loader
Foto

20 de etnii s-au întâlnit pentru a 20-a oară la Festivalul ProEtnica de la Sighişoara

În perioada 28 august – 1 septembrie, Sighişoara a devenit căminul dialogului intercultural, al dezvoltării relaţiilor interetnice, al tradiţiilor şi diversităţii. Ca în fiecare an, şi la ediţia 2024 a festivalului, Televiziunea Română a fost partener media activ, prezentând în premieră un reportaj special, dedicat celor 20 de ediții ProEtnica.

 

„ProEtnica reprezintă o agora a dialogului intercultural cu valoare de unicat în România și cu reverberații pozitive în plan european. Totodată, este un instrument pentru consolidarea păcii interetnice, pentru o Românie pluralistă și democratică”, defineşte, pe scurt, menirea Festivalului Intercultural Proetnica Volker Reiter, directorul evenimentului. An de an, spre finalul verii, ProEtnica animă Sighişoara, colorând-o cu porturi populare dintre cele mai diverse şi făcând-o să vibreze în ritmuri în care bat inimile celor 20 de etnii din România.

Înfiinţat în 2001, festivalul promovează diversitatea culturală prin spectacole de muzică şi dansuri tradiționale, pe scena din Piața Cetății, susţinute de reprezentanții celor 20 de etnii din România, prin prelegeri și expoziții, conferințe, dezbateri, lansări de carte etc. Anul acesta, Festivalul Intercultural ProEtnica, organizat de Centrul Cultural Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara, se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.

„ProEtnica e cel mai important eveniment de prezentare a frumuseţii şi spectaculozităţii moştenirii cultural-artistice a minorităţilor etnice. Iar faptul că se află la a 20-a ediţie este o dovadă că acest spectacol e gustat şi apreciat de publicul larg – atât de cei care participă, în timpul zilelor festivalului, la scenă, la Sighişoara, cât şi de cei care urmăresc evenimentul prin intermediul posturilor Televiziunii Române. Este şi motivul principal pentru care, an de an, TVR este partener media oficial al evenimentului”, explică Borislav Velimirovici, producător TVR în cadrul redacţiei Alte Minorităţi.

(w882) boris veli

Borislav Velimirovici, în dialog cu participanţi la ProEtnica

Peste 10.000 de spectatori sunt aşteptaţi să participe la acestă ediție jubiliară a festivalului, iar organizatorii le-au pregătit un program pe măsură. Cele 5 zile de festival vor aduce, pe scena din Piaţa Cetăţii, ansambluri artistice, grupuri de dans, interpreţi şi trupe de teatru aparţinând Forumului Democrat al Germanilor din România, Asociației Italienilor din România, Uniunii Elene din România, Uniunii Sârbilor din România, Uniunii Democrate Turce din România, Centrului Național de Cultură a Romilor Romano-Kher, Comunităţii Rușilor Lipoveni din România, Asociației Macedonenilor din România, Uniunii Polonezilor din România, Federației Comunităților Evreiești din România, Uniunii Croaților din România, Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunii Bulgare din Banat-România, Uniunii Armenilor din România, Uniunii democrate a Maghiarilor din România, Uniunii Ucrainenilor din România, precum şi Asociaţiei „Prietenii Muzicii şi Dansului” din Cincu, Braşov şi Clubului Copiilor Sighișoara. Serile vor fi umple piaţa, la concertele susţinute de trupe şi artişti precum Ionuţ Galani & Band, Bucharest Klezmer Band, Taraful Edy Mexicanu cu Paula Lincan, Ricky Dandel sau Desperado.

„Mă bucur să revin la Sighişoara într-un moment atat de important pentru Festivalul ProEtnica şi pentru toate minorităţile etnice din România. Şi anul acesta, vom ţine telespectatorii TVR la curent cu tot ce se întâmplă zilnic pe scena festivalului, prin intermediul Ştirilor TVR, cu intervenţii în direct de la cele mai importante momente ale evenimentului. Mai mult, fiind an aniversar, echipa redacției Alte Minorități a Televiziunii Române a realizat un reportaj special, dedicat celor 20 de ediții ProEtnica, ce va fi prezentat în premieră în ultima zi a evenimentului. Telespectatorii TVR 1 vor putea urmări, în septembrie, o ediţie specială a emisiunii Convieţuiri, dedicată festivalului, iar momente de la Sighişoara vor fi difuzate, de asemenea, şi în celelalte producţii ale redacţiei Alte Minorităţi”, completează Teodora Drăgoi, jurnalist TVR în cadrul aceleiaşi redacţii.

