loader
Foto

Agentul 007 de România, la „Omul şi timpul”

Echipa de jurnalişti TVR Ruxandra Ţuchel – Rafael Udrişte ne propune să revedem o ediție de colecție „Omul şi timpul”  la TVR 1, în 3 aprilie, de la ora 19.00.  

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

În 1992, doi înalţi responsabili ai contraspionajului francez veneau la Bucureşti, pentru a se întâlni cu noul şef al Serviciilor secrete externe româneşti, SIE, Mihai Caraman.

Vechii duşmani din timpul Războiului Rece îngropau acum securea războiului şi îşi ofereau unii altora, în semn de pace, informaţii preţioase, ascunse până atunci în seifuri bine păzite.

Despre spionaj, contraspionaj şi schimburi secrete de informaţii discută Rafael Udrişte cu invitatul său, istoricul Florian Banu, în ediţia de duminică, 3 aprilie, de la ora 19.00, la TVR 1.

(w882) Florian Ba

Mihai Caraman, fost rezident la Paris între 1958 – 1963, şeful SIE după căderea lui Ceauşescu, avea foarte bune cunoştinţe atât de limba franceză, cât şi privind realităţile din Franţa. În plus, avea nevoie ca noul regim post-Ceauşescu de la Bucureşti să fie sprijinit de ţările vest-europene.

Câteva luni mai târziu, tot în 1992, Mihai Caraman avea să facă şi el, la rândul lui, o vizită de politeţe Serviciilor secrete franceze. Atunci, el primea câteva informaţii importante pe care le deţinea Franţa despre România, dar şi el le oferea francezilor, la schimb, un dosar ultrasecret, care nu părăsise niciodată până atunci arhivele serviciilor secrete est-europene. Era un cadou pe care România îl făcea vechilor săi duşmani, pentru a sublinia simbolic încheierea Războiului Rece. Un schimb între servicii, care, conform tradiţiei, trebuia să rămână secret.

„Istoria este expresia timpului, un depozit al acţiunilor, martor al trecutului, exemplu şi înştiinţare a prezentului, avertisment al viitorului. Aşa scria Cervantes în ‘Don Quijote’. Ei bine, în vremurile acestea, TVR îşi asumă, ca şi celebrul personaj, să se lupte cu morile de vânt şi să facă din evenimente de mult apuse vedetele timpului nostru”, descrie Rafael Udrişte demersul jurnalistic ce are ca rezultat realizarea emisiunii „Omul şi timpul”.

(w882) Rafael Udr

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade.

 

 

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1