Cine poate cere ordin de protecție, în ce cazuri de agresiune se aplică și pentru ce durată? Ce obligații au autoritățile statului în situațiile de criză și care sunt instituțiile abilitate să vină în sprijinul victimelor violenței în familie? În ediția de joi, 14 noiembrie, a emisiunii “Oamenii și legea” discutăm pe larg despre fenomenul violenței în familie și măsurile legale de protejare și asistare a victimelor și pedepsire a agresorilor.
De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este CRISTIAN SÎRBU, avocat.
Potrivit prevederilor legale, ordinul de protecție provizoriu se va emite pe loc de polițist, la cererea scrisă a victimei, dacă din evaluarea situației rezultă că există un risc iminent de săvârșire a unui alt act de violență asupra acesteia. Ordinul de protecție provizoriu se poate aplica pe o perioadă de cel mult cinci zile, este confirmat de procuror și poate fi contestat la instanța de judecată în termen de 48 de ore de la emitere.
Ordinul de protecție va putea cuprinde una ori mai multe dintre măsurile aplicabile și în cazul ordinului provizoriu de protecție, dar și interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate, pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic. În plus, instanța de judecată poate dispune și alte măsuri, de exemplu, consiliere psihologică, psihoterapie și poate recomanda internarea voluntară sau, după caz, poate solicita internarea nevoluntară a agresorului. Judecata se va face de urgență, iar asistarea victimei și agresorului va fi obligatorie.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
***
Moderator av. Mihaela OLARU
Echipa redacţională: Raluca AMZĂR, Liliana VĂDUVA
Producător Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR