Ce reprezintă violenţa în familie? Cum o recunoaştem şi cum se pedepseşte? Ce obligaţii au autorităţile statului în raport cu victimele? Cine poate cere ordin de protecție și care sunt condițiile de acordare? Cum te poate ajuta în situații critice un certificate medico-legal? De ce partea vătămată nu se simte în siguranţă și, în continuare, este mai ruşinos să fii victimă decât agresor?
Detalii, în ediția de joi, 24 aprilie, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.
De la ora 09:00, invitata Mihaelei OLARU este Corina VOICU, judecător.
Conform Codului de procedură penală, un certificat medico-legal trebuie să cuprindă elemente precum descrierea detaliată a leziunilor traumatice, opinia expertului privind natura și gravitatea leziunilor, mecanismul producerii leziunilor, data producerii lor și urmările pe care acestea le-au produs.
Ordinul de proțectie provizoriu se emite de către politiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc. În cazurile în care Poliția este sesizată cu un caz de violență domestică, agenții de poliție pot emite un ordin de protecție provizoriu, pentru o durată de 5 zile, dacă din situația de fapt rezultă că agresorul reprezintă un pericol pentru victimă.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Urmăriți o ediție a emisiunii OAMENII ȘI LEGEA joi, 24 aprilie, de la ora 9.00, la TVR 1.
Moderator
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR