loader
Foto

Alienarea parentală. Efectele pe termen lung asupra copilului

Miercuri, 21 februarie, aţi putut revedea o ediție a emisiunii ”Oamenii și legea” moderată de Mihaela Olaru. Ora 13:00, pe TVR 1.

 

Oamenii și Legea

Atunci când părinţii decid să se separe sau să divorţeze, copii sunt cei mai afectaţi. În lupta pentru custodie, uneori unul dintre părinţi duce în faţa copilului o campanie de denigrare a celuilalt. Prin gânduri, acţiuni, manifestări verbale sau non-verbale, copilului i se induc anumite idei, cu scopul de a-l face să creadă că celălalt părinte îi este duşman, cu scopul de a şterge copilului amintirile şi iubirea pentru părintele său. Când se întâlnesc cu o astfel de situaţie, specialiştii vorbesc despre alienare parentală. Care sunt efectele pe termen lung asupra copilului, cum poate legiuitorul să intervină în astfel de cazuri, aţi putut afla miercuri, 21 februarie, în emisiunea „Oamenii şi legea”.

(w882)

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Alina STOICA, avocat.

(w882)

Deşi alienarea parentală, ca fenomen distinct, nu este în prezent reglementată în legislaţia noastră, acest concept a ajuns să fie tot mai prezent în jurisprudenţă şi cade sub incidenţa legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

(w882)

Potrivit legii, în caz de neînţelegere între părinţi cu privire la modalităţile de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu copilul, Instanţa va stabili un program, ţinând cont de evaluarea psihologică a minorului, precum şi a ambilor părinţi, întocmită la solicitarea acesteia, pe parcursul soluţionării litigiului şi în funcţie de vârsta copilului, de nevoile de îngrijire şi educare ale acestuia, de intensitatea legăturii afective dintre copil şi părintele la care nu locuieşte, de comportamentul acestuia din urmă, precum şi de alte aspecte relevante în fiecare caz în parte. Atunci când Instanţa constată că dreptul părintelui de a avea legături personale cu copilul este afectat prin exercitarea unui abuz emoţional de natura alienării parentalei, aceasta va obliga ambii părinţi şi la efectuarea unor şedinţe de consiliere psihologică de specialitate.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

 

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV

Raluca AMZĂR

REALIZATOR

Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

Mihaela GRECU

 

7:00 Vreau sa fiu sănătos!

(redifuzare) Prezinta Izabela Marinescu

Jurnalisti: Izabela Marinescu, Grigore Vîrsta, Dorin Chioţea

Producători: Beatrice Cioba, Eduard Dârvariu

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Liviu Stan, scriitor

Muzeul Antipa are o expoziţie temporară inedită: specii rare de cititori, precum cititorul de autori români sau cititorul de beletristică. Numărul de cititori de la noi din ţară este în continuă scădere. Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. Cititorii devin astfel o specie rară, pe cale de dispariţie.

Geanina Petrea, preşedinte Asociaţia TNR şi Florin Pişcoţiu, psiholog

Pisicile fara stapân din Capitală au primit primele adăposturi , la inţiativa Asociaţiei TNR, care se ocupă cu sterilizarea pisicilor de pe stradă. Asociaţia se ocupa cu capturarea, sterilizarea şi eliberarea pisicilor fara stăpân şi militează pentru încurajarea adopţiilor. De ce sunt importante adopţiile, sterilizările şi acest tip de adăposturi

Claudia Pendea, antreprenor

Claudia a infiintat platforma şi comunitatea "Nu mai port“ un proiect ambițios ce a trecut deja de mult timp granițele internetului. În prezent, este vorba despre o comunitate ce depășește 50.000 de membri. Fenomenul modei circulare, „presupune să dăm hainelor o nouă șansă de a fi iubite și purtate în noi aventuri“.

Christel Ungar, jurnalist TVR

Săptamâna viitoare, la Sibiu, are loc cea mai întrunire a saşilor în România. Cu motto-ul „Patrie fără frontiere”, scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre sașii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine și trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania. Evenimentul a fost planificat pentru prima săptămână din august deoarece atunci în toate landurile germane este vacanță școlară. Se aşteaptă ca numărul participanților să depășească și de această dată 10.000. Cei mai mulți participanți vin din străinătate, Germania și Austria, sunt anunțate însă și grupuri din Statele Unite ale Americii și Canada

Live din Delta Văcăreşti cu Ciprian Nechita, organizator -proiectul "Vara Verde în Parcul Naţional Bucureşti" este în plină desfăşurare. În lunile iulie şi august, Delta din centrul Bucureştilor aşteaptă locuitorii oraşului cu ateliere interactive, spectacole şi tururi ghidate.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1