(w882) Teodora Dr

Teodora Drăgoi şi Iulian Ene, pregătiţi pentru live de la Sighişoara

(w882) Teodora Dr

Teodora Drăgoi

Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Ministerul român al Culturii și Ambasada Republicii Federale Germania sunt principalii finanțatori ai manifestării. Festivalul va avea loc în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și cu sprijinul Municipiului Sighișoara, al Agenției Naționale pentru Romi și al Centrului Național de Cultură Romano-Kher.

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

* Code for Romania

Bogdan Ivănel -fondator Code for Romania

Miruna Muscan-coordinator echipa cercetare și proiectare Code for Romania

România are o listă lungă de probleme, în domenii cheie precum educație, sănătate, mediu și comunități vulnerabile, dar are și oameni care înțeleg nevoia de acțiune și care construiesc o infractructură a binelui. Un exemplu sunt cei de la Code for Romania, care scriu un nou capitol în istoria tehnologiei civice și găsesc soluții digitale țintite la probleme grave ale României.

​Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

* PAOLO VERONESE-NUNTA DIN CANA (ep.2)

Paolo Veronese, pe numele său real Paolo Caliari, obişnuia să picteze în ulei chiar şi lucrările de mari dimensiuni, știind că umezeala și aerul marin degradau frescele murale. Artistul patrona un atelier cu peste 30 de angajați, săvârşind un număr impresionant de tablouri. Lucra repede și-spre deosebire de Tintoretto sau de Tiţian-schimba rareori forma inițială. Făcea schițe precise, pe care ucenicii le transpuneau apoi pe pânză. Tot ei procurau materialele şi preparau culorile, iar Veronese se consacra desăvârșirii compoziției. La Nunta din Cana, pictorul veronez a folosit întâi o pensulă mare, pentru a contura fiecare personaj, apoi una mai fină, pentru finisarea detaliilor. De ajutor i-a fost chiar fratele său, Benedetto, despre care se spune că a definitivat elementele arhitecturale şi cerul din registrul superior.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. DEZINFORMAREA ŞI ÎNŞELĂCIUNEA. NIKITA HRUŞCIOV

La 5 mai 1946, într-un discurs ţinut la Fulton, Missouri, Winston Churchill vorbea despre Războiul Rece dintre Occident şi URSS folosind, pentru prima oară, sintagma Iron Curtain (Cortina de Fier). Aproape 20 de ani mai târziu, în 1962, comuniștii sovietici aveau să instaleze rachete de luptă pe cea mai mare insulă din Caraibe, la nici 160 km de coasta Americii. Diversiunea, numită de istorici Criza rachetelor cubaneze, i-a aparţinut lui Nikita Hrușciov și a fost pe cale să distrugă nu doar America, ci întreaga omenire.

MITURILE GRECIEI ANTICE: APOLLON, ZEUL LUMINII (ep.2) (Premieră)

După ce colindă lumea în carul primit cadou de la Zeus, tânărul Apollon își construiește templul mult visat şi îl numeşte Delphi. Credincioşi din toată Elada vin acolo să afle, de la faimosul Oracol omonim, lămuriri despre viitorul lor. Răspunsurile, oferite de preoteasa Pythia, sunt deseori evazive sau cu tâlc. După ce şi-a ales „reşedinţa”, Apollon începe să-şi consolideze poziția în Olimp. În spatele acestui zeu al luminii şi protector al artelor, care farmecă pe toţi cu lira sa, se ascunde însă un arcaș însetat de sânge.

ECOSISTEME: CHINA (ep.10)

Peste platoul tibetan, cel mai vast și mai înalt din lume, se așterne zăpada. Turme de antilope Pontholops hodgsonii sau Chiru -adulți și pui născuți în iunie-iulie-migrează spre sud. În această lungă călătorie de 7.000 de km, prin Asia Centrală, vor întâlni şi lupi himalayeni (Canis lupus chanco). La final de noiembrie, antilopele încep rutul-perioadă în care masculii se înfruntă direct ori se fugăresc cu până la 70 de km pe oră, pentru a-şi disputa haremuri compuse, uneori, din peste zece femele.

Producător Oana Haşegan

 
Duminică seară, ne relaxăm la „Popasuri muzicale cu Junii Sibiului”, pe TVR 1

La aniversarea celor 80 de ani de existenţă a Junilor, Televiziunea Română difuzează o serie de recitaluri muzical coregrafice ale acestora şi ...

Cum văd ucrainenii pacea? Aflăm sâmbătă, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre listele de cuvinte şi expresii interzise în America administraţiei Trump, dar şi despre cei 76 de ani de existență ai ...

“Bucuria credinței”: Biserica Universității Gheorghe Asachi | VIDEO

Biserica din campusul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași reprezintă mult mai mult decât o simplă structură arhitecturală. Este un ...

 

#tvr1