loader
Foto

Alienarea parentală. Efectele pe termen lung asupra copilului

Miercuri, 21 februarie, aţi putut revedea o ediție a emisiunii ”Oamenii și legea” moderată de Mihaela Olaru. Ora 13:00, pe TVR 1.

 

Oamenii și Legea

Atunci când părinţii decid să se separe sau să divorţeze, copii sunt cei mai afectaţi. În lupta pentru custodie, uneori unul dintre părinţi duce în faţa copilului o campanie de denigrare a celuilalt. Prin gânduri, acţiuni, manifestări verbale sau non-verbale, copilului i se induc anumite idei, cu scopul de a-l face să creadă că celălalt părinte îi este duşman, cu scopul de a şterge copilului amintirile şi iubirea pentru părintele său. Când se întâlnesc cu o astfel de situaţie, specialiştii vorbesc despre alienare parentală. Care sunt efectele pe termen lung asupra copilului, cum poate legiuitorul să intervină în astfel de cazuri, aţi putut afla miercuri, 21 februarie, în emisiunea „Oamenii şi legea”.

(w882)

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Alina STOICA, avocat.

(w882)

Deşi alienarea parentală, ca fenomen distinct, nu este în prezent reglementată în legislaţia noastră, acest concept a ajuns să fie tot mai prezent în jurisprudenţă şi cade sub incidenţa legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

(w882)

Potrivit legii, în caz de neînţelegere între părinţi cu privire la modalităţile de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu copilul, Instanţa va stabili un program, ţinând cont de evaluarea psihologică a minorului, precum şi a ambilor părinţi, întocmită la solicitarea acesteia, pe parcursul soluţionării litigiului şi în funcţie de vârsta copilului, de nevoile de îngrijire şi educare ale acestuia, de intensitatea legăturii afective dintre copil şi părintele la care nu locuieşte, de comportamentul acestuia din urmă, precum şi de alte aspecte relevante în fiecare caz în parte. Atunci când Instanţa constată că dreptul părintelui de a avea legături personale cu copilul este afectat prin exercitarea unui abuz emoţional de natura alienării parentalei, aceasta va obliga ambii părinţi şi la efectuarea unor şedinţe de consiliere psihologică de specialitate.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

 

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV

Raluca AMZĂR

REALIZATOR

Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

Mihaela GRECU

 

1:30 Dincolo de alb şi negru (R)

Producător Ioana Mureşan

(Reluare)

2:20 Anchetele comisarului Antonescu (R)

Documentar.

O emisiune de Dan Antonescu. Producator Dana Ștefănescu

X

(Reluare)
 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1