loader

Actualitatea politică, în dezbatere la „Foc încrucişat”

Cele mai fierbinţi subiecte din actualitatea politică au fost analizate duminică, 8 martie, în emisiunea „ Foc încrucişat”, difuzată la TVR 1 şi TVR+.

 

Alina Stancu
Foc încrucişat

Emisiunea a fost moderată, ca de obicei, de Alina Stancu, alături de invitatul permanent Cornel Nistorescu.

Invitaţii ediţiei din 8 martie au fost Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România, şi Marian Petrache, secretarul general al PNL.

Printre temele dezbătute s-au aflat: votul din Parlament pentru numirea şefului SRI, Eduard Hellvig, demisia consilierului prezidenţial George Scutaru, fuziunea PNL-PDL, încercarea de schimbare a majorităţii parlamentare, programul de guvernare al PNL, precum şi noul Cod Fiscal.

Alina Mungiu-Pippidi a apreciat, în discuţia de la „Foc încrucişat”, că Eduard Hellvig „nu este un om nepotrivit pentru şefia SRI”, dar că deocamdată nu îi cunoaşte programul. „Hellvig nu a încălcat nicio regulă atunci când a făcut declaraţia (despre axa Bucureşti- Berlin-Washington, n.r.), pentru că era doar un om politic… Oamenii politici români nu au fost şcoliţi în Occident”, a subliniat Alina Mungiu-Pippidi, care a reamintit că Parlamentul nu controlează bugetul SRI”.

Alina Mungiu-Pippidi a făcut apoi consideraţii despre dosarele care i-au avut inculpaţi şi condamnaţi pe demnitarii români din mai multe perioade: „România are nouă penali din guvernul Năstase, nouă din guvernul Tăriceanu şi cinci din guvernul Ponta”.

În dezbaterea din emisiunea de duminică, Marian Petrache, secretarul general al PNL, a spus: „S-a vorbit despre George Scutaru chiar şi pentru şefia SRI... Eduard Hellvig e un democrat prin definiţie”.

„În cazul lui Varujan, noi, PNL-ul, ne-am mobilizat aşa cum trebuie, dar PSD-ul ne-a lăsat în offside… Alina Gorghiu l-a sunat pe Varujan Vosganian să-şi dea demisia din partid”, a mai spus Marian Petrache. „Eu cred că pentru România e un lucru bun că pe dreapta rămâne un singur partid”, a subliniat Marian Petrache referitor la fuziunea PNL-PDL.

Pregătirea pentru preluarea guvernării de către liberali a fost, de asemenea, comentată de  secretarul general al PNL: „Programul de guvernare al PNL este în dezbatere până în 15 martie. Majoritatea în Parlament şi în Guvern o are PSD-ul … Altfel decât căderea guvernului în Parlament nu se poate”.

Urmăriţi pe TVR + dezbaterea integrală din ediţia de duminică a emisiunii „Foc încrucişat”.

În fiecare duminică, la prânz, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii. Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la Foc încrucişat.

În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1