loader
Foto

Galerie foto

30 de ani de la declanșarea războiului din Transnistria | VIDEO

La “Breaking Fake News”, Marian Voicu şi invitaţii săi au discutat despre primul conflict îngheţat din Europa: în 2 martie 1992, armata rusă a ocupat teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului.

 

Marian Voicu
Breaking Fake News

În 2 martie s-au împlinit 30 de ani de la declanșarea războiului din Transnistria. În 1992, armata rusă a ocupat teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului, acuzându-i pe moldoveni de genocid împotriva etnicilor ruși. Așa a apărut primul conflict înghețat* din Europa.

Același pretext a fost folosit apoi în războaiele împotriva Georgiei și Ucrainei. Ar putea fi activată astăzi armata rusă din Transnistria în războiul din Ucraina? Există pericolul destabilizării Republicii Moldova?

(w882)

Jurnalistul Marian Voicu a discutat subiectul în noua ediţie “Breaking Fake News” cu gen. Ion Costaș, fost ministru al Apărării din Republica Moldova (1992), Angela Grămadă, președinta Experts for Security and Global Affairs și Vlad Bolocan, jurnalist freelancer.

(w882)

“Breaking Fake News”, emisiunea dedicată combaterii fenomenului știrilor false și dezinformării, s-a difuzat la TVR 1 miercuri, 2 martie, de la ora 22.00, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Războiul informațional dus de Rusia împotriva Ucrainei a intrat într-o nouă fază. La „Revista presei Fake”, Horia Grușcă ne-a propus o trecere în revistă a știrilor false privind agresiunea militară, diversiunile serviciilor ruse de informații – așa numitele operațiuni „false flag”, dezinformările și propaganda Kremlinului.

De la anexarea ilegală a Crimeei în 2014 și ocuparea Donbasului, până la agresiunea militară care are loc astăzi, Rusia a dus un război informațional continuu împotriva Ucrainei. A detaliat subiectul Tatiana Ţarfulea, la „Conspirația săptămânii”, o altă rubrică a ediţiei.

În fiecare miercuri, la TVR 1 urmărim „Breaking Fake News”, prima emisiune din peisajul audiovizual românesc dedicată integral combaterii fenomenului știrilor false și dezinformării. Emisiunea e realizată şi prezentată de Marian Voicu.

* „Conflictele înghețate” reprezintă varianta rusească a maximei romane divide et impera, a diviza pentru a cuceri. Prin încurajarea unor conflicte separatiste în țări precum Moldova, Georgia și Ucraina, Rusia creează situații de instabilitate pe care le și menține și le exploatează.

Apărut la începutul anilor 1990, conceptul de „conflict înghețat” este folosit pentru a caracteriza rebeliunile separatiste și războaiele din spațiul post-sovietic. Acestea pot renaște și pot servi drept vector de influență pentru Moscova.

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1