutul de Revelion

O nouă ediţie a emisiunii Teleenciclopedia poate fi urmărită sâmbătă, 30 decembrie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Iată sumarul ediţiei:

SUBIECTUL 1:  DIRIJABILELE

Prăbuşirea zeppelinului Hindenburg, la 6 mai 1937, a întrerupt pentru o perioadă de timp construirea altor astfel de aparate de zbor.  Au fost utile din nou, pentru armatele germană şi cele aliate, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

În prezent, se folosesc pentru zboruri de agrement şi publicitare.

SUBIECTUL 2: VÂSCUL

 

Arbust semi-parazit –  asociat la multe popoare cu sărbătorile de iarnă şi, mai ales, cu tradiţionalul sărut de Revelion – vâscul european (Viscum album, din familia Loranthacee), a generat credinţe, superstiţii şi mituri.

SUBIECTUL 3: CALCULUL LONGITUDINII

 

Britanicul John Harrison, inventatorul „cronometrului marin H1”, care a permis navigatorilor să calculeze longitudinea, comparând ora locală cu cea din portul de plecare.

SUBIECTUL 4: ALBERT EINSTEIN

 

În 1905, lumea ştiinţifică afla cu surprindere despre teoria relativităţii restrânse, sintetizată de tănărul fizician german Albert Einstein  prin formula E=mc2. După excepţionala descoperire, Şcoala Superioară Politehnică din Zürich, i-a acordat titlul de doctor în fizică. Tot atunci, viaţa sa familială s-a deteriorat şi Albert s-a îndrăgostit de Elsa Lowenthal, o verişoară de gradul al doilea, care i-a devenit, ulterior, soţie.

SUBIECTUL 5: LUMI ACVATICE

Locuitori mărunţi ai apelor: heteroptere, larvele muştelor Simuliidae, melcii marini, zooplanctonul, fitoplanctonul, păianjenii Argyroneta aquatica.

Emisiunea este în reluare pe 31 decembrie 2017, la TVR 1 şi pe portalul video TVR+, de la ora 7:00.

 

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat” perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1