loader

Abaţia Sf. Petru din Moissac, destinaţia Teleenciclopediei

TVR1 şi TVR + sunt locurile de întâlnire cu noi pagini ale Teleenciclopediei. Ediţia cu numărul 2.500 - sâmbătă, 24 septembrie, de la ora ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Preocuparea istorică pentru cai a mongolilor, arhitectura Europei Occidentale din secolele VII-IX şi istoria cetăţii Teba sunt doar câteva dintre subiectele cu care vă propunem să vă delectaţi în biblioteca noastră televizată de sâmbătă seara. Iată sumarul ediţiei din 24 septembrie a Teleenciclopediei:

Arta arhitecturii

Arta vest-europeană – influențată deja de cea bizantină – s-a îmbogățit cu aspecte specifice popoarelor nordice, după prăbușirea Imperiului Roman de Apus. Acest sincretism se regăsește și la Poarta Carolingiană sau Sala Regelui (construită la jumătatea secolului al IX-lea, sub domnia lui Ludovic al II-lea Germanicul). Abația Sfântul Petru, din urbea franceză Moissac, cel mai prestigios centru monahal din sud-vestul Franței şi a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1998, datează din veacul al VII-lea și a reuşit să înfrunte vremurile.

(w882) t24s

Pasiuni ecvestre. Mongolii

Mongolia numără 2,5 milioane de locuitori şi aproape de două ori mai mulţi cai – fiind, probabil, ţara unde cabalinele au cea mai mare influenţă asupra vieţii cotidiene.  (Credit foto: wildfrontierstravel.com)

(w882) t24s

Teba

Vestigiile cetăţii Teba, dezgropate recent, au revelat că vechii egipteni îşi duceau traiul pe ambele maluri ale fluviului, supunându-se necondiţionat zeilor şi faraonilor – reprezentanţii lor pământeni.

(w882) t24s

Sanatoriile puilor. Urşii negri

Doi pui de baribali (urşi negri din America de Nord) au fost abandonaţi în pragul unei case din statul Washington, aşa că Sally Maugham, de la „Centrul de Recuperare pentru Urşi” din Boise (Statele Unite), se oferă să îi ia sub observaţie.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

23:45 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

(Reluare)

1:15 ​ Annie Hall

Telecinemateca Annie Hall (SUA, 1977)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Woody Allen

Cu: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts

Comedie. Redactor Ştefan Asavei

*4 premii Oscar 1978 pentru: cel mai bun film, cea mai bună actriţă în rol principal (Diane Keaton), cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu;

*Globul de Aur 1978 pentru Diane Keaton-cea mai bună actriţă într-o comedie;

*5 premii BAFTA

(Reluare)
 
„O catastrofă nu vine niciodată singură” – adevăr sau mit?

Omenirea s-a temut dintotdeauna de stihiile naturii. Dacă mult timp s-a crezut că fiecare cataclism este un fenomen izolat, astăzi cercetătorii ...

Ce adversari şi-ar alege Virgil Ianţu dacă ar concura la „Câștigă România!”

Manualele sunt deschise, harta e pe perete, iar Virgil Ianţu e pregătit cu noi întrebări de cultură generală. Aşadar... „Start" pentru sezonul XV ...

Un clasic al cinematografiei americane: „Annie Hall” la TVR 1

Considerat mult timp capodopera lui Woody Allen și comedia romantică perfectă, „Annie Hall” poate fi vizionat la „Telecinemateca”, marți, 15 ...

 

#tvr1