loader
Foto

Galerie foto

30 de ani de la declanșarea războiului din Transnistria | VIDEO

La “Breaking Fake News”, Marian Voicu şi invitaţii săi au discutat despre primul conflict îngheţat din Europa: în 2 martie 1992, armata rusă a ocupat teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului.

 

Marian Voicu
Breaking Fake News

În 2 martie s-au împlinit 30 de ani de la declanșarea războiului din Transnistria. În 1992, armata rusă a ocupat teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului, acuzându-i pe moldoveni de genocid împotriva etnicilor ruși. Așa a apărut primul conflict înghețat* din Europa.

Același pretext a fost folosit apoi în războaiele împotriva Georgiei și Ucrainei. Ar putea fi activată astăzi armata rusă din Transnistria în războiul din Ucraina? Există pericolul destabilizării Republicii Moldova?

(w882)

Jurnalistul Marian Voicu a discutat subiectul în noua ediţie “Breaking Fake News” cu gen. Ion Costaș, fost ministru al Apărării din Republica Moldova (1992), Angela Grămadă, președinta Experts for Security and Global Affairs și Vlad Bolocan, jurnalist freelancer.

(w882)

“Breaking Fake News”, emisiunea dedicată combaterii fenomenului știrilor false și dezinformării, s-a difuzat la TVR 1 miercuri, 2 martie, de la ora 22.00, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Războiul informațional dus de Rusia împotriva Ucrainei a intrat într-o nouă fază. La „Revista presei Fake”, Horia Grușcă ne-a propus o trecere în revistă a știrilor false privind agresiunea militară, diversiunile serviciilor ruse de informații – așa numitele operațiuni „false flag”, dezinformările și propaganda Kremlinului.

De la anexarea ilegală a Crimeei în 2014 și ocuparea Donbasului, până la agresiunea militară care are loc astăzi, Rusia a dus un război informațional continuu împotriva Ucrainei. A detaliat subiectul Tatiana Ţarfulea, la „Conspirația săptămânii”, o altă rubrică a ediţiei.

În fiecare miercuri, la TVR 1 urmărim „Breaking Fake News”, prima emisiune din peisajul audiovizual românesc dedicată integral combaterii fenomenului știrilor false și dezinformării. Emisiunea e realizată şi prezentată de Marian Voicu.

* „Conflictele înghețate” reprezintă varianta rusească a maximei romane divide et impera, a diviza pentru a cuceri. Prin încurajarea unor conflicte separatiste în țări precum Moldova, Georgia și Ucraina, Rusia creează situații de instabilitate pe care le și menține și le exploatează.

Apărut la începutul anilor 1990, conceptul de „conflict înghețat” este folosit pentru a caracteriza rebeliunile separatiste și războaiele din spațiul post-sovietic. Acestea pot renaște și pot servi drept vector de influență pentru Moscova.

2:50 M.A.I. aproape de tine (R)

/

(Reluare)

3:15 Sport (R)

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1