loader
Foto

Alienarea parentală. Efectele pe termen lung asupra copilului

Miercuri, 21 februarie, aţi putut revedea o ediție a emisiunii ”Oamenii și legea” moderată de Mihaela Olaru. Ora 13:00, pe TVR 1.

 

Oamenii și Legea

Atunci când părinţii decid să se separe sau să divorţeze, copii sunt cei mai afectaţi. În lupta pentru custodie, uneori unul dintre părinţi duce în faţa copilului o campanie de denigrare a celuilalt. Prin gânduri, acţiuni, manifestări verbale sau non-verbale, copilului i se induc anumite idei, cu scopul de a-l face să creadă că celălalt părinte îi este duşman, cu scopul de a şterge copilului amintirile şi iubirea pentru părintele său. Când se întâlnesc cu o astfel de situaţie, specialiştii vorbesc despre alienare parentală. Care sunt efectele pe termen lung asupra copilului, cum poate legiuitorul să intervină în astfel de cazuri, aţi putut afla miercuri, 21 februarie, în emisiunea „Oamenii şi legea”.

(w882)

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Alina STOICA, avocat.

(w882)

Deşi alienarea parentală, ca fenomen distinct, nu este în prezent reglementată în legislaţia noastră, acest concept a ajuns să fie tot mai prezent în jurisprudenţă şi cade sub incidenţa legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

(w882)

Potrivit legii, în caz de neînţelegere între părinţi cu privire la modalităţile de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu copilul, Instanţa va stabili un program, ţinând cont de evaluarea psihologică a minorului, precum şi a ambilor părinţi, întocmită la solicitarea acesteia, pe parcursul soluţionării litigiului şi în funcţie de vârsta copilului, de nevoile de îngrijire şi educare ale acestuia, de intensitatea legăturii afective dintre copil şi părintele la care nu locuieşte, de comportamentul acestuia din urmă, precum şi de alte aspecte relevante în fiecare caz în parte. Atunci când Instanţa constată că dreptul părintelui de a avea legături personale cu copilul este afectat prin exercitarea unui abuz emoţional de natura alienării parentalei, aceasta va obliga ambii părinţi şi la efectuarea unor şedinţe de consiliere psihologică de specialitate.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

 

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV

Raluca AMZĂR

REALIZATOR

Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

Mihaela GRECU

 

21:00 ​ Annie Hall

Telecinemateca *​ Annie Hall (SUA, 1977)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Woody Allen

Cu: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts

*Comedie. După separarea de iubita sa Annie Hall, nevroticul actor new-yorkez Alvy Singer rememorează episoade ale agitatei lor relaţii, în încercarea de a determina ce i-a despărţit. Filmul trasează, în desfăşurare cronologică, povestea de dragoste a celor doi, începând cu prima întâlnire, constituindu-se aproape într-un document istoric asupra iubirii în anii 1970.

Redactor Ştefan Asavei

*4 premii Oscar 1978 pentru: cel mai bun film, cea mai bună actriţă în rol principal (Diane Keaton), cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu;

*Globul de Aur 1978 pentru Diane Keaton-cea mai bună actriţă într-o comedie;

*5 premii BAFTA

23:00 Deceniul ascuns

(2024) Episodul 2: Caricaturistul anilor '80.

Documentar

Regia Alexandru Stănescu

Producător Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
„O catastrofă nu vine niciodată singură” – adevăr sau mit?

Omenirea s-a temut dintotdeauna de stihiile naturii. Dacă mult timp s-a crezut că fiecare cataclism este un fenomen izolat, astăzi cercetătorii ...

Ce adversari şi-ar alege Virgil Ianţu dacă ar concura la „Câștigă România!”

Manualele sunt deschise, harta e pe perete, iar Virgil Ianţu e pregătit cu noi întrebări de cultură generală. Aşadar... „Start" pentru sezonul XV ...

Un clasic al cinematografiei americane: „Annie Hall” la TVR 1

Considerat mult timp capodopera lui Woody Allen și comedia romantică perfectă, „Annie Hall” poate fi vizionat la „Telecinemateca”, marți, 15 ...

 

#tvr1