loader
Foto

Ziua Eroilor - 100 de ani de la prima comemorare | VIDEO

În ”Ora Regelui” de sâmbătă 27 mai, de la ora 14:30, la TVR 1, am povestit despre emoționantele momente din istoria monumentelor veșnicei aduceri aminte, dar și despre oamenii care, în zilele noastre, sunt voluntari în lupta cu timpul, nelăsând ca eroii cunoscuți sau necunoscuți să fie uitați.

 

Ora Regelui

”Aici doarme fericit întru Domnul ostașul necunoscut săvârșit din viață în jertfa pentru unitatea neamului românesc. Pe oasele lui odihnește pământul României întregite. 1916-1919”, este înscrisul aflat pe monumentul de pe Dealul Filaretului.

(w882) mormant so

Marele Război lăsase omenirea fără 16 milioane de suflete. România pierduse și ea aproape un milion. Plecați să își apere țara, soldații au înfruntat gloanțele, frigul și foamea. Pentru unii dintre ei, ororile prizonieratului au fost la fel de grele precum frontul. Mulți au murit departe de țară, și mai mulți au rămas neidentificați. Pentru cei ce s-au jertfit în bătălii sau întemnițați, toate neamurile se roagă veșnic. Românii însă, căutând în credința lor, au potrivit ziua Înălțării Domnului cu ziua recunoștinței către eroii neamului și a pomenirii lor.

(w882) Parcul Car

Cu 100 de ani în urmă, pe 17 mai 1923, la dezvelirea monumentului care le-a fost închinat, Regele Ferdinand rostea: “Cununa de laur ce-ţi aduce întâiul Rege al României, ţie, ostaşului fără nume, care întrupezi de acum şi până în veac jertfa sutelor de mii de vieţi închinate pe altarul Patriei, pentru mărirea şi unitatea naţională este şi cununa muceniciei, şi cununa biruitorului.”

(w882) drapel

Ultimii trei piloți militari, supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial, intervievați de Bogdan Șerban-Iancu,  sunt naratorii din volumul ”Romanticii. Piloții Majestății Sale”. Dan Soian, Ioan Di Cezare și Ioan Dobran retrăiesc zilele-cheie ale războiului,  cele mai crâncene lupte aeriene, drama pierderii camarazilor, descriu armatele aliate și inamice, dar rememorează și întâmplări firești din tinerețea lor.

(w882) pilot

”Sacrificiul impune respect”, deviza Invictus, i-a unit pe militari și sportivi într-o competiție nouă, numită după floarea națională a României, ”Cupa Bujorului Românesc”. Simbolizând eroismul și sacrificiul pe câmpul de luptă, bujorul i-a inspirat pe voluntarii Invictus să creeze evenimentul sportiv la care au venit peste 200 de cicliști, profesioniști și amatori, alături de militari veterani din teatrele de operații. Participanții s-au solidarizat pentru a rememora și pentru a cinsti prin sport faptele de arme ale înaintașilor noștri.

(w882) competiati

(w882) competiati

(w882) Pricipele

Arborele Păcii, ambițiosul mesaj planetar de pace, implementat de arhitectul peisagist slovac Marek Sobola, președintele organizației ”Servare et Manere”,  a dus până acum la înfrățirea popoarelor din 19 țări. Inițiat la împlinirea a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, proiectul a fost inspirat de moartea în război, într-un loc necunoscut, a bunicului autorului său, dar este dedicat tuturor eroilor.

România s-a alăturat proiectului în anul Centenar al nașterii Regelui Mihai, prin plantarea unui copac memorial în Cimitirul Militar Central al Armatei Regale Române, aflat în Zvolen (Slovacia). În România, un astfel de simbol a fost adus de o ștafetă a militarilor Invictus români, slovaci, britanici și ucraineni, anul trecut, de Ziua Internațională a Păcii.

(w882) Solia Paci

Marek Sobola a purtat solia păcii în Fiji, Australia, Noua Zeelandă și Polinezia Franceză. Monumentul viu al Arborelui Păcii reprezintă viața, creșterea, prosperitatea, respectul pentru rădăcinile și istoria noastră, a fiecărei nații și a planetei întregi.

​***

Program de difuzare:

TVR 1 – sâmbătă, 27 mai 2023, ora 14.30 (28 mai, ora 2.20)

TVR Internațional – sâmbătă, 27 mai 2023, ora 16.30

TVR MOLDOVA – joi, 1 iunie 2023, ora 16.10 (2 iunie, ora 0.55)

***

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Redactori: Cristina Ionescu, Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizatori:  Diana Ilica, Adelina Dumitrescu

18:30 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

Lansată la finalul anului trecut într-o formulă condensată, campania

”Omul Anului” a atras interesul telespectatorilor, promovând oameni care au făcut fapte, gesturi și proiecte impresionate, demne să inspire pe fiecare dintre noi, dovedind că România este și țara faptelor bune.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

19:30 Omul anului

Reportaj-portret

Episodul 5.

Producator Oana Turcu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1