loader
Foto

Alienarea parentală. Efectele pe termen lung asupra copilului

Miercuri, 21 februarie, aţi putut revedea o ediție a emisiunii ”Oamenii și legea” moderată de Mihaela Olaru. Ora 13:00, pe TVR 1.

 

Oamenii și Legea

Atunci când părinţii decid să se separe sau să divorţeze, copii sunt cei mai afectaţi. În lupta pentru custodie, uneori unul dintre părinţi duce în faţa copilului o campanie de denigrare a celuilalt. Prin gânduri, acţiuni, manifestări verbale sau non-verbale, copilului i se induc anumite idei, cu scopul de a-l face să creadă că celălalt părinte îi este duşman, cu scopul de a şterge copilului amintirile şi iubirea pentru părintele său. Când se întâlnesc cu o astfel de situaţie, specialiştii vorbesc despre alienare parentală. Care sunt efectele pe termen lung asupra copilului, cum poate legiuitorul să intervină în astfel de cazuri, aţi putut afla miercuri, 21 februarie, în emisiunea „Oamenii şi legea”.

(w882)

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Alina STOICA, avocat.

(w882)

Deşi alienarea parentală, ca fenomen distinct, nu este în prezent reglementată în legislaţia noastră, acest concept a ajuns să fie tot mai prezent în jurisprudenţă şi cade sub incidenţa legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

(w882)

Potrivit legii, în caz de neînţelegere între părinţi cu privire la modalităţile de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu copilul, Instanţa va stabili un program, ţinând cont de evaluarea psihologică a minorului, precum şi a ambilor părinţi, întocmită la solicitarea acesteia, pe parcursul soluţionării litigiului şi în funcţie de vârsta copilului, de nevoile de îngrijire şi educare ale acestuia, de intensitatea legăturii afective dintre copil şi părintele la care nu locuieşte, de comportamentul acestuia din urmă, precum şi de alte aspecte relevante în fiecare caz în parte. Atunci când Instanţa constată că dreptul părintelui de a avea legături personale cu copilul este afectat prin exercitarea unui abuz emoţional de natura alienării parentalei, aceasta va obliga ambii părinţi şi la efectuarea unor şedinţe de consiliere psihologică de specialitate.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

 

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV

Raluca AMZĂR

REALIZATOR

Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

Mihaela GRECU

 

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

14:30 Festivitatea de premiere a Concursului „Omul Anului în Forțele Navale”-ediția a XIV-a

Forțele Navale Române organizează cea de-a XIV-a ediție a Galei „Omul Anului în Forțele Navale”, ce va avea loc la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanța. În prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, comandanților de mari unități și unități și a unor distinși oaspeți, vor fi felicitați și recompensați membri ai marii familii a Marinei Militare Române care s-au remarcat pe parcursul anului 2023 prin performanțele obținute în misiunile pe care le-au executat, precum și personalități civile care au contribuit la promovarea imaginii Forțelor Navale Române.

Producător Horaţiu Rusu

 
România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 

#tvr1