loader
Foto

Adevăruri despre trecut: „Hai la căminul cultural!”

Reportajul ce evocă evenimentele culturale din comunităţile satelor româneşti s-a transmis miercuri, 4 decembrie, la TVR 1 şi TVR 1 HD, de la ora 22.30 .

 

Adevăruri despre trecut

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Instituţia căminelor culturale este o expresie a ideologiilor politice ale secolului al XX-lea. Toate acestea pun accent pe cultura de masă, cele totalitare având ca scop formarea unui „om nou”.

Documentarul „Hai la căminul cultural!" rememorează perioada în care cele mai importante evenimente ale satului românesc aveau un spaţiu de desfăşurare bine definit. Prima parte a acestuia s-a difuzat la  Adevăruri despre trecut, pe 4 decembrie, de la ora 22.30, la TVR 1 şi TVR 1 HD.

La începutul secolului al XIX-lea, marele reformator social danez Grundvig găsise o soluţie pentru „Chestiunea ţărănească”, fondând aşa-numitele „şcoli populare”. Nicolae Iorga şi Dimitrie Gusti s-au documentat şi au promovat apoi modelul şi la noi în ţară, prin „casele de sfat şi citire”, care stau la originea căminelor culturale.

(w882)

Dacă şcoala a lucrat cu alfabetizarea, căminele culturale au avut la începuturi drept scop, în lume satului românesc, culturalizarea omului simplu prin: întâlniri, conferinţe, comitete de cultură şi artă, brigăzi ştiintifice, „şcoli ale mamelor”, proiecţii de filme şi prezentări de carte, spectacole. Mai presus de orice, ele au contribuit la transmiterea (cosmetizată, dar existentă) a unor ritualuri străvechi, a unor cântece şi dansuri de o importanţă capitală pentru conservarea tradiţiilor noastre populare.

(w882)

„În prima parte a acestui documentar, difuzat miercuri, am adunat mărturii ale foştilor directori de cămine culturale şi ale participanţilor la cele mai importante evenimente din lumea satului românesc, petrecute la căminul cultural”, dezvăluie Raluca Rogojină, realizator şi producător al emisiunii. Adevăruri despre trecut s-a difuzat pe 4 decembrie, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu

Producător Emilia Rădină

13:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Temă : Jurisdicţia administrativă versus jurisdicţia judiciară

Invitat : prof. univ. dr. Iulian Nedelcu, avocat

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

Transmisiune directă

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Mircea Tudor – inventatorul care a cucerit lumea, un nou erou la „Români universali”

Pe 22 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu singurul om din lume premiat de două ori la prestigiosul Salon de Inventică de la Geneva. Un ...

Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

 

#tvr